Egyéb kategória

Korán kelők vs. későn kelők: megvan, ki a produktívabb!

Bizonyos szempontból csak kétféle ember létezik a földön: van, aki éjjeli bagoly, és van, aki a korán kelésre esküszik. Éppen ezért ősi vita, hogy melyik típus tölti aktívabban a napját, mintegy igazolván azt, hogy igenis ő csinálja jól. A tudomány most megvizsgálta a kérdést és elárulta, melyik csoportnak van igaza! 

vous - 2016.09.06.
Korán kelők vs. későn kelők: megvan, ki a produktívabb!

Ha abba a típusba tartoztok, akiknek három kávé kell ahhoz, hogy felébredjetek és el tudjatok vergődni a munkahelyig, akkor jó hírrel szolgálhatok nektek: egy új kutatás szerint nem vagytok kevésbé aktívak azoknál, akik szeretnek korán kelni!

Objektum doboz

A tanulmányt a Journal of Experimental Social Psychology című lapban publikálták, ami szerette volna végre eldönteni a sokunkat foglalkoztató kérdést, miszerint a korán kelők vagy a későn kelők aktívabbak-e a nap során. A kutatók 237 egyetemi hallgatóval készítettek felmérést a témában, akiket végül a válaszaik alapján két kategóriába, korán kelőkbe és későn kelőkbe soroltak.

Ezután két időpontot, a reggel nyolcat és az este nyolc órát sorsolták ki a diákok között, ebben az időpontban pedig intelligenciatesztet kellett kitölteniük. A dolgukat még egy kis pszichológiai trükkel is megnehezítették: a tanulók egyik felét figyelmeztették, hogy a stressz befolyásolhatja a teljesítményüket, a másik felének azonban nem mondtak semmit.

A kutatók megjósolták, hogy az a társaság, aki úgy érzi, nincs elemében a kisorsolt időpontban, rosszabbul fog teljesíteni a teszten, de ennek mégis az ellenkezője történt. Azok a korán kelők, akik reggel csinálták meg az IQ-tesztet, sokkal gyakrabban szabotálták magukat és kerestek kifogásokat, ha valami nem jól sikerült, mint azok, akik nem az ideális időpontot kapták. A tanulmány azt is kiemelte, hogy a jelentkezők csak a nekik kedvező időpontban számoltak be arról, hogy stresszelnek a teszt miatt, pedig valójában az összes résztvevő ugyanannyira szorongott – tehát a stressz az egyik leggyakoribb kifogásként jelent meg, amivel csak azok éltek, akiktől elvárták a jó teljesítményt.

Objektum doboz

A kutatás tehát arról számol be, hogy amikor szembesülünk az elvárással, hogy jól teljesítsünk, sokkal gyakrabban keresünk kifogást, vagy szabotáljuk valahogyan a teljesítményünket, hiszen jobban félünk attól, hogy mégsem sikerül hoznunk a tőlünk megszokott színvonalat. Szóval akár korán kelők, akár későn kelők vagytok, nem lesz számottevő különbség a napi aktivitásotokban, maximum abban, hogy megpróbáljátok-e szabotálni valahogy a feladatokat, vagy nem.

Ti melyik csoportba tartoztok, csajok?

Ajánlott cikkek