Egyéb kategória

Zsolnay étkészlet, turmixgép, boríték pénzzel – Mit írjon a menyasszony a nászajándéklistára?!

Gyerekkoromban még úgy néztek ki a kerek évfordulós születésnapok és az esküvők, hogy mindenki tárgyi ajándékot hozott. Ezek ott sorakoztak egy asztalon, szép kis halmokat alkotva, csodaszép papírokban, dobozokban, masnikkal átkötve. És én arra gondoltam: úristen, mennyi zsákbamacska!

vous - 2016.09.30.
Zsolnay étkészlet, turmixgép, boríték pénzzel – Mit írjon a menyasszony a nászajándéklistára?!
 A Zsolnay-kód

A Zsolnay-kód
Forrás:
Alexandra

Tény, kicsit talán túlságosan megragadt a figyelmem ezen a ponton, mert már a búcsúkban az volt a fétisem, hogy zsákbamacskákra pazaroltam a pénzem, ahelyett, hogy felültem volna a körhintára még egy körre. Így aztán nem csoda, hogy amikor először láttam egy halomban a sokféle ajándékot, arra gondoltam, hogy remélem, mielőbb 40–50 éves leszek, vagy gyorsan vegyen el valaki – de csak a zsákbamacskák miatt.

Ma már, persze, hogy a saját esküvőmre készülök, ezt kicsit másképp látom. Néha eszembe jut még a Mikulás előtti ajándékhúzós akciónk az iskolából, és az, hogy mennyire izgatottan vártuk, vajon mit kapunk majd, és kitől. Ma már ez az izgalom egyáltalán nincs jelen, sokkal inkább tervezünk vagy pénzt kérünk: születésnapra, karácsonyra és esküvőre is.

Bevallom őszintén, elég kelletlenül adtam be a derekam már akkor is, amikor arról volt szó, hogy beszéljünk arról a kérdéskörről, hogy mit kérjünk a násznéptől. Egyértelmű volt, hogy Zsolnay porcelánt nem akarunk (ajándékoznak még ilyet?), se kakukkosórából kettőt, szóval a tárgyi ajándékokról lemondtunk. Olyannyira, hogy még listában sem bírtunk gondolkodni.

pénz esküvő spórolás

Viszlát, pánik, helló, boldogság! – így szervezzétek stresszmentesen az esküvőtöket

„Azt hiszem, a legjobb, ha ezt a cikket azzal a kijelentéssel kezdem, hogy nekem bizony van egy listás füzetem. Igen, egy olyan füzet, amibe csak teendőlistákat írok. Elég beteg, mi? Ebből is jól látszik, hogy imádok szervezni, és két megszervezett esküvővel a hátam mögött azt hiszem, tudom, hogyan kell stresszmentesen ilyen vagy olyan eseményeket rendezni.”

Ha ti is éppen az esküvőtök szervezése közepén tartotok, Lilla cikke nektek szól

Az a bizonyos lista az ajándékokkal

Tudjátok, amikor lekörmölitek, hogy mire vágytok, aztán minden vendég választhat magának egyet, amit megvesz. Ötletnek nem rossz, de ezzel úgy vagyok, hogy ha valamit szeretnék, akkor előbb-utóbb megszerzem magamnak. Eljön az ideje mindennek, semmi se fut el a boltok polcairól.

Az meg olyan nagyon snassz, hogy azt is odapötyögöm a listára, hogy szeretnék egy kávéfőzőt, zöldet, ha zöld nincs, akkor jó a piros is. És ha egyik sincs?

Azt is tudtuk, hogy nem akarok menyasszonytáncot lejteni, csak azért, hogy összetáncoljam a házasságra valót a násznéptől. Praktikus megoldás ez is, bár valahol kicsit megcsömörlik az ember a gondolattól, hogy ennyire a pénzről szól az egész, meg hogy van ennek egy ilyen mögöttes sugallata, hogy már reménykedik abban, hogy legalább a költségek  ̶s̶z̶á̶z̶ ̶s̶z̶á̶z̶a̶l̶é̶k̶a̶  pici része visszajön.

