Egyéb kategória

Pár pici korty, ha már lángol a száj: mangólassi, egy isteni indiai turmix

Krémes, selymes, fűszeres, napindító turmixnak, finom uzsonnának vagy frissítőnek is ideális, Indiában pedig még a csípős fogások mellé is ezt fogyasztják – meglepő magyarázat is van ennek okára. Több fajtája is létezik, érdemes minél több módon kipróbálni!

vous - 2016.12.09.
Pár pici korty, ha már lángol a száj: mangólassi, egy isteni indiai turmix

Aki már kóstolt életében mangólassit, tanúsíthatja, hogy az egyik legfinomabb és legizgalmasabb gyümölcsös turmix, köszönhetően elsősorban a mangó különleges aromáinak, semmivel össze nem keverhető fűszeres illatának. Ezt egészíti ki némi joghurt és még némi fűszer és folyadék, amelyek meghatározzák a zseniális indiai ital hangulatát és ízvilágát.

A mangólassinak alapvetően két fajtája van, az édes és a sós-édes, ez utóbbi nagyon izgalmas, mert bár a gyümölcstől és némi édesítőtől édeskés, de határozott mennyiségű só is van benne, illetve némi fűszer, Indiában leggyakrabban őrölt kardamom. Ezt a változatot fogyasztják vízzel kicsit felhígítva csípős ételek mellé, amiben ugye az indiai konyha elég erős. Ennek oka, hogy

a mangó–joghurt páros a szájban és a gyomorban is jótékony az erős ételek semlegesítésére.

Pár pici korty, ha már nagyon lángol a száj, és pillanatok alatt csillapítja a tüzesség érzetét, ugyanígy a gyomornak is jótékony a nagyon erős fűszerek kellemetlen hatásainak tompításában.

india

Irány Bollywood! – Ismerjétek meg az indiai filmgyártás A-listás sztárjait

Ti mikor néztetek utoljára bollywoodi filmet? Bevallom, nekem sincs a hétvégi programjaim között. Sőt, az egyetemi oktatásban sem kiemelt tárgyként szerepel az indiai film története. Zárt világ, kevéssé ismert színészekkel, a nemzetközi piacra csak keveseknek sikerült kitörni. De ki kell törniük?

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!

Ha a mangólassit édes turmixként fogyasztanánk és ha határozottan nemet mondunk a sóra, akkor is vanak még variációk. A joghurt mellett érdemes hígítani, ezt megtehetjük tejjel vagy egy kis vízzel, ha frissítőnek szánjuk, akkor szódával vagy szénsavas ásványvízzel. Édesítésre használhatunk porcukrot vagy mézet, esetleg sztíviát vagy más természetes édesítőt.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

3 tipp a tisztább otthoni levegőért
Otthon
3 tipp a tisztább otthoni levegőért
vous - 2024.11.27.
Az otthonunk levegője gyakran több szennyeződést tartalmaz, mint a kültéri levegő. Az épületek hatékony szigetelése ugyan sok energiát takarít meg, ezzel együtt azonban korlátozza a levegő természetes áramlását. Így a por, a vegyi anyagok, az allergének és a páratartalom felhalmozódik, ez pedig hosszú távon növeli a légúti megbetegedések kockázatát.