Egyéb kategória

Minden, amit tudni kell a kvótanépszavazásról

Október 2-án lezajlott a kvótanépszavazás, mely során a szavazók a következő kérdéssel találkozhattak a szavazólapokon: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Most már biztos, hogy a népszavazás érvénytelen lett, mert nem szavazott elég ember ahhoz, hogy érvényes legyen.

vous - 2016.10.03.
Minden, amit tudni kell a kvótanépszavazásról

Minden, amit tudni kell a kvótanépszavazásról

  • Bár ilyen széles részvételi mozgósítás a rendszerváltás óta nem volt, valamint a kormány körülbelül 20 milliárd forintot költött a kampányra, a népszavazás érvénytelen lett, mert nem szavazott elég ember. Ahhoz ugyanis, hogy a népszavazás érvényes legyen, az összes választásra jogosult szavazó több mint felének szavaznia kellett volna, a választási részvétel azonban a 45%-ot sem érte el.
  • Az eredmények: 3,2 millióan (98%) szavaztak nemmel, 55 ezren szavaztak igennel és  220 ezren érvénytelen voksot adtak le. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy többen szavaztak a kvóta ellen, mint 2003-ban az uniós csatlakozásra.
  • Még soha nem szavaztak ennyien érvénytelenül: a szavazók 6,23 %-a, vagyis 220 ezer ember érvénytelen szavazatot adott le.
  • A legnagyobb arányban Vas megyében szavaztak (49,59%), a legkisebb arányban pedig Budapesten (34,72%).
  • Az ellenzék szerint a sikertelen népszavazás miatt Orbán Viktornak le kellene mondania, a miniszterelnök viszont alkotmánymódosítást kezdeményez a kötelező kvóták ellen – írja az Index.

Forrás:
MTI/ Koszticsák Szilárd
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!