Egyéb kategória

Miért van annyi földrengés most Olaszországban? Itt a válasz!

Az utóbbi hónapokban már három nagyobb földmozgásra került sor Olaszországban, amit aztán több ezer kisebb utórengés követett. De vajon mi okozza ezt azt egészet?

vous - 2016.11.07.
Miért van annyi földrengés most Olaszországban? Itt a válasz!

Biztosan ti is emlékeztek még arra, amikor augusztusban erős földmozgás rázta meg Olaszországot, a katasztrófának pedig több száz halottja volt. Azóta alig telt el két és fél hónap, de máris három nagyobb rengésről tudunk, amelyek 6-os erősség körül mozogtak, és óriási károkat okoztak. Ezek után valószínűleg bennetek is felmerül a kérdés, hogy vajon miért ilyen gyakoriak a földmozgások itt mostanában.

eros-foldrenges-olaszorszag-norcia

Olaszország továbbra sem nyugodhat meg: ismét megmozdult a föld

Hajnalban újabb földrengés volt Olaszországban, ráadásul ismét Perugia térségében. Szerencsére áldozatokról és jelentős károkról még nem érkezett hír.

A cikk folytatásáért kattintsatok ide!

Olaszország az afrikai és eurázsiai tektonikus lemezek határán fekszik, előbbi pedig folyamatosan halad az eurázsiai lemez alá. Így alakul ki az a földrengészóna, ami többek között Szicíliánál és az Appennini-hegységnél helyezkedik el. Évente általában 3 mm-nyi mozgásról van szó, de ezek nem fokozatosan történnek meg, hanem sokszor egyik pillanatról a másikra, ennek eredményeképp pedig jönnek a földrengések, ahogy ez az elmúlt hónapokban is történt. Szakértők szerint pedig augusztusban vette kezdetét ez az „aktív földrengéses szakasz” – írja a Daily Express.

Ajánlott cikkek