Egyéb kategória

Vadonatúj, külföldön trendi szakot indít az ELTE

A magyar oktatási rendszer hatalmas lépést tett Európa felé: 2017 őszétől ugyanis magyarul is indít gender studies, azaz társadalmi nemek tanulmánya mesterképzést az ELTE-n!

vous - 2016.11.11.
Vadonatúj, külföldön trendi szakot indít az ELTE

A nagy hírről a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség oldaláról értesültem, akik „mérföldkőnek” nevezik az új szak indulását.

Objektum doboz

Bár Magyarországon eddig is lehetett gender studiest tanulni, de csak a CEU angol nyelvű mesterképzésén, most azonban megtört a jég és az ELTE Társadalomtudományi kara is elindítja a képzést szeptembertől. A szakról egyelőre még túl sok infó nem került fel (mintatanterv és hasonlók), de annyit már lehet tudni, hogy a jelentkezés feltétele egy rövid, saját kutatási terv bemutatása. Mivel társadalomtudományi mesterképzésről van szó, elsősorban valószínűleg szociológia és társadalmi tanulmányok alapszakos diákok jelentkezését várják, persze mások is bátran próbálkozhatnak.

Oké, de mi az a gender studies, és mitől ilyen nagy szám?

A társadalmi nemek elmélete egy olyan tudományág, ami a nemi sztereotípiákkal kapcsolatos kritikákat fogalmaz meg – állítása szerint ugyanis nem „nőnek” vagy „férfinak” születünk, hanem a társadalmi nyomás által válunk azzá, ami később rengeteg feszültséghez vezet. A gyerekekbe ugyanis már születésüktől fogva belenevelik, hogy hogyan kell a nemükhöz illően viselkedni; erre jó példa, hogy a lányokra már babakorukban rózsaszínt, a fiúkra pedig kéket adnak.

És bár jelentéktelennek tűnhet, de a későbbiekben sokkal komolyabb dolgokban is megnyilvánul: például abban, hogy meglepően alacsony a lányok száma a reálképzéseken, mivel azt a társadalom hagyományosan „fiús” szakmának állítja be, holott semmilyen tanulmány nem bizonyítja, hogy a nők agya kevésbé lenne fogékony rá.

A tudomány célja tehát az, hogy megkérdőjelezze és új perspektívába helyezze a nemek közötti különbséget, ezzel elősegítve az egyenlőség megvalósulását.

Ti jelentkeznétek?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.