Egyéb kategória

Nem szeret dolgozni, hanem dolgoznia kell – mire figyeljetek, ha ezt érzitek valakin?

Az egyik legnagyobb művészet megtalálni életünkben az egyensúlyt. A magánélet és a munka között lavírozva tudatosan beosztani az időnket felelősség magunk és azok felé, akikkel együtt élünk.

vous - 2016.11.14.
Nem szeret dolgozni, hanem dolgoznia kell – mire figyeljetek, ha ezt érzitek valakin?

Ti is mindent egyszerre akartok? Sikert a munkában, a szeretteitekkel töltött időt és egy kis rekreációs tevékenységet? Hogyan találjátok meg a balance-ot?

Ahány ember, annyi szokás, és ne felejtsük el, hogy mindenkinek más okoz feltöltődést. Van, aki több időt tölt a munkahelyén, mint a családdal, és nem munkamániás. Egyszerűen a családi légkör megterhelőbb számára, mint az iroda, ezért így is alakítja napjait és az életét. Van, akinek ezt nehéz elképzelni, de külön kutatásokat is végeztek a témában.

Ismertek munkamániást?

Sok mítosz kering róluk, és kívülről bizony ez is máshogy látszik, mint amit valójában takar. A „workaholic” ugyanis nem a legjobb dolog, ami egy vállalkozással történhet, sokkal inkább jelent problémát. Az ilyen emberek többsége megállás nélkül dolgozik, de felületesen, és az idő állandó szorításában teszi mindezt. A tevékenysége aktív, de mennyiség kerül ki a keze alól, a minőség rovására.

A kutatások kimutatták, hogy ha egy teamet egy munkamániás vezet, ott gyakran káosz uralkodik.

Sokszor nem is a szakma szeretetéről van szó, hanem hogy az illető a munkájától kapja meg a boldogsághormonokat. Hasonlóan az alkoholizmushoz vagy más függőséghez csak akkor működik, ha az „adagot” mindig emelik, azaz nem szeret dolgozni, hanem dolgoznia kell. A munkamániás minden gondolata a feladatai körül forog akkor is, ha épp nem az irodában van, és már akkor sem tud visszalépni, ha akarna. Munka nélkül jelentkeznek az elvonási tünetek, amiket csak a munkával orvosolhat.

2 hónapja nem ittam alkoholt - elárulom, mi történt velem

2 hónapja nem ittam alkoholt – elárulom, mi történt velem

„Nyári meccsnézés a rekkenő hőségben. Kellemes baráti vacsora a szabad ég alatt. Őrületes buli a kedvenc együttesed koncertjén. Vizsgaidőszak utáni lazítás. Kemény melós nap utáni lazítás. Ünnepek. Szülinapok. Névnapok. halloween, új munkát kaptam, felmondtam, előléptettek, összejöttünk, összeköltöztünk, eljegyeztek, szakítottunk. Péntek este. Csütörtök este. Hétfő este. Mindig van alkalom meginni egy pohár finom bort, egy jó hideg sört vagy ki mit szeret. Hát ebből lett elegem” – írta fotósunk, Zsófi, akinek írása ma is aktuális.

Ne tévesszen meg senkit az sem, ha valaki munkára hivatkozva hagyja el az otthonát

Takarózni mindig lehet: „Azt akarom, hogy a családomnak jobban menjen!” Ez kifogás, a munkamániásnak csak önmaga számít, a család és más emberi kapcsolatok a háttérbe szorulnak. Az „otthon melege” ugyanis jelenthet stresszt. Sőt, a gondok elől menekülve örül, amikor reggel elhagyja a házat, és szabad akaratából vállal túlórákat. Ezt az eredményt hozta legalábbis egy felmérés, amelyet Japánban végeztek. 2000, házasságban élő 30 és 49 éves kor közötti alkalmazottal beszélgettek, és a válaszokból kiderül, hogy 59%-uk a munkát azért helyezi a család elé, mert az túl „megterhelő”. A munkába menekülés okai természetesen a házasságokban (párkapcsolatokban), családokban előforduló problémák, a türelmetlenség, a tolerancia és empátia hiánya, a gyerek körüli stressz, az anyós és após beleszólása az életükbe. 

Forrás:
istock

Érdekesség, hogy sok 60 év körüli nő dönt a válás mellett, amikor a férje nyugdíjba vonul. A változást az hozza, hogy a férfi a napi 12 óra munka helyett otthon, a négy fal között tölti az idejét, és elkezdődik az „együttélés” egy újabb szakasza. A feleség vállalja a szegényebb élet rizikóját, mintsem hogy kitegye magát a házassága okozta további stressznek.

Ha valaki nem szívesen van otthon a családjával, párjával, kifogásokat talál, hogy elmehessen, az mindenképpen egy jel, amire figyelniük kell. Szükség esetén pszichológus bevonása hozhat eredményt, hogy fel tudjunk állítani egy élhető napirendet.

Az egyensúlyt meg kell találnunk a saját életünkben, kikkel és mivel mennyi időt töltünk.

Hol találni a pihenés-család-munka egyensúlyát? Kassai Tini

Hol találni a pihenés-család-munka egyensúlyát?

„Úgy kezdődött, hogy nem tudtam fejen állni soha. A kézenállás is necces volt nagyon, pedig hajlékony voltam, vékony, a Jóisten is tornászlánynak teremtett. Nem lettem tornászlány. Hajlékonyságomnak azonban nagy hasznát vettem mindig, nem tudott összetörni az élet. Pofozhatott bármilyen irányba, a bajjal együtt hajoltam szépen” – írta korábbi szerkesztőnk, Tini, akinek az írásait ma is szívesen visszaolvassuk. Ez az egyik kedvencünk.

Ajánlott cikkek