Egyéb kategória

Nem is olyan nehéz: így csökkentsétek a szemeteteket!

Emlékeztek még arra lányra, aki 3 év alatt mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termelt? Azt hiszem, akárhogy is próbálkoznék, számomra ez lehetetlen küldetés lenne. De még ha nem is sikerül ennyire lecsökkentenem az általam termelt szemét mennyiségét, akkor is megéri a próbálkozást. Hiszen így tehetek valamit a bolygónkért, a családomért, és persze önmagamért – éppen ezért bele is vágtam!

vous - 2016.08.28.
Nem is olyan nehéz: így csökkentsétek a szemeteteket!

Általában hullámokban rám tört eddig is, hogy tegyek valamit a környezetszennyezés ellen, és egy jó pár példát be is illesztettem ezekből az életembe, de most úgy döntöttem, végignyomok egy teljes hetet „szemétmentesen”.

Egyelőre nem túl látványos az eredménye, hiszen az ember nem vesz napi szinten tisztítószereket, piperecuccokat stb. Így egy hét baromi kevés a változásokhoz – a héten leginkább az ételek vásárlásán tudtam valamelyest változtatni. De az gondolom, jó útra léptem, és biztosan folytatni fogom, mert nagyon fontos, hogy ez ne egy hóbort vagy pillanatnyi kedv kérdése legyen. Sokkal inkább váljon életformává!

A lány, aki három év alatt egy befőttesüvegnyi szemetet termelt – Ismerd meg Lauren csodálatos életét!

A lány, aki három év alatt egy befőttesüvegnyi szemetet termelt – Ismerd meg Lauren csodálatos életét!

Képzeljétek el, milyen lehet úgy élni, hogy három év alatt mindössze egyetlen befőttesüvegnyi szemetet termeltek. A New Yorkban élő Lauren Singer az élő példa arra, hogy ez lehetséges. A lány 13 és fél perces TED-előadásában arról mesél, hogyan kell százszázalékosan műanyagmentes életet élni.

Erről szóló cikkünkért kattintsatok IDE!

Egy kis odafigyeléssel, logisztikával anélkül elsajátíthatunk egy csomó egyszerű trükköt a szemét lecsökkentéséhez, hogy még csak meg sem erőltetnénk magunkat. Ezek után pedig nemcsak jobb érzéssel éljük majd a mindennapjainkat, de még pénzt is spórolhatunk majd ezzel a szemlélettel.

Összegyűjtöttem nektek kategóriánként, hol, mivel tudtok csökkenteni a szemét mennyiségén, ha ti is tennétek valamit a bolygónkért!

Élelmiszerek

  • Figyeljetek, vásárláskor mit tesztek a kosaratokba. És a felesleges csomagolással ellátott termékeket inkább tegyétek vissza a polcra.
  • Menjetek el piacra! A zöldségekhez ne kérjetek zacskót, tegyétek be őket a saját textilszatyrotokba. Felvágottakhoz, sajtokhoz, túróhoz vigyetek magatokkal dobozkákat, és kérjétek meg az eladókat, hogy ebbe porciózzák ki nektek a kért adagot. A napokban tettem ezzel egy próbát, és megkértem a pultost, hogy a juhtúrót az általam hozott dobozba tegye. Elsőre furán nézett, de nem akadékoskodott, sima ügy volt.
  • Készítsetek kávét otthon. Így egy csomó felesleg papír- és műanyag pohártól szabadítjátok meg a Földet. Reggel főzzetek le egy nagy adag feketét, lehetőleg ne a kapszulás fajtából – én személy szerint a french pressre esküszöm –, majd öntsétek át egy kulacsba, és vigyétek magatokkal a munkahelyetekre.
  • Főzzetek, ne rendeljetek! A rendelős kajákat, amellett, hogy elképesztő mennyiségű műanyag dobozt termelnek, még jól körbe is tekerik celofánnal. Inkább hanyagoljátok, ha van rá lehetőségetek.
  • Keressétek fel azokat az üzleteket, ahol kimérve vehettek tésztát, lisztet és egyéb száraz élelmiszereket, aszalványokat stb… Már több hipermarketben, piacon és kisebb üzletben is találtok olyan pultokat és adagolótartályokat, ahol a saját dobozkátokba, zacskótokba mérhetitek ki a megvásárolni kívánt termékeket.
  • És ha már itt tartunk, ne halmozzatok fel élelmiszereket feleslegesen. Akkor se, ha épp akciós valami. Ha feleslegeket halmoztok fel, annak sokszor az a vége, hogy a kukában landolnak ezek az élelmiszerek.
Nem is olyan nehéz: így csökkentsétek a szemeteteket!

