Egyéb kategória

Gumicsizmától a zokni-szandál kombóig – Ruhadarabok, amelyek váratlanul hódító útra indultak

Hányszor fordult már elő veletek, hogy értetlenül álltatok egy új trend megjelenése előtt? Hogy elkerekedett szemmel néztétek egy-egy divatbemutató vagy magazin képeit? Ha rendszeresen figyelemmel kíséritek a divatvilág történéseit, akkor talán már meg sem lepődtök a tervezők újabb és újabb őrült ötletein. Minden fashion show a látványról, a figyelem megragadásáról és gyakran a meghökkentésről szól, ezért bárminek van helye benne, ami különleges és formabontó. 

vous - 2016.09.08.
Gumicsizmától a zokni-szandál kombóig – Ruhadarabok, amelyek váratlanul hódító útra indultak

Vannak olyan elemek, amelyekről el sem tudjuk képzelni, hogyan és hol találják meg a helyüket a napi öltözködésünkben. Aztán ahogyan átveszik őket a fast fashion cégek, és megjelennek az üzletek polcain, mi is másképpen tekintünk rájuk. Az elmúlt években több olyan divathullám is volt, amelyre nem számítottunk, furcsálltuk, kezdetben kételkedve tekintettünk rájuk, majd mégis engedtünk a divatnak, kipróbáltuk, sőt olykor meg is szerettük őket. Sőt, ma már van néhány darab vagy ruhakombináció, amely nélkül már el sem tudjuk képzelni az életünket.

Természetesen vannak olyan divathullámok, amelyeket továbbra is fenntartással kezelünk, és bármennyire is felkapottak és menők, nem érezzük a sajátunknak.

táska illusztráció cséfalvay fanny

A hátizsákok ma már minden stílusos nő gardróbjában helyet kaphatnak – így hordjátok őket!

Ma már nemcsak sportos fazonokat tudtok beszerezni, hanem elegáns, bőrből készülteket is. A legtöbb nagy divatmárka piacra dobta táskái mellett azokat a hátizsák fazonokat, amelyek a márkák egyik védjegyévé váltak. Ezek a táskák szinte bármivel kombinálhatók, sportos eleganciájukkal pedig izgalmas csavart hoznak minden öltözékbe. 

A teljes cikket és grafikát ide kattintva érhetitek el!

Gumicsizmát mindenkinek!

Korábban a gumicsizma csak a gyerekek öltözködésben volt jelen. Emlékszem, nekem is szép, színes darabjaim voltak. Akkor még a felnőttek számára csak funkcionális, nem túl csinos darabokat gyártottak, például kertészkedéshez, lovagláshoz, egyéb tennivalókhoz.

Akkor nem lehetett sejteni, hogy a gumicsizmák pár év múlva hódító útjukra indulnak, és különböző színekben, mintákban árasztják majd el a boltok polcait. Ma már legyen szó nyári fesztiválról vagy egy esős munkanapról, minden alkalomra találhatunk megfelelőt.

A fazon is sokat változott, a klasszikus formájúak mellett ma már kifejezetten sikkes vagy akár sportos fazonúakat is be tudunk szerezni. Magas talppal és sarokkal, hosszú vagy rövid szárral egyaránt. A gumicsizma azon túl, hogy kényelmes, és esős időben nagyon praktikus, tökéletes kiegészítője egy modern, városi nő gardróbjának. 

#VOUS-tipp:

  • Legyen a gumicsizmátok az öltözéketek fő eleme egy szaladgálós, esős napon. Mivel egész nap viselitek majd, bátran válasszátok hozzá az összes többi kiegészítőt, mint például a táskát, a sálat, az esernyőt. Legyen a csizmátok színe a meghatározó szín. Ha ezt az elvet követitek, a megjelenésetek teljes és átgondolt lesz.
  • Egy visszafogott színű öltözékhez válasszatok egy élénk, színes, mintás darabot, így biztosak lehettek benne, hogy a lábbelitek mindenkinek feltűnik majd.
  • Ha a sportos hatás a cél, válasszatok lapos, bokacsizma fazont. A rövidebb szár ráadásul a lábat is hosszítja.

Magas talpú cipő – nem csak alacsonyaknak

A magas talpú cipők leginkább a '90-es években hódítottak. A „holdjárók” magassága akkor elérte a maximumot. Kíváncsian várom, vajon mikor térnek vissza ismét a divatba.

Ez az irányzat azóta csak szolidabb, diszkrétebb formában köszönt vissza a divatba. A flatform, vagyis egyenes, magasított talpú cipők (ahol a sarok és a lábujjak egy szintben vannak) kicsit ezekre a cipőkre hajaznak. A viselésük kényelmes, és mivel sokkal alacsonyabbak, mint a ’90-es évek holdjárói, ezért könnyebb bennük a mozgás, az alacsonyabb lányok pedig nyernek velük plusz néhány centimétert.

