Egyéb kategória

5 ikonikus nő, 5 tökéletes szett – és a történet, ami mögöttük rejtőzik

Van az a rész a tündérmesékben, amikor a hercegnő besétál a bálterembe, és hirtelen minden szem rászegeződik – na, ