Egyéb kategória

Ezt csináljátok, ha ellopják a fotóitokat a közösségi oldalakon

Számtalan sztorit lehet hallani, és talán már ti is jártatok úgy, hogy valaki ellopta a képeiteket a közösségi oldalról és azt sajátjaként használta fel. Bosszantó eset, de mi ilyenkor a teendő? Egy jogász segítségével kerestük erre a választ.

vous - 2016.09.30.
Ezt csináljátok, ha ellopják a fotóitokat a közösségi oldalakon

Napok ót kering a Tumblren egy magyar lány története, miszerint valaki ellopta a képeit az Instagramról és azokat a saját oldalára tölti fel, sajátjaként. Na igen, nem ez az első ilyen eset, amiről hallunk. De mégis mit tehet ilyenkor a felhasználó, egyáltalán kié lesz a kép, ha feltöltjük azt az internetre?

Objektum doboz

Ami egyből eszünkbe jut ilyenkor, hogy jelentjük a közösségi oldal felé. Ezt a Facebookon és az Instagramon is könnyen megtehetitek. Lami Judit, jogászszakértőt kérdeztük, kié a képünk, ha azt feltöltjük egy közösségi oldalra. „A közösségi oldalakra feltöltött képünk jog szerint a mi tulajdonunk, de közösségi oldalak adatvédelmi és felhasználási feltételei felülírhatják a szerzői és személyjogban foglaltakat.” A Facebook és az Instagram (mivel 2012 óta az Instagram is a Facebook tulajdona) Jogi és Felelősségi Nyilatkozata kimondja: 

Az összes tartalomnak és információnak, melyeket közzétett a Facebookon, Ön a tulajdonosa…

Tehát amikor feltöltitek a fotóitokat a Facebookra, függetlenül attól, hogy nyilvános-e a profilotok vagy sem, a képek szerzői joga minden esetben a tietek. Ha azt valaki lementi és a sajátjaként tünteti fel, azzal szerzői és személyjogot sért, ami bűncselekmény. 

Ha jelentettétek a visszaélést, de ez nem oldotta meg a problémát, jogi útra terelhetitek a jogtalan képhasználatot. 

facebook

Ezért nem lájkolnak titeket a közösségi oldalakon

Senki sem tökéletes, még ha a Facebook-képein annak is tűnik. Se kívülről, se belülről. Persze nagyon szeretnénk elhitetni az ismerőseinkkel, hogy mi mindig tökéletesen nézünk ki, egészséges ételeket fogyasztunk, és csak a legtrendibb helyekre járunk. De van, amikor hiába a „tökéletes” online élet, nem jönnek a lájkok.

Egy korábbi cikkünket ITT olvashatjátok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!