Egyéb kategória

„Az influenza ugyanaz, mint a megfázás, csak kicsit tovább tart.” – Tényleg?

Sokan összekeverik a megfázást és az influenzát, ami nem is csoda, hiszen tényleg rengeteg hasonlóság van a kettő között. Az már a nagyobb baj, hogy azt hiszik, az influenza csak egy komolyabb megfázás, amit nem kell kezelni, és nyugodtan ki lehet hordani lábon. Tévedés. 

vous - 2016.09.17.
„Az influenza ugyanaz, mint a megfázás, csak kicsit tovább tart.” – Tényleg?

Az influenza lábon kihordása ugyanis veszélyes, könnyen felülfertőződhetsz, és könnyebben kialakulhat valamilyen szövődmény, mint a megfázásnál. Éppen ezért fontos, hogy mielőbb felismerd, hogy influenzával van dolgod, és felkeresd a háziorvosod.

Mi okozza az influenzát?

A Házipatika szerint a megfázást és az influenzát is vírusok okozzák, de nem ugyanazok. A megfázást több száz, gyorsan változó náthavírus is okozhatja, ezért dönt le gyakran a lábadról. A szervezeted nem képes a folyton változó kórokozók ellen védekezni, főleg nem mindegyik ellen. Az influenzát az influenzavírusok okozzák, ezeknek három nagy csoportja van: az A, B és a C típus. Többnyire az A és a B típus felelős a legtöbb, évente ismétlődő járványért.

Forrás:
iStock

Máskor támadnak

Többnyire gyakran a hideg idővel párosítják a betegségek kialakulását, ez a megfogalmazás nem teljesen igaz. Megfázás esetén ugyan valóban szerepet játszik a hideg levegő belélegzése, az ugyanis kiszárítja a nyálkahártyát, ami így kevésbé tud védekezni a támadó kórokozók ellen. Azonban az influenzavírusok inkább a szürke, nyálkás időszakok után támadnak, a párás, nedves levegő kedvez a szaporodásuknak.

Más a lefolyásuk és mások a tünetek

Látszólag tényleg csak néhány dologban tér el a két betegség egymástól, ám a kórlefolyásuk különböző, és a tünetek közti apró különbségek is segíthetnek a felismerésben. Fontos különbség, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak. Hirtelen kezdődik, magas lázzal jár, és erős levertség és izomfájdalmak vehetnek erőt rajtad. Lappangási ideje egy vagy két nap, és általában hidegrázással, borzongással kezdődhet. Testszerte, leginkább a háttájon és az alsó végtagokban sajgó fájdalmat érezhetsz, erősen fájhat a fejed, szemed körül is járhat a fájdalom. 

A megfázás ezzel szemben enyhén kezdődik, torokkaparással, torokfájással, mellkasi égő érzéssel, száraz köhögéssel és orrfolyással. Később a köhögés súlyosbodhat, és köpetürítéssel járhat. A szád és a garatod kivörösödhet, a szemed könnyezhet, a kötőhártya enyhén begyulladhat. A betegnek, főleg gyereknek hányingere lehet, esetleg hányhat is. 

Nem ugyanannyi ideig tartanak

A megfázás egy-két nap lappangási idő után általában hét–tíz nap alatt lezajlik, míg az influenza egy–négy napig lappang, és egy-két hét alatt zajlik le. Influenza esetében gyakran a gyógyulás után is tart még a levertség és a köhögés állapota.

Kicsit más a kezelésük

Mivel mind a náthát, mind az influenzát vírusok okozzák, nem feltétenül van szükség antibiotikumos kezelésre. Fontos, hogy sokat pihenj, sok folyadékot igyál, ezzel tudod segíteni a szervezetedet abban, hogy legyőzze a kórokozókat. Az egészséges immunrendszer képes legyőzni a megfázást és az influenzát, így jobb, ha az őszi időszak előtt elkezded feltuningolni az immunrendszered. Bizonyos ételek és vitaminok, illetve gyógyteák, salaktalanítókúrák tökéletesek erre! Emellett csupán tüneti kezelésekre van szükség, amivel a torokfájást, a náthát és a lázat csillapítod. 

Ha úgy érzed, hogy az immunrendszered nem bír el a betegséggel és a lázad tartósan magas, akkor szükség lehet antibiotikumos kezelésre is, amit háziorvosod ír ki neked a szövődmények elkerülése érdekében.

Forrás:
iStock

Milyen szövődményei lehetnek?

Megfázás esetében, ha a lázmérőd higanyszála meghaladja a 38 Celsius-fokot, általában az arcod és a homlokod fájni kezd, ami már szövődményekre utal, és többnyire középfülgyulladás, torokgyulladás, hörghurut és tüdőgyulladás állhat a háttérben. Ilyenkor nehezen fújod az orrod, megváltozik az orrváladék állaga, sárgás lesz. A köhögés súlyosbodik, nemritkán köpetürítéssel jár, ami akár véres is lehet.

Influenza esetén felülfertőzés többnyire akkor alakul ki, amikor már kezdesz jobban lenni. Ekkor hirtelen visszaesel, magasra szökik a lázad, reszketés jön rád, fáj a mellkasod, és sárgás-zöldes köpetet ürítesz. Leggyakrabban tüdőgyulladás az influenza szövődménye, de hajlamos felerősíteni a szív- és tüdőbetegségeket, illetve más szindrómák tüneteit.

Hogyan előzheted meg?

A megfázás és influenza megelőzésére a leghatékonyabb megoldás, ha gyakran mosol kezet, kerülöd a zsúfolt helyeket, és sokat iszol. Nem mellékes az immunrendszer erősítése sem, és rendszeresen szellőztess otthon is. A influenza esetében annyiból más a megelőzés, hogy létezik ellene védőoltás, amit a háziorvosodtól kérhetsz. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon