Egyéb kategória

Hidegtűrő növények, melyeken garantáltan nem fog ki a fagy!

Ha szerettek kertészkedni, erről a jó szokásotokról a hideg évszakokban sem kell lemondanotok. Na, persze itt nem arra gondolok, hogy seperhetitek össze a lehullott faleveleket, sokkal inkább a fagytűrő növények jutottak az eszembe. Hogy pontosan melyek? Elárulom!

vous - 2016.10.09.
Hidegtűrő növények, melyeken garantáltan nem fog ki a fagy!

Most már kijelenthető, hogy hidegek az éjszakák, a hőmérséklet kint már alig éri el a 10 fokot, miközben mi ennek legalább a dupláját élvezzük a takaró alatt. Azonban ebben az időben nemcsak mi fázunk, hanem például a virágok is, vannak kifejezetten olyanok, melyek számára már egy aprócska lehűlés is végzetesnek számít. De akkor mégis mi maradjon a kevésbé meleg hónapokban az erkélyen vagy a teraszon? Mondjuk árvácska, esetleg csarab vagy kövirózsa.

Árvácska

A komor, színtelen őszben biztosan a ti szíveteket is megmelengeti az árvácska a gyönyörű, élénk színeivel. Ha szó szerint virágokat szeretnétek nézegetni még az őszi és téli hónapokban is, akkor a helyetekben én emellett tenném le a voksom. A színvilága után az áráról is érdemes két szót ejteni, vagyis egy is bőven elég: pénztárcabarát. A tartása picit kényes, mármint olyan szempontból, hogy rendszeres öntözést igényel, így, aki elfelejtené ezt a teendőt, várjon tovább, lesz még igénytelen növény is a sorban. Az árvácska jól kijön a nappal (már amennyit még ezekben a hónapokban süt…), ugyanakkor ültethetitek félárnyékos helyre is. Amikor virágzik, érdemes kéthetente tápoldatoznotok, és szedjétek le az elnyílt, elhalt leveleket és virágfejeket, így kitolhatjátok a virágzási időszakát.

ui.: Az árvácska levele és virágszirma is ehető… 😉

Objektum doboz

Csarab

A csarabnak én egy egész éven át nem tudtam a nevét, de közben meg álladóan felhívta magára a figyelmemet a színes kis ágaival. A boltokban sokféle színben megtalálhatók, akár még VOUS-rózsaszínben is! Ráadásul nem kell értük a piacra vagy egy kertészetbe mennetek, ott fognak titeket várni a legegyszerűbb áruházak ( pl. Aldi, Lidl, Penny) polcain. Ez a növény szintén nem a drága kategóriából került ki, és a gondozása sem túl bonyolult. Például ő már sokkal kevesebb vizet igényel, mint az árvácska, viszont a csarab csak fényes helyen marad meg.

Objektum doboz

Kövirózsa

Előre szólok, ha némi elfogultság tükröződik majd ki ebből a részből, az azért lesz, mert ebből a kategóriából a kövirózsa a személyes kedvencem. Hogy kinek ajánlanám ezt a virágot? BÁRKINEK! Ez az egyik legigénytelenebb növény, szinte képtelenség kivégezni őket (de például a túllocsolást nem élik túl). Nem igénylik a világos helyet, de ha naposabb részre teszitek, látványosan meghálálják, a fénytől ugyanis jobban fejlődnek. Vannak bolti verziók is belőle, ugyancsak jó áron, de biztosan akad olyan ismerősötök, akitől kérhettek egy tövet, onnantól majd szaporodik magától a növény. Tanúsítom: néha a legváratlanabb helyekről dugja ki a fejét egy új hajtás.

Objektum doboz

kövirózsa növény virág

A kövirózsával a betegségek ellen is felvehetitek a harcot!

Akárcsak egy aloe veránál, itt is törjetek le egy húsosabb levelet a virágról, préseljétek ki belőle és már meg is kaptátok az értékes levet. Ez segíti a szépüléseteket, ha egy egyszerű krémmel vegyítitek, halványítja a májfoltokat és a bőrelszíneződéseket. Hasznos égés esetén, hűsíti a területet és csökkenti a gyulladást. Különlegessége, hogy eltünteti a tyúkszemet, az ajakherpeszt, valamint a futószemölcsöt. A természetgyógyászok mégis főként a fülfájásra ajánlják.

Még több csodatévő gyógynövényért kattintsatok IDE!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.