Egyéb kategória

A trendek jönnek-mennek, a bútoraink viszont sokáig maradnak – ezért ne hódoljatok be az aktuális divatnak!

Vannak olyan bútorok, tapéták, berendezési- és dísztárgyak, illetve stílusok, amelyek már évekkel ezelőtt kimentek a divatból. Nem csak külföldön, itthon is. Valahogy a mai napig mégis visszaköszönnek jó pár lakásban. Ilyenkor soha nem tudom, hogy a lustaság, az anyagiak vagy a megszokás az, ami miatt sokan nem válnak meg ezektől az elavult és sokszor nem a jó értelemben vett giccses holmiktól.

vous - 2016.10.06.
A trendek jönnek-mennek, a bútoraink viszont sokáig maradnak – ezért ne hódoljatok be az aktuális divatnak!

Pár hónappal ezelőtt írtam nektek a '80-as évek favoritjáról, a fotótapétákról – amelyek ugyan újra aranykorukat élik, de ez nagyon ritka. Sőt, olyan tárgyakat is megemlítettem, amiknek manapság már semmi keresnivalójuk nincsen otthonainkban. Sőt, igazából soha nem is volt keresnivalójuk, mint például a szőrös vécéülőkének, de sajnos a lista itt még nem ért véget, így folytatom a sort azokkal, amiket jobb lesz újragondolnunk. El kéne felejtenünk legalább három stílusirányzatot és a hozzájuk tartozó berendezési- és dísztárgyakat!

Utazz otthon – mediterrán

Na jó, itt lehet vitázni, mert ezt kapásból kétfelé oszthatnám: a szupergagyi és a kissé már uncsi, de alapjaiban véve még mindig menőnek számító stílusra. Hogy mi a különbség a kettő között? A „menő” magában foglalja a rusztikus, vintage, olasz, sőt a spanyol és a görög irányzatokat is. Jellemzőik a fehér és tört fehér színek, bézsek, pasztelles árnyalatok, koptatott fa bútorok, természetes anyagok, terrakotta burkolatok és kiegészítők. Ha ügyesen bántok vele, semmi ne tartson vissza ettől a stílustól. De könnyedén hibák sorozatába eshettek vele!

Például NEM a műterrakotta, a terrakottát utánzó falipanelek és PVC-k, meg a napsárga falak és kovácsoltvas cuccok a legjobb választás ezekhez. Habár a kovácsoltvas megtalálható az eredeti stílusban is, de ezek nem mívesek, és semmiképp sem esnek velük túlzásokba!

Forrás:
iStock
Stílustrükkök, amiktől a panellakásból is mediterrán otthon lesz

Stílustrükkök, amiktől a panellakásból is mediterrán otthon lesz

Ha szeretitek a mediterrán stílust, és miért is ne szeretnétek – hiszen otthonos, meleg, hívogató, és szuper pihentető, ahol az ember lánya úgy érezheti magát, mintha folyton nyaralna –, kicsit segítek eligazodni abban, hogy mik is jellemzik pontosan. Hogy mitől működik egy ilyen tér, és hogy egyáltalán milyen otthonokba ajánlanám, itt megtudhatjátok.

Ami nem barokk, az nyúlfarok – neobarokk

Valamiért ez a stílus máig uralkodó rengeteg otthonban. Túlzó, giccses és egyáltalán nem való egy családi fészekbe.

Miért akarja valaki nap mint nap egy kastélyban érezni magát?

Óriási csillárok, részletgazdag bársonnyal ellátott csupaszín tapéták és drapériák, aranyozott fröccsentett és faragott bútorok, illetve képkeretek jellemzik, aminek semmi helye ma már egy ízléses otthonban.

Forrás:
iStock

„Óóó, Afrika” – etno és eklektika

Emlékeztek még a sötétre festett egyiptomi és egyéb afrikai szobrocskákra, amelyek legtöbbször még egy kis aranyfestékkel is fel voltak turbózva? Sajnos azt kell mondjam, hogy már nagyon nem menők, sőt, soha nem is voltak azok! Az óriási fali legyezőkre is emlékeztek? Hát hogyne emlékeznétek, hiszen a mai napig ott lóg egyes otthonok falán, ahogyan a „papíruszra” festett egyiptomi hieroglifák is. A világítós, műanyagvirágos csobogókról nem is beszélve.

Forrás:
Pixabay, iStock
 Amire nem is gondoltatok: díszítsétek az otthonotokat vízzel!

Amire nem is gondoltatok: díszítsétek az otthonotokat vízzel!

Nincs az a gyerek, aki ne csodálkozott volna rá – élete során legalább egyszer – egy akváriumra. Egy stresszes felnőtt, aki ne tudna órákig nézni és hallgatni egy csobogót, vagy épp merengeni egy dísztó mellett. Vajon miért van ránk ilyen hatással a víz? Ahogy meglátjuk, előtörnek az ősi ösztönök? És ha tényleg így van, nem lenne jó befolyással ránk, ha mindennap találkozhatnánk vele valamilyen formában? És ha igen, ezt a lakásban kell megtennünk?

Vegyétek fontolóra a következőket!

  • Szabaduljatok meg ezektől, pláne ha nemcsak idejétmúlt valami, hanem porfogó is!
     
  • Igyekezzetek úgy kialakítani az otthonotokat, hogy ne a trendeket kövesse, hiszen ezek jönnek-mennek, olyan gyorsasággal, amilyen ütemben képtelenség a bútorainkat cserélgetni.
     
  • Ehelyett találjátok meg azokat a színeket, mintákat, anyagokat és stílust, amiben hosszú távon jól érezhetitek magatokat. Nem mondom, hogy kisebb tárgyakat ne vásároljatok meg az éppen aktuális trendeknek megfelelően, de ne költsetek rájuk túl sokat, épp csak annyit, amit a pénztárcátok megenged, és amivel egy picit meg tudjátok fűszerezni egy helyiség stílusát. Aztán ha „lejárna az ideje”, el tudjátok tenni őket. Majd évekkel később, ha ne adj' isten újra divatba jönne, elő is vehetitek.
     
  • Az az ideális egy otthonban, ha úgy tekintetek rá, mint egy fehér vászonra. Legyen semleges, amit a kiegészítőkkel, textilekkel tesztek izgalmasabbá. Amit könnyedén lecserélhettek az évszaknak, nem pedig a trendeknek megfelelően.
Ajánlott cikkek