Egyéb kategória

Akik oversize kabátban „akartak beszélni a szexről” – Sokat köszönhetünk a retró hiphopnak

Meg kellett akadályoznom, hogy úgy teljen el az Ice, Ice Baby nap a VOUS-n, hogy nem írunk arról az életérzésről, amit a ’80-as, de leginkább a ’90-es évek hiphopklipjei adnak. Már talán ki is találtátok, hogy rajongok ezért a műfajért, de leginkább a divatért, amit a ’90-es évek hiphopja, rapzenéje hozott, és ami máig velünk van.

vous - 2017.01.15.
Akik oversize kabátban „akartak beszélni a szexről” – Sokat köszönhetünk a retró hiphopnak

A retró hiphopot, akárcsak a magyar mulatós zenét, sokan cikinek tartják, de ha egy házibuliban felcsendül valamelyik szám, mindenki megőrül. Senkit nem ismerek, aki ezt hallgatná fülesen át a metrón, bezzeg szombatonként! Gyávák!

Az Ice, Ice Baby napon adta magát, hogy beszélnünk kell a késő ’80-as, korai ’90-es évek hiphop videoklipjeiről és a klipekben látható divatról. Bár ekkor a műfaj nem bővelkedett női előadókban, mégis számos olyan trendet követtek és teremtettek, amiért ma mi is megőrülünk.

A kezdetek: Salt-N-Pepa, a retró swag képviselői

A ’90-es évek beköszönte előtt három korántsem szégyellős nő inspirálta a vagány hiphop- és rapzenét kedvelő nők outfitjét. A Salt-N-Pepa-csajok igazi stílusikonok voltak, piszkosul szexi, ugyanakkor laza rapperek. A Push It című klipjükben zavarba ejtően szűk nadrágot viselnek mélyen dekoltált felsővel, mindezt bomberdzsekivel lágyítva  – ’86-ban (!).

Objektum doboz

1988-ban a lányok már szaggatott anyufarmerban és crop topban hirdették az igét, természetesen baseballsapkában, karika fülbevalóval, ’91-ben pedig oversize kabátban „akartak beszélni a szexről”. Szinte az összes ’91 előtt viselt outfitjük megállná a helyét egy 2017-es rapvideóban is.

Objektum doboz

Objektum doboz

Leggings nadrágként: a megszegett divatszabály – vagy mégsem?

A leggings (vagy ahogy én hívtam anno: biciklisnadrág) a '90-es években élte fénykorát. Lehetett hosszú szárú, vagy rövidebb, sztreccs vagy pamut, és pár összeegyeztethetetlen minta sem ártott rá. A cicanadrág leginkább fodros miniruhával hódított, de nem egy menő hiphopklipben!

A divatszabályok azért vannak, hogy olykor megszegjük őket. Tudták ezt jól MC Hammerék is – de inkább az a valószínűbb, hogy abban az időben nem volt érvényben „a leggings nem nadrág” törvény. A U Can’t Touch This klipben a táncosok leggingsben és crop topban nyomják.

Valaki hívja a divatrendőrséget!

Objektum doboz

Még szerencse, hogy épp nincsenek szolgálatban, ugyanis az a helyzet, hogy a klipben baromi jól működik ez a kombó, és tulajdonképpen még ma is. Jusson eszetekbe, hogy szinte az összes Insta-lány leggingsben és egy crop topban csekkol be az edzőteremből. Jelen van, tehát divat.

Ha már MC Hammer, akkor szentségtörés lenne nem megemlíteni az MC Hammer-nadrágot. Buggyos nadrág, ülepes nadrág – ki hogy hívja -– amit tulajdonképpen a rappernek köszönhetünk, és ami 2007 környékén vissza is tért hozzánk – legnagyobb örömömre –, szerencsére már farmer változatban (is). Érdekes, hogy a „videoklipcsajok” szinte egyáltalán nem viselik, épp ellenkezőleg.

Ebben az időben a kliptrend totális bolondja volt a nőies, formás és nagy idomoknak.

fenekformalas-mesterfokon-csefalvay-fanny

Fenékformálás mesterfokon: így lesz a kicsiből nagy, a nagyból kicsi

Ha megkértek egy férfit, hogy írja le egy nő alakját, akkor egészen biztos, hogy a felsorolásban szereplő mondatok között előkelő helyen fognak állni azok, amelyek leírják, milyen a nő hátsó fele. Mi, nők éppen ezért sokkal kritikusabbak vagyunk a hátsónk méretével kapcsolatban, mint bármi mással magunkon. Sokan elégedettek, de vannak, akik kevésbé, így szeretnék, ha a hangsúly inkább más előnyös részükre terelődne.

Grafikusunk, Fanny cikkét ide kattintva olvashatjátok tovább.

Nincs túl nagy fenék

Ahogy feljebb is említettem, a szex erőteljesen ott volt a dalszövegekben és persze a klipekben is. Ennek a legnagyobb mestere Sir Mix-a-Lot, aki – csupán rövid időre – 1992-ben divatba hozta a nagy feneket. A Baby Got Back című dal és klip tulajdonképpen a nagy hátsók trágár himnusza. A nagyfenékimádat annyira bejött, hogy 1993-ban megszületett a twerking,

de Calvin Klein és a heroinsikk miatt egy időre buktuk a nagy hátsót.

Objektum doboz

A 2000-es években J.Lo képviselte a nőies formával rendelkező nőket. Brutálisan nagy fenékről az ő esetében nem beszélhetünk, de azért kijárt neki egy popsis klip. 2014-ben el is készült egy közös duett a szintén szembetűnő hátsóval rendelkező Iggy Azaleával.

Objektum doboz

Nicki Minaj is tudta, hogy „a nagy bula buli”, még ha nem is a természet ajándéka. Majdhogynem J.Lo-ékkal teljesen egyidőben kiadta a Baby Got Back című dal feldolgozását és elnevezte Anacondának – nem sikerült kevésbé trágárra, mint az eredeti.

Objektum doboz

2016-ban pedig Drake emlékeztetett minket, hogy ne felejtsük el Sir Mix-a-Lot szavait. A Hotline Bling című klipje a rapper vicces táncáról és az igazán „jó formában lévő” lányokról is könnyen beazonosítható. Drake nem hazudtolta meg magát, az a hír járja, hogy ő és Jennifer Lopez 2017-et már egy párként kezdte.

Objektum doboz

ezert-tartozunk-halaval-a-kardashian-csaladnak-molnar-viola-anna

Sok van a rovásukon, én mégis hálás vagyok nekik: ezért nem tudok haragudni a Kardashian családra

Amerika első számú celebcsaládjáról mindenkinek megvan a maga véleménye: lehet őket utálni és imádni is. Nem csoda, hiszen olyan színvonalon élnek, ami az átlagember számára felfoghatatlan – és olyan húzásaik vannak, amivel az átlagember nehezen azonosul. Bevallom, néha az én zsebemben is kinyílik a bicska, ha valamilyen hírt hallok velük kapcsolatban – most mégis inkább azt árulom el, szerintem miért tartozunk nekik hálával. Szerkesztőnk, Viola cikkét ide kattintva olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek