Egyéb kategória

Egy életre jegyezzétek meg: ezt (t)egyétek hányás-hasmenés esetén!

A hányás és a hasmenés mögött néha komoly fertőzések állnak, ennek ellenére sokan nem mennek egyből dokihoz, hanem úgy gondolják, majd orvosolják maguknak a helyzetet. Pár napig ez teljesen megengedett, de nem mindegy, hogy milyen szempontok szerint.

vous - 2016.12.11.
Egy életre jegyezzétek meg: ezt (t)egyétek hányás-hasmenés esetén!

Gyakorta hallhatjátok a híradóban vagy az ismerőseitektől, hogy valaki belekeveredett egy olyan nyavalyába, ami hányás-hasmenéssel jár együtt. Ilyenkor legtöbbször talán jobbulást kívántok, de nem foglalkoztok tovább a dologgal. Viszont aztán, amikor ti jártok így, akkor van igazán baj. Sokan ugyanis nem tudják, hogy milyen veszélyeket rejt ez a két tünet, ahogy azt sem, hogy mit kell (t)enni ilyenkor.

szülés utáni depresszió

Azt tudtátok, hogy nem csak a terhesség okozhat hányingert?!

Az émelység kapcsán vannak berögzült gondolataink arról, hogy mik lehetnek a kiváltó okok. Azonban nem kell egyből pánikolnotok, hogy terhesek vagytok, más dolgok is előidézhetik a hányingert.

A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Folyadékbevitel

Ciki, nem ciki, a hasmenéssel és a hányással folyamatosan ürítünk a szervezetünkből dolgokat. Ez főként a folyadék- és sóháztartását veszélyezteti, ahogy az a WEBBetegen is olvasható. Ezért sokat kell innotok, főként vizet, esetleg kipróbálhatjátok a fekete, a szeder- vagy az apróbojtorján-teát, de szigorúan csak langyos hőmérsékleten, a túl forró újabb gondokat okozhat.

Forrás:
iStock

Ételbevitel

Az ivás mellett az evésre is nagy hangsúlyt kell fektetnetek, de nem mennyiségi, hanem minőségi dolgokra gondolok. Mindenképp könnyítenetek kell az emésztőrendszeretek munkáján. Felejtsétek el ilyenkor a péksütiket, a sötét kenyereket, a fűszeres dolgokat. A rizs, valamint a savanyított tejtermék zöld utat kapnak, sőt, ez utóbbi a bélflórátok javítása érdekében kifejezetten ajánlott. Nekem az anyukám az ilyen szituációkban mindig a krumplipürét hozta fehér kenyérrel vagy pirítóssal, ezt a módszerét nyugodtan lessétek el tőle! Fentebb már szóba jött, hogy a sót is pótolnotok kell, ezt megtehetitek mindössze annyival, ha picit jobban megsózzátok a krumplit, a pirítóst, vagy egyetek sós kekszet.

vitamin olajkapszula gyógyszer

Így szedjétek helyesen a vitaminokat, hogy elkerüljétek a hányingert!

A vitaminok amennyire is jót tehetnek a szervezettel, ugyanannyira bajt is okozhatnak neki, ha nem jól szeditek őket. Amennyiben előfordult már veletek, hogy rosszul lettetek, émelyegtetek egy-egy kapszula után, vegyétek sorra a következő okokat, és változtassatok a szokásaitokon!

A cikk folytatásáért kattintsatok ide.

Tabletták

A legismertebb pirula ilyenkor a széntabletta. Az aprócska fekete tabletták megkötik a méreganyagokat a bélben, így segítenek a kialakult helyzetben. Azonban ne vegyétek be egyszerre más gyógyszerrekkel, mert csökkenti azoknak a felszívódását, tehát a hatásosságukat is.

Külön kiemelném például a fogamzásgátló tablettákat, ezekkel kapcsolatban két fontos dolog van:

  1. Ha tehát szedtek széntablettát, akkor az antibébit mellőzzétek, ugyanis nem fog felszívódni és hatni a szervezetetekben.
  2. Olvassátok el a tájékoztatón, hogy mennyi a felszívódási ideje, és ha a bevételt követően még nem telt le az idő, de már jelentkezett hányás/hasmenés, akkor előfordulhat, hogy nem hatott a pirula.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.