#VOUS-tipp:

  • A sportos változatot, a slip on cipőket bátran kombináljátok kevésbé sportos ruhákkal is. Ezeknek a cipőknek a lazasága előnyös kontrasztot képez például egy blézeres, farmeres összeállítással.
  • A flatform cipők nagyon jól mutatnak az őszi, szoknyás összeállításokban is. Előnyösek hozzájuk a körszoknyák és a deréktól bővülő, illetve magas derekú ruhadarabok.
  • Viselhetitek télen vastag harisnyával vagy térdzoknival kombinálva is.

Forrás:
Cséfalvay Fanny

Zokni-szandál párosítás

A kifutón a tervezők gyakran alkalmazzák ezt a párosítást. Az utcán ritkábban látni, viszont ha mégis, akkor kiábrándító formában. Véleményem szerint a férfiak számára abszolút tiltólistás, ám mi nők a helyes cipő és zokni vagy harisnya kiválasztásával tudjuk úgy párosítani, hogy az inkább érdekes és kísérletező legyen, mint vicces és botrányos.

#VOUS-tipp:

  • A nagyon vastag zoknikat kerüljétek el, helyette válasszatok vékony pamut- vagy nájlonzoknit.
  • Kerüljétek el a klasszikus bokaharisnyákat. Ezek túl vékonyak és indokolatlanok, hogy egy nyitott orrú cipőhöz viseljük őket.
  • Válasszatok helyettük olyan vékony anyagú harisnyát, amely anyagában mintás, csipkés, díszített, tehát van benne valami plusz.

Döntsétek el, hogy milyen hatást szeretnétek elérni ezzel a kombinációval. Ha például egy szandálhoz ugyanolyan színű zoknit választotok, klasszikus, de játékos lesz a megjelenésetek. Kevésbé látható a cipő és a zokni közötti eltérés a színegyezés miatt. Ha egy rikító, eltérő színűt választotok hozzá, akkor a megjelenés kontrasztosabb és kicsit bátrabb lesz. Ha bohókás, vicces, extrém megjelenésre vágytok, jó választás hozzá egy eltérő mintás zokni.

Sportruházat a hétköznapi divatban

Egy korábbi cikkben már olvashattatok erről az új trendről, amely az athleisure nevet kapta. Az irányzat lényege, hogy a klasszikus sportruházatot beemeli a hétköznapi divatba. Tehát a sportos és a hétköznapi stílus határait feszegeti és mossa el.  Manapság ami korábban furcsának hatott, például edzőcipőt viselni egy ruhához, vagy jóganadrágot viselni farmer helyett, az ma már teljesen szokványos.

#VOUS-tipp:

  • Gondoltátok volna, hogy valaha a kedvenc edzőruháitokat nem kizárólag sportoláshoz fogjátok viselni? Bátran párosítsátok őket az elegánsabb darabokkal is. A ceruzaszoknya nagyon jól mutat egy sportfelsővel és kapucnis pulóverrel.
  • Ha egy elegáns alkalommal szeretnétek kicsit kilógni a sorból, úgy, hogy kényelmesen érzitek magatokat közben, párosítsátok a kedvenc kis feketéteket rikító színű vagy mintás edzőcipővel.
csefalvay-fanny-grafika-athleisure-sport-divat

Jóganadrágban egész évben – avagy hogyan hódít az athleisure stílus

Az elmúlt években a nagy divatházaknak köszönhetően a sportruházat kiszabadult az edzőtermek falai közül, és beépült a mindennapok ruhatárába. Ez a változás teljes mértékben elmosta a határokat az öltözködésben. A sportos elemek így tökéletesen beilleszthetőek egy elegáns nő ruhatárába is.

Hogy hogyan, arról itt olvashattok bővebben!

A divat szabályai gyakran változnak, és újrafogalmazódnak. Ami az egyik szezonban menő, az később könnyen előfordul, hogy ciki lesz. Azt javaslom, próbáljatok ki az új irányzatok közül minél többet, és elképzelhető, hogy valamelyikbe menthetetlenül beleszerettek majd. Amiről pedig azt érzitek, hogy nem passzol hozzátok, azt ne erőltessétek csak azért, mert divatos.

Az a legfontosabb, hogy magabiztosak legyetek, és az általatok viselt ruha ne csak egy réteg legyen, hanem valami, amivel ha csak egy szezon erejéig is, de azonosulni tudtok.

Ajánlott cikkek