Egyéb kategória

Éljen a jó szomszédi (v)iszony! – avagy mit tehetünk, ha már a hangtompító sem segít?

Mit tehetünk, ha túl hangos a szomszéd? Elsőre talán még benyeljük, másodszorra már húzzuk a szánkat, harmadjára csendre intjük, negyedjére pedig elgondolkodunk a költözésen vagy a feljelentésen. Hogy mi lenne számunkra a legmegfelelőbb, illetve mi ilyenkor a szabályos út?

vous - 2016.09.09.
Éljen a jó szomszédi (v)iszony! – avagy mit tehetünk, ha már a hangtompító sem segít?

Amikor kitaláltuk ezt az anyagot, úgy éreztem, nem is kaphattam volna aktuálisabbat, hiszen nap mint nap a b̶ő̶r̶ö̶m̶ö̶n̶, fülemen érzem a hangoskodó szomszédok közelségét.

Szerencsétlen állatok

Nem, most épp nem a szomszédokra, hanem azok kis kedvenceire gondolok!

Évekig nyugodtan éltem egy kis budai albérletben. Nem mondom, hogy jó viszonyt ápoltam a szomszédokkal, de ez mindössze azért volt, mert gyakorlatilag soha nem láttam vagy hallottam őket.

A helyzet sajnos megváltozott, amikor a velem szemben lakó úgy döntött, mindenképp szüksége van két kisméretű kutyára egy 30 négyzetméteres lakásban. Habár ezt is csak a hangokból tudom megítélni, hiszen még soha nem láttam ezt a két szerencsétlen állatot. Hogy miért? Mert soha, ismétlem soha nem viszi le a gazdájuk őket sétálni. Egész nap bezárva tartja szerencsétleneket, úgy, hogy ő maga még csak otthon sincs. Én azonban sokszor. Néha 0–24-ben a vonyításukat hallgatom, és bevallom, fogalmam sincs, mi a teendő. Hiszen itt nemcsak rólam van szó, hanem két magatehetetlen kis lényről is.

kutya

Ez jár a kutyák fejében, amíg haza nem érünk

Én vidéki lány vagyok, így a kutyusom is igazi vidéki kutyus, ami azt jelenti, hogy egy tágas udvaron nőtt fel, ott tölti a mindennapjait. Viszont nem mindenki van ilyen szerencsés helyzetben, többen lakásban nevelik a kedvencüket. De belegondoltatok már, hogy mi játszódhat a bent élő ebek fejében egész álló nap?

Ide kattintva kiderül!

Szerencsétlen ÉN

Pár hónappal ezelőtt megőrültem a felettem lakó lakásfelújításától. Eleinte arra gondoltam, csak pár nap, hét, hónap, és véget érnek a szenvedéseim. Ekkor még nem tudtam, hogy a szenvedésem épp csak kezdetét veszi. Hogy miért? Mert egy DJ vette meg a fölöttem lévő lakást.

0–24 „dob és basszus”, és még csak nem is olyan zene, amit szívesen elhallgatnék. A képkeretek és csetreszek csak úgy „táncolnak” az otthonom falain. Ami legtöbbször azt eredményezi, hogy akár éjjel kettőkor is becsöngetek hozzá.

Eddig mindössze annyit sikerült elérnem nála, hogy ilyenkor egy napig visszafogja magát, majd újrakezdi.

Hiába adtam neki lakberendezési, illetve hangtompítási tanácsokat, hiába kértem, hogy fülhallgatóval keverje a zenéit, hiába kértem, hogy 10 után már ne zenéljen. Semmi! Semmivel nem tudom elérni, hogy visszavegyen a hangerőből.

Nem szeretem a konfliktusokat, és nem akarok én senkinek rosszat, de magamnak még annyira sem, mint másoknak. Ezért beleástam magam a jogaimba, és mostantól nem félek majd használni őket! Titeket is erre buzdítanálak, ha hasonló cipőben jártok, hiszen a csendháborítás szabálysértés – ezt ne feledjétek!

Forrás:
iStock

Mi vár a csendháborítókra?

A társas együttélési szabályokat a Polgári törvénykönyv határozza meg, de mellett más törvénykönyvek és rendeletek is megszabhatják, hogy kinek, mikor, hogyan kell viselkednie. Ha valaki ezeket a szabályokat megszegi, a következő jogi következményekre számíthat:

  • közigazgatási bírság
     
  • szabálysértési bírság
     
  • büntetőjogi büntetés

Sokunkban él például a csendháborítási rendelet, ami 22:00 óra után lép hatályba. Elmondom nektek, hogy ez nem így van!

a szomszéd fűje rohadjon le

Kerítések a világban: a szomszéd fűje rohadjon le?

„Vannak országok, ahol a ház előtt csak a tökéletesre nyírt pázsit jelzi a telekhatárt, míg másoknál még a megközelíthetetlen, hegyoldalba épült viskót is hatalmas kövekből összehordott kerítés határol. És vannak olyan szomszédok, akik családunk kiterjesztett részei és olyanok is, akikkel örökös háború az élet.”

Erről Mariann mesél nektek ITT!

A Ptk. szerint mindegy, hogy ház, lakás, illetve hogy béreljük, vagy saját tulajdon, mindig meg kell felelnünk, illetve mindig be kell tartanunk a szabályokat a szomszédokkal együtt. Arra, hogy nem ismerjük ezeket a jogszabályokat, NEM hivatkozhatunk – vagyis ez nem mentesít a felelősség alól!

A csendrendelet nem időhöz köthető.

Mivel szinte lehetetlen felsorolni azokat a tárgyakat, eszközöket, állatokat és bármi egyebet, amivel zavarhatjuk a környezetünket, nem is mennénk bele túl részletesen, csak néhány példát említenék meg.

  • Napszaktól függetlenül: túl hangos zene vagy tv-hallgatás
     
  • Házibuli vagy egyéb családi, baráti összejövetel
     
  • Hétvégi: lakásfelújítás/barkácsolás
     
  • Fűnyírás, porszívózás, mosás, fűrészelés

Ez persze nem azt jelenti, hogy például nem fogadhatunk vendégeket, de ha tudjuk, hogy hangosabbak leszünk a kelleténél – például egy házibuli alkalmával –, előre közöljük ezt szomszédainkkal, hogy ők is fel tudjanak készülni az eseményre. Ezzel azt is megelőzhetitek, hogy kapásból feljelentsenek benneteket a nyugalom megzavarása miatt.

Lakott területen akár 30 000 forint pénzbírsággal is sújtható az, aki megszegi a csendrendeleti szabályt, ami egyébként a tömegközlekedési eszközökre és természeti területekre is vonatkozik!

Az általános szabályokon az önkormányzatok és társasházak szigoríthatnak. Budapesten ez a rendelet például kerületenként változik, ahogyan a lakóházak szabályai is. Érdemes tisztában lenni a rátok vonatkozó szabályozással. Ha a szomszéd például nem tartja be őket, akkor sem, ha többször figyelmeztettétek, nyugodtan tegyetek feljelentést. Ezt pedig annyiszor megtehetitek, ahányszor csak újra megzavarja a nyugalmatokat a kedves lakó. Ilyen esetben minden egyes feljelentés után szabálysértési eljárás indul ellene, ami pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával, illetve elzárással járhat. Ebből bizonyára már tanulni fog, és pikk-pakk visszavesz majd a hangerőből.

Ajánlott cikkek