Egyéb kategória

Miért van annyi földrengés most Olaszországban? Itt a válasz!

Az utóbbi hónapokban már három nagyobb földmozgásra került sor Olaszországban, amit aztán több ezer kisebb utórengés követett. De vajon mi okozza ezt azt egészet?

vous - 2016.11.07.
Miért van annyi földrengés most Olaszországban? Itt a válasz!

Biztosan ti is emlékeztek még arra, amikor augusztusban erős földmozgás rázta meg Olaszországot, a katasztrófának pedig több száz halottja volt. Azóta alig telt el két és fél hónap, de máris három nagyobb rengésről tudunk, amelyek 6-os erősség körül mozogtak, és óriási károkat okoztak. Ezek után valószínűleg bennetek is felmerül a kérdés, hogy vajon miért ilyen gyakoriak a földmozgások itt mostanában.

eros-foldrenges-olaszorszag-norcia

Olaszország továbbra sem nyugodhat meg: ismét megmozdult a föld

Hajnalban újabb földrengés volt Olaszországban, ráadásul ismét Perugia térségében. Szerencsére áldozatokról és jelentős károkról még nem érkezett hír.

A cikk folytatásáért kattintsatok ide!

Olaszország az afrikai és eurázsiai tektonikus lemezek határán fekszik, előbbi pedig folyamatosan halad az eurázsiai lemez alá. Így alakul ki az a földrengészóna, ami többek között Szicíliánál és az Appennini-hegységnél helyezkedik el. Évente általában 3 mm-nyi mozgásról van szó, de ezek nem fokozatosan történnek meg, hanem sokszor egyik pillanatról a másikra, ennek eredményeképp pedig jönnek a földrengések, ahogy ez az elmúlt hónapokban is történt. Szakértők szerint pedig augusztusban vette kezdetét ez az „aktív földrengéses szakasz” – írja a Daily Express.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.