Persze, hogy reménykedik az ember ebben, mégis, ki szeret ennyi pénzt rááldozni a lagzira? Ettől függetlenül azonban ez a téma olyan a násznép meg a pár szemszögéből is, mintha a fogukat húznák.

  • Hogyan kérjék?
  • Mit kérjenek?
  • Hogyan vegyék át?
  • Mennyit adjanak?
  • Muszáj odaírni, hogy tőlük van?

Forrás:
iStock

A mi esküvőnkre csak kaparós sorsjegyet kértünk, mert mikor, ha nem ekkor adnátok teret a bennetek élő gyereknek? Van bennem annyi naivitás, hogy azt képzeljem, az esküvő másnapján csak kaparni fogok, de nagyobb az esélye annak, hogy húzni fogom a lóbőrt. Ami pedig a piszkos anyagiakat illeti, odabiggyesztettük a meghívóra azt is, hogy aki feltétlen szeretne mást is adni, az átadhatja majd a megfelelő időpontban. Így kicsit sikerült elvenni az élét annak, hogy mindenkitől kötelező jelleggel várunk egy kis borítékot, mert nem. Azt viszont tudtuk, hogy lesz olyan, aki szeretne adni valamit, így ezt a dilemmát is feloldottuk.

Arról az ominózus kérdésről, hogy mennyi pénzt illik adni a párnak vendégként, már született egy cikk, de ha saját szavaimmal, lényegre törően kéne összefoglalnom, akkor részemről a lényeg az, hogy mindenki annyit adjon, amennyit gondol, és amennyit elbír a pénztárcája.

Az a pár, aki puffog azon, hogy kevés pénz lapul a borítékban, az puffogjon, de naivitás lenne azt gondolni, hogy a násznép visszafizeti az esküvőt. Különben meg, aki ilyen gondolatokkal áll neki esküvőt szervezni, az inkább ne szervezzen, és úgy a pénz is megmarad.

Segítség, elveszett a pénztárcám! - Ne pánikoljatok, cselekedjetek!

A nagy nászajándék-kérdés: mennyi pénzt tegyünk a borítékba?

Aki volt már esküvőn, biztosan ismeri az érzést, amikor azt a részt keresi a meghívón, hogy ajándékot kell-e vinni, illetve ha kell, akkor mit, és ha pénzt, akkor mennyit. Kínos a helyzet, mert a pár nem fog konkrét összeget mondani, a vendég pedig nyilván nem szegezi nekik a kérdést, hogy mennyi az annyi.

A teljes cikket itt elolvashatjátok!

A személyes körítés sokkal barátságosabb

Emberközelibb például kitenni egy nagy üveget az asztalra, afféle gyűjtés gyanánt, mondjuk egy vágyálom eléréséhez, vagy a nászútra. Ugyanúgy kedves meglepetés lehet a párnak, ha a boríték mellé kedves, személyes ajándékot készítettek, amit fillérekből megvan.

Legújabban már a tudatosság és a társadalmi felelősségvállalás is egyre jobban beszivárog az esküvőkre.

A párok gyakran lepik meg a vendégsereget olyan aprósággal, amit például a fogyatékossággal élők készítettek a saját kezükkel, és a nászajándékra kért pénz is gyakran vándorol egy olyan alapítvány számlájára egyenesen a vendégektől, amit a pár szeretne támogatni.

A lehetőségek tárháza végtelen, így kár lenne körbeírni azt, hogy mi lenne illőbb, mi ciki, mi kevésbé az, hiszen mindenkinek másról szól az ajándékozás. Zsolnay étkészletet azért ne adjatok, hacsak kifejezetten nem kéri a pár, én például jobban szeretek régi kincsekre bukkanni egy garázsvásáron, azok között is van néhány igazán arisztokratikus darab, amiből árad a történelem.

Ajánlott cikkek