Egyéb kategória

Pár pici korty, ha már lángol a száj: mangólassi, egy isteni indiai turmix

Krémes, selymes, fűszeres, napindító turmixnak, finom uzsonnának vagy frissítőnek is ideális, Indiában pedig még a csípős fogások mellé is ezt fogyasztják – meglepő magyarázat is van ennek okára. Több fajtája is létezik, érdemes minél több módon kipróbálni!

vous - 2016.12.09.
Pár pici korty, ha már lángol a száj: mangólassi, egy isteni indiai turmix

Aki már kóstolt életében mangólassit, tanúsíthatja, hogy az egyik legfinomabb és legizgalmasabb gyümölcsös turmix, köszönhetően elsősorban a mangó különleges aromáinak, semmivel össze nem keverhető fűszeres illatának. Ezt egészíti ki némi joghurt és még némi fűszer és folyadék, amelyek meghatározzák a zseniális indiai ital hangulatát és ízvilágát.

A mangólassinak alapvetően két fajtája van, az édes és a sós-édes, ez utóbbi nagyon izgalmas, mert bár a gyümölcstől és némi édesítőtől édeskés, de határozott mennyiségű só is van benne, illetve némi fűszer, Indiában leggyakrabban őrölt kardamom. Ezt a változatot fogyasztják vízzel kicsit felhígítva csípős ételek mellé, amiben ugye az indiai konyha elég erős. Ennek oka, hogy

a mangó–joghurt páros a szájban és a gyomorban is jótékony az erős ételek semlegesítésére.

Pár pici korty, ha már nagyon lángol a száj, és pillanatok alatt csillapítja a tüzesség érzetét, ugyanígy a gyomornak is jótékony a nagyon erős fűszerek kellemetlen hatásainak tompításában.

india

Irány Bollywood! – Ismerjétek meg az indiai filmgyártás A-listás sztárjait

Ti mikor néztetek utoljára bollywoodi filmet? Bevallom, nekem sincs a hétvégi programjaim között. Sőt, az egyetemi oktatásban sem kiemelt tárgyként szerepel az indiai film története. Zárt világ, kevéssé ismert színészekkel, a nemzetközi piacra csak keveseknek sikerült kitörni. De ki kell törniük?

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!

Ha a mangólassit édes turmixként fogyasztanánk és ha határozottan nemet mondunk a sóra, akkor is vanak még variációk. A joghurt mellett érdemes hígítani, ezt megtehetjük tejjel vagy egy kis vízzel, ha frissítőnek szánjuk, akkor szódával vagy szénsavas ásványvízzel. Édesítésre használhatunk porcukrot vagy mézet, esetleg sztíviát vagy más természetes édesítőt.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
Világ
Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
vous - 2025.06.12.
Tudományos együttműködést indított a Velencei-tóért a Kodolányi János Egyetem és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A több kutatást és tudományos vizsgálatot is magába foglaló kezdeményezés célja, hogy átfogó turisztikai, szociológiai és demográfiai képet adjon a Velencei-tó térségének helyzetéről. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Domokos Tamás, a Kodolányi Egyetem elnöke és Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke Székesfehérváron, az felsőoktatási intézmény székhelyén.

Otthon

Miért fontos a kerti világítás?
Otthon
Miért fontos a kerti világítás?
vous - 2025.06.07.
Az ingatlanhoz tartozó szabadtéri területet úgy alakíthatjuk ki, ahogy csak szeretnénk: bevethetjük növényekkel, kialakíthatunk rajta egy pihenőhelyet, funkcionálisabbá tehetjük kényelmes kerti bútorokkal és akár kerti partik, szabadtéri sütögetések színhelyévé is válhat.