Egyéb kategória

„Minél érettebb egy nő, annál könnyebben veszi az akadályokat az elfogadás terén is” – Lakatos Márk legújabb könyvéről mesélt

Évek óta Magyarország egyik legsikeresebb stylistja, mégis képes még mindig újat és újat mutatni. Meghökkent, meglep, és továbbra is töretlenül hisz abban, amit csinál. Lakatos Márk 2016-ban amellett, hogy megnyitotta első éttermét, piacra dobta legújabb és talán az eddigi legszínesebb stíluskalauzát. Erről beszélgettem vele. 

vous - 2016.12.18.
„Minél érettebb egy nő, annál könnyebben veszi az akadályokat az elfogadás terén is” – Lakatos Márk legújabb könyvéről mesélt

A nő hétszer fő célja, hogy segítséget nyújtson a különböző életkorú hölgyeknek, de emellett fontos az is, hogy felhívja a figyelmet önmagunk elfogadásának fontosságára. Mit gondolsz, mi a legnagyobb probléma hazánkban az önelfogadás terén? Miért képtelenek erre sokáig a nők?

Nálunk a legvadabb korszakát éli a szépségfetisizmus. Most jutottunk el oda a rendszerváltás után, hogy a szépségápolás, testkultúra szinte minden korosztálynak elérhetővé vált. A magyar nők azonban kimutathatóan többet kell hogy dolgozzanak ugyanazért az életszínvonalért, mint nyugati nőtársaik, a szabad idejükben pedig örülnek, ha lélegzethez jutnak. Sokkal kevesebb idejük jut magukra, a belső és külső egyensúlyukra.

Éppen ezért önmaguk elfogadása a sor végén kullog, és azon kapják sokan magukat, hogy már nem azok a nők, akik hajdanán voltak, és tenni sem tudnak ez ellen semmit.

Az eddig megjelent könyveid mindig más-más tematika köré épültek. Hogyan esett a választásod az idei, A nő hétszer témájára?

A nő hétszer

A nő hétszer
Forrás:
Alexandra

Nagyon sok visszajelzést kaptam a korábbi könyvek kapcsán, hogy mindig csak a fiataloknak írunk könyveket. Nagy általánosságban ez igaz a divatvilágra, de a szalonomban és a napi stylistgyakorlatomban is rengeteg 30-40-50 vagy akár 60 fölötti hölggyel foglalkozom, akiknek éppen olyan segítség, eligazítás kell, mint a fiataloknak. Ezért találtuk ki a Lakatos Márk Group kreatív csapatával közösen azt, hogy minden női évtizedre lebontva készítünk idén egy könyvet, a 7 női évtizedre külön-külön stílustanácsadással.

Többek között Radics Gigi, Jakabos Zsuzsa és Jakupcsek Gabriella is megszólal a könyvben – miért erre a 7 hölgyre esett a választás?

Olyan hölgyeket szerettünk volna bemutatni, akik amellett, hogy gyönyörűek, komoly dolgokat is letettek az asztalra. Radics Gigi, Jakabos Zsuzsa, Wossala Rozina, Gryllus Dorka, Jakupcsek Gabi, Pataki Ági és Halász Judit egytől egyig fantasztikusan tehetségesek a saját szakmájukban, és igazi inspirációt jelenthetnek az évtized hölgyeinek.

A könyvben 7 különböző életszakaszban lévő nő jelenik meg. Melyikkel a legkönnyebb stylistként esetleg egy vásárlás, egy átalakítás alkalmával együtt dolgozni?

Mivel a divatipar, különösen pedig a fast fashion tombolása a fiatalokra épít, nekünk, stylistoknak a tizen-huszon-harmincas generációval a legkönnyebb dolgoznunk. De nem mindig az a legjobb, ami a legkönnyebb is. Én például a legbüszkébb egy 73 éves vendégemre voltam, akinek 9 unokája és 1 dédunokája volt, amikor eljött hozzánk egy szépségnapra. Vele igazi öröm volt együtt dolgozni, kihozni belőle azt az örök szépséget, ami a korral sem múlik el soha.

Az említett életszakaszok közül melyiknél látod, hogy végre képesek elfogadni, szeretni magukat? Hisz ahogy írtad, ez a legfontosabb.

Érdekes módon minél érettebb egy nő, annál könnyebben veszi az akadályokat az elfogadás terén is. Az érettebb, 50 fölötti hölgyek, hiába nem „tökéletes” az alakjuk, vagy épp megjelennek a ráncok, képesek felszabadultan nevetni a saját hiányosságaikon, és elfogadni az elfogadhatatlant: valamennyien megöregszünk, és a szépségünk nem tart örökké. Ezzel az elfogadással azonban egy olyan derű jelenik meg sokakon, ami sokkal szebbé is teheti őket, mint abban az életkorban, amikor még görcsösen igyekeztek a tökéletes formájukat hozni.

Forrás:
Viszlay Márk, Depositphotos

Mennyi idő kellett ahhoz, hogy te magad rájöjj, mire van szükséged, mi tesz boldoggá?

Még most is keresem. A viccet félretéve, azt gondolom, ahogy az ember változik, úgy változnak azok a dolgok is, amik boldoggá teszik.

Egy dolog állandó: az alkotás. Az új dolgok létrehozatala az, ami mindig felcsigáz, amikor egy kicsit rendhagyó módon vagyok képes láttatni a világot, és ami körülöttem van. Ha játszhatok, és ez a munkám, az boldoggá tesz.

Ahogy már a legelső fejezetnél is kihangsúlyozod, minden életkornak megvan a maga szépsége. Számodra melyik volt eddig a legszebb?

Én nagyon szerettem huszonévesként azt a szabadságot, ami csak huszonéves korban lehetséges. Aztán bírtam a harmincas éveimben, ahogy megjelentek az első eredmények. Most meg nagyon szeretem, hogy már teljes mértékben birtokában vagyok annak a tudásnak, hogy hogyan tudom a sorsomat én irányítani. Ez a korszakom inkább az elengedésről szól.

Június óta gőzerővel üzemel a Lakatos Műhely, december közepétől pedig a polcokra kerül a legújabb könyved. Te magad mennyire látod sikeresnek az idei évedet? Hogyan könyveled el magadban 2016-ot?

A Lakatos Márk Group életének legsikeresebb évét zártuk. Mostanra értek be azok az ötleteink, amiken évek óta dolgoztunk. A gasztronómia nálam egy új szerelem, s boldog vagyok, hogy megszületett ennek egy kis szentélye, a Lakatos Műhely. De a Lakatos Márk Szalon is idén lesz 5 éves, évi közel 400 hölgyet varázsolunk át, a Style Institute divatiskolánkban évi 60 növendékünk végez, a Fashion Camp nyári táborunkban pedig közel 120 gyereket táboroztattunk nyáron. Sok mindent csinálunk, és egytől egyig élvezem mindet, mert egy olyan csapat vesz körül, akik nap mint nap inspirálnak, és segítenek abban, hogy az álmainkat megvalósíthassuk.

Ajánlott cikkek