Egyéb kategória

Megvan a 2016-os év szava – de mit is jelent?

Az Oxford Szótár minden ősszel megválasztja az év szavát, a korábbiak között pedig akadt néhány meglepő is. Most kiderült, idén mire esett a választásuk!

vous - 2016.11.17.
Megvan a 2016-os év szava – de mit is jelent?

Tavaly az év szava még csak nem is egy szó lett, hanem inkább a sírva nevetős emojit választotta meg az Oxford Szótár. Bár ezt tényleg nehéz lett volna felülmúlni, azért az idei mellett sem lehet csak úgy elsétálni. 2016 szava ugyanis a post-truth, vagyis poszt-igazság lett.

„A mi?!” – gondoltam én is magamban, amikor olvastam, és ezt persze rögtön követte a kérdés is: „Ez mégis mit jelent?”

Objektum doboz

A szótár leginkább úgy írta körül, hogy ez egy olyan helyzet, amikor a tárgyilagos tényeknél sokkal fontosabbá válnak a személyes, érzelmeken alapuló vélemények. Vagyis ilyenkor a szakértői meglátások háttérbe szorulnak, és az emberek véleményét sokkal jobban formálják a saját gondolataik. És hogy miért ez lett az év szava? Azért, mert 2016-ban ezt 2000%-kal többet használták az emberek, mint korábban, az amerikai elnökválasztás és a Brexit miatt!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.