Egyéb kategória

VOUS-tippek, hogy túléljétek a karácsonyi kajamaratont

Sajnos a mértékletesség nem az erősségünk, így ha egy terített asztalon finomabbnál finomabb ételek sorakoznak arra várva, hogy elpusztítsuk őket, nem ismerünk se istent, se embert. Addig falatozunk, míg végül csak morzsák és csontok maradnak utánu(n)k. Karácsonykor pláne nem erősségünk a visszafogottság, emiatt pedig hajlamosak vagyunk a túlevésre. Hogy ezt az akadályt sikeresen elhárítsátok, adunk pár tippet, amivel megkímélhetitek a bendőtöket.

vous - 2016.12.22.
VOUS-tippek, hogy túléljétek a karácsonyi kajamaratont

Két út létezik, amivel kísérletezhettek: a mértékletesség, és a túlevés utáni házi praktikák alkalmazása. Ki-ki döntse el, melyik a szimpatikusabb a számára. Mi mindkettőre adunk tippeket, ti pedig használjátok őket belátásotok szerint.

Megelőzés

  • Ha ti főzitek a karácsonyi menüt, igyekezzetek úgy összeállítani, hogy lehetőség szerint ne a legnehezebb ételeket szolgáljátok fel egymás után. Válasszatok főfogásnak halételeket és zöldséges fogásokat. Ha a főétel lájtos, bátran válasszatok utána kelt tésztás desszertet, ha egy jó kis nehézkes sült a főétel, akkor pedig a könnyű pohárkrémek vagy gyümölcsös desszertek lesznek a befutók számotokra.
     
  • Ha vendégégbe mentek, szedjetek inkább kevesebb ételt, repetázni még tudtok utána!
     
  • Két fogás között tartsatok szünetet! 10 perc elteltével már lehet, hogy nem is lesztek éhesek.

    Forrás:
    Depositphotos

     

Ne csak együnk, igyunk is – vízkisokos kezdőknek és haladóknak, ünnepekre és hétköznapokra

Ne csak együnk, igyunk is – vízkisokos kezdőknek és haladóknak, ünnepekre és hétköznapokra

Az emberiség – szerintem – két csoportra osztható: azokra, akik ügyelnek arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet vigyenek be a szervezetükbe, és azokra, akik nem, viszont szeretnék a másik tábort erősíteni. Nekik segítünk most, hogy hogyan igyanak tudatosan, emellett pedig adunk pár tippet, hogy mikor, mihez, milyen vizet és hogyan érdemes fogyasztani – mert bizony ez sem mindegy!

  • Igyatok vizet! Étkezés előtt érdemes fél órával legurítani belőle egy pohárral, ez felgyorsítja az emésztést, és eltelít annyira, hogy ne egyétek magatokat degeszre.
     
  • Ne egyetek egyszerre túl sokféle ételt. Ez nagyon megterheli a pocakot.
     
  • Ha van rá mód, egyetek kisebb tányérból, így jóval kevesebb ételt fogtok szedni rá.
     

Tudtátok, hogy a piros  – sőt állítólag a fekete – tányérokból is jóval kevesebb ételt fogyasztunk el? Ezek a színek ugyanis csökkentik az étvágyat.
 

  • Teli hassal ne dőljetek le! Ez a testhelyzet irritálja a gyomorszájat. Inkább sétáljatok egyet a friss levegőn.

Mit tegyetek, ha mégis megtörtént a baj, és nemhogy enni, de már levegőt venni is nehezen tudtok?

  • Készítsetek egy jó teát! Na de nem akármiből!
„Akinek nincs esze, legyen notesze” – vagy gyógynövénye!

„Akinek nincs esze, legyen notesze” – vagy gyógynövénye!

Tudtátok, hogy vannak olyan agyserkentő gyógynövények, melyek nemcsak teaként szuperálnak, hanem ételízesítő fűszerként is? Akár igen, akár nem, ezekből hoztunk nektek hármat.

Hozzányúltunk már párszor az agykarbantartó gyógynövények listájához, ám a háziasszonyokat még sosem céloztuk meg ezzel a témával. Pedig aki imád főzni, az biztos szereti azt tudatosan tenni, így mi lenne, ha ezeket a remek növényeket beépítenénk az ő világukba is?!

  • Borsmenta: a benne található mentol csökkenti a gyulladást az emésztőszervrendszerben, ezáltal megszünteti a puffadást.
     
  • A zsályának és gyömbérnek hasonlóak a tulajdonságai, emellett hányingercsökkentő hatással is bírnak.
     
  • A kömény és koriander illóolaja serkenti a gyomorsav kiválasztását, és megakadályozza az esetleges görcsöket és puffadást.
     
  • A kamilla gyulladáscsökkentő hatása mellett fertőtlenít, enyhíti a puffadás tüneteit, és kedvezően hat az emésztésre.
     
  • A csillagánizs és az édeskömény szintén jó kis csodaszer a túlevésre. Gyomorégésre is kiválóak! Ezek mellett további csodafegyverek a majoránna, bazsalikom, kapor és a lestyán.

Ha a gyógy- és fűszernövények nem válnának be nálatok, próbálkozzatok a szódabikarbónával. Gyors és hatékony segítséget nyújt a leterhelt bendőnek.

Nektek mi a bevált módszeretek, ha puffadásig ettétek magatokat?

Ajánlott cikkek