Kidobott kaján és maradékon élt fél évig egy pár – ez lett az eredménye

Ha azt halljuk, hogy valaki, aki nem az utcán él, úgy dönt, hogy kizárólag a kukában található ételeket fogja fogyasztani, azért felmerül bennünk pár kérdés. Jen Rustemeyer és férje, Grant Baldwin azonban pontosan ezt tette, ráadásul fél éven keresztül nem ettek mást, csak mások maradékát. Hogy mi volt a motivációjuk? A cikkünkből minden kiderül!

Nem csak, hogy ne vásároljatok feleslegesen, de ne is főzzetek falkára – mert sajnos ugyanaz fog történni, mint az előbb említett feleslegekkel!

Tisztítószerek és piperék

Nagyon csábítóak ezeknek a termékeknek a csomagolásai, de tegyétek fel a kezeteket, és mondjátok meg őszintén, kell nektek az a 20. ajakbalzsam? Tudom, hogy igazán színes-szagos, szuperkedves kis ajándékok számotokra a mindennapokban, de győzzétek le velük kapcsolatban a vásárlási vágyatokat, és hagyjátok őket az eredeti otthonukban: azaz a boltok polcain.

Helyette készítsetek házilag ilyen-olyan ápolókat, samponokat és tisztítószereket. Ezek elképesztően hamar elkészülnek, és imádni fogjátok, hogy 100%-ban a saját ízlésetekre tudjátok formálni őket.

Forrás:
istock

Ha az ember lánya takarítószert, öblítőt és mosófolyadékot vásárol, akkor hihetetlen mennyiségű flakont tud ezekből felhalmozni. De minek? Egy kis szódabikarbóna, ecet, citrom és egy kevés illóolaj ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint a csodás küllemű, boltban kapható, méregdrága társaik.

Ruhák és textilek

Na igen, ez igazán sarkalatos pont! Szerencsére a second-hand üzletek, a garázsvásárok némiképp segítettek a textilhulladék problémán, de még mindig nem eleget.

Ha egy ruhától megszabadulnátok, adjátok vagy ajándékozzátok el, vigyétek el a szeretetszolgálathoz, vagy ha valóban annyira rossz állapotban van, használjátok takarítós rongynak. Hozzátok ki belőle a legtöbbet, és csak végső esetben dobjátok a szemétbe.

Ha leszakadt a gomb, kiszakadt a felső, van a ruhán egy folt, ami nem jön ki belőle, vegyétek a fáradságot, és javítsátok meg. Ne legyen kifogás, hogy nem értetek hozzá. Minek van akkor az internet? Szerintem azért, hogy tanuljatok, hiszen annyi tutorial videó van már. Legyen a mottótok:

keresés, tanulás, javítás!

Biztos vagyok benne, hogy lehet nálam jobban csinálni a szemétcsökkentést, és biztosan számtalan remek ötlet van még, amit szuperül beilleszthettek a mindennapokba. Én egyelőre ezekkel kezdem az új életem, aztán ha az imént felsorolt tippeket már elsajátítottam, akkor lépek majd a következő lépcsőfokra.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Otthon

A népszerű és designos franciaágyak
Otthon
A népszerű és designos franciaágyak
vous - 2023.11.23.
Az alvás fontos szerepet játszik mindennapi életünkben, és egy megbízható franciaágy kiválasztása kulcsfontosságú a pihentető alváshoz. Az ilyen ágyak között két gyakran választott lehetőség van a rugós és a matracos változatok. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a választás függ az egyéni szempontoktól és az alvási szokásoktól.