Egyéb kategória

Vadonatúj, külföldön trendi szakot indít az ELTE

A magyar oktatási rendszer hatalmas lépést tett Európa felé: 2017 őszétől ugyanis magyarul is indít gender studies, azaz társadalmi nemek tanulmánya mesterképzést az ELTE-n!

vous - 2016.11.11.
Vadonatúj, külföldön trendi szakot indít az ELTE

A nagy hírről a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség oldaláról értesültem, akik „mérföldkőnek” nevezik az új szak indulását.

Objektum doboz

Bár Magyarországon eddig is lehetett gender studiest tanulni, de csak a CEU angol nyelvű mesterképzésén, most azonban megtört a jég és az ELTE Társadalomtudományi kara is elindítja a képzést szeptembertől. A szakról egyelőre még túl sok infó nem került fel (mintatanterv és hasonlók), de annyit már lehet tudni, hogy a jelentkezés feltétele egy rövid, saját kutatási terv bemutatása. Mivel társadalomtudományi mesterképzésről van szó, elsősorban valószínűleg szociológia és társadalmi tanulmányok alapszakos diákok jelentkezését várják, persze mások is bátran próbálkozhatnak.

Oké, de mi az a gender studies, és mitől ilyen nagy szám?

A társadalmi nemek elmélete egy olyan tudományág, ami a nemi sztereotípiákkal kapcsolatos kritikákat fogalmaz meg – állítása szerint ugyanis nem „nőnek” vagy „férfinak” születünk, hanem a társadalmi nyomás által válunk azzá, ami később rengeteg feszültséghez vezet. A gyerekekbe ugyanis már születésüktől fogva belenevelik, hogy hogyan kell a nemükhöz illően viselkedni; erre jó példa, hogy a lányokra már babakorukban rózsaszínt, a fiúkra pedig kéket adnak.

És bár jelentéktelennek tűnhet, de a későbbiekben sokkal komolyabb dolgokban is megnyilvánul: például abban, hogy meglepően alacsony a lányok száma a reálképzéseken, mivel azt a társadalom hagyományosan „fiús” szakmának állítja be, holott semmilyen tanulmány nem bizonyítja, hogy a nők agya kevésbé lenne fogékony rá.

A tudomány célja tehát az, hogy megkérdőjelezze és új perspektívába helyezze a nemek közötti különbséget, ezzel elősegítve az egyenlőség megvalósulását.

Ti jelentkeznétek?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.