Egyéb kategória

„Talán életükben először vagy utoljára, de minden gyerek azt az ajándékot kapta, amit igazán szeretett volna” – kezdetét vette a Tegyél jót! kampány

Legutoljára, amikor Gui Angélával beszélgettem, kora ősz volt és egy izgalmas kampányra készült. Teljes erőbedobással tervezte, hogyan is futják körbe az országot 16 nap alatt, ezzel is átadva a mozgás örömét és fontosságát emberek százainak. Ekkor még nem sejtette, hogy a Fuss magadért egy kört! egy másik fontos célt helyez a szemei elé, aminek a megvalósításán jelenleg is gőzerővel dolgozik – ezúttal erről beszélgettünk.

vous - 2016.12.05.
„Talán életükben először vagy utoljára, de minden gyerek azt az ajándékot kapta, amit igazán szeretett volna” – kezdetét vette a Tegyél jót! kampány

Nincsenek véletlenek. Hiszem, hogy a nap végén minden mindennel összefügg.

– kezdi a történetet Angéla.

„Szeptember elején a Fuss magadért egy kört! kampány alatt a Nógrád megyei Szátokon tizenhat állami gondozott gyereket vittünk magunkkal túrázni és mutattuk meg nekik a mozgás örömét. Találkozhattak sportolókkal, futókkal, és ez a közös program annyira jól sikerült, hogy éreztük, kelleni fog a folytatás. A gyerekek döbbenten hallgatták, hogy a futóink reggel óta futnak, ráadásul összesen többszáz kilométert. Számunkra is megdöbbentőek ezek az adatok, hát még egy árva gyerek számára, aki egy bezárt közösségben nevelkedik” – meséli Angéla. A gyerekek nem kímélték a sportolókat, özönlöttek a kérdések.

„Ti úszni is szoktatok? És tengerben is?” – ebben a két kérdésben minden benne volt, ami az ő életüket jellemzi. Benne volt minden, amit ők talán sosem tapasztalhatnak meg, viszont vágynak rá. Angéla szerint ekkor fogalmazódott meg bennük, hogy nemcsak a mozgás örömét lenne jó átadni. Jó lenne élményeket is adni, hogy megismerhessék, kipróbálhassák az élet adta kincseket. S hogy hogy lett ebből egy komplett kampány meglepetésekkel, ajándékokkal, közös karácsonnyal? A NEFI Kommunikációs Központjának vezetője ezt is elmesélte.

„A Szülők háza alapítványtól többen is futottak velünk a kampány során, akikkel közösen rádöbbentünk, egy cél vezérel minket. Ők javában szervezték a Tegyél jót! kampányt, mi pedig tudtuk, hogy a mozgásformák bemutatásával szeretnénk segíteni a fiatalokat. Innen jött az ötlet, hogy vonjuk össze a kettőt.”

600

Tegyél jót! Ülj le mellém! kampány

A kezdeményezés célja, hogy személyre szóló élményeket nyújtsanak a gyermekotthonban élőknek.  A Tegyél jót! Ülj le mellém! ma már az ország több pontján működő civilmozgalom, amelyet a Szülők háza alapítvány indított és az integrált befogadó megközelítést tartja szem előtt. Rendhagyó módon nemcsak egyszer, karácsonykor segítenek, hanem vissza-visszatérve élményeket visznek a rászoruló fiataloknak. A program lényege a rendszeresség és az élmények átadása, olyan élményeké, amikre valóban szükségük van.

A két ötlet találkozott, így fonódott össze a sportesemény az adományozással, aminek mára több támogatója is lett. Ilyen például Dzsudzsák Balázs, akinek köszönhetően az állami gondozott gyerekeknek nemcsak élményben, de kézzel fogható ajándékokban is részük lehet.

Lehet, hogy életükben először vagy utoljára, de minden gyerek azt az ajándékot kapta, amit igazán szeretett volna. Talán el sem hitték, hogy akik MP3-lejátszót vagy ezüst nyakláncot kértek, valóban megkapták.

A Tegyél jót! Ülj le mellém! első megállója december 4-én Szátok volt, ahová több segítővel együtt futva érkezett a NEFI csapata. Az eseményen ott volt az 51-szeres IRONMAN Kropkó Péter is, aki nemcsak futott, de a Mikulás szerepében is tevékenykedett. Az ajándékozás és futás mellett szuper programokkal készültek a szervezők: közösen sütöttek, főztek, sportoltak, sőt, a kamasz lányok új frizurát is kaptak. Mind a 35 szántoki gondozott gyerek számára, mind önmaguk számára felejthetetlen napot varázsoltak a kampányhoz csatlakozó önkéntesek.

Forrás:
Facebook/Tegyél jót!

Angéla szerint a kezdeményezésnek egyre nagyobb a sikere. Mint mondja, sajnos bőven van helyszín, ami felkerül a jövő évi tervek közé.

„A sajtóbejelentést követően nagyon sok megkeresés érkezett. Rengetegen szeretnének csatlakozni és segíteni. Az önkéntesek, akik jelentkeznek és hosszú távon részt vesznek a kampányban, azok később egy képzésben részesülnek. Fontos tudniuk, hogy hogyan kezeljék az esetleges helyzeteket, hogyan erősödjenek meg egy ilyen lelkileg megterhelő feladathoz.”

A jelentkezőknek valóban szükségük lesz a képzésre, Magyarországon ugyanis közel 300 nevelőotthon van.

Kell a segítség, de fontos, hogy nem az állam szerepét szeretnék elvenni, mi csak kiegészítünk. Mindenhol vannak hiányosságok, lehet, hogy valahol az hiányzik, hogy megtanítsuk a gyerekeket pogácsát sütni.

Ezeket csak az intézményekkel közösen tudjuk felmérni és megvalósítani, ők pedig örömmel segítenek ebben.”

A Tegyél jót! Ülj le mellém! kampány következő állomása Sopron lesz, 2017. március 10–11-én.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.