Egyéb kategória

Melengető, sátáni főétel: barátkozzatok meg a borban főtt kakassal

Szeretjük a szárnyasokat, kakas viszont ritkán kerül az asztalunkra, pedig sokkal teltebb, ízesebb a húsa, mint a csirkének, már csak érettségének, életkorának köszönhetően is. Nálunk inkább levesként vagy paprikásként készül kakas, ismertebb és megosztóbb étel még a kakasherepörkölt. Hogy milyen mennyei és szaftos fogás készülhet a kakashúsból? Vessünk egy pillantást a francia legendára, a coq au vinre!

vous - 2017.01.05.
Melengető, sátáni főétel: barátkozzatok meg a borban főtt kakassal

Sokféle boros húsételt ismerünk, hazai kedvencünktől, a vörösboros marhapörkölttől a burgundi marharaguig: a bor nem csak ízével járul hozzá egy telt, ízgazdag fogáshoz, de savassága fővés közben puhítja, porhanyóssá teszi a húsok szerkezetét. 

A vörösborban párolt kakas a gallok igazi kultikus fogása, és a legenda szerint egészen a római korig nyúlik a története. Történt állítólag, hogy a Galliát megszálló Julius Caesarnak egy kakast küldtek, a gallok éberségét szimbolizálandó, ám a császár – fittyet hányva a figyelmeztetésre – vörösborban megfőzette.

barok-eszter-nem-mind-beszelt-magyarul-megis-harcoltak-az-ugyert-5-dolog-amit-kevesen-tudnak-az-aradi-vertanukrol

Kiment a divatból, hogy ismerjük a történelmet? Beszéljünk az aradi vértanúkról! 

Talán kiment a divatból, hogy tudjuk az aradi vértanúk nevét, de azért íme, néhány érdekesség a honvédtisztekről, akiket a szabadságharc leverése után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt végeztek ki. Volt köztük, aki az angol királyi családdal állt rokonságban, más egy szót sem beszélt magyarul, és valójában nem is tizenhárman voltak…

A cikk folytatása ITT jön!

Akárhogy történt is, az biztos, hogy régi ételről van szó, amit Franciaországban gyakran készítenek a hűvösebb hónapokban, elsősorban karakteres ízű kakasból, ennek hiányában tyúkból vagy gyöngytyúkból.

A coq au vin (ejtsd: kok-o-ven), vagyis a boros kakas az egyik legfinomabb húsétel, szaftos, illatos, melengető, amivel minden elismerést bezsebelhetünk, munka pedig alig van vele.

tyúk

Irigykedtetek már tyúkra? Most fogtok!

Veletek is előfordult már, hogy úgy éreztétek, nem utaztok eleget, nem szerveztetek magatoknak olyan nyaralást, ami alatt látjátok a világot? Ha igen, akkor vegyetek példát erről a csirkéről, aki most sem tétlenkedik, ugyanis épp körbejárja a világot!

Az irigylésre méltó tyúkot ITT találjátok!

A kakas mellett csak egy üveg testes, jó vörösborra van szükség, némi hagymára, sárgarépára, gombára és fűszerre. Egy gyors összepirítás után, felöntve a borral, lefedve és takarékra véve el is feledkezhetünk róla, hogy néhány óra múlva egy lenyűgöző illatú és ízű, omlós fogást tálalhatunk.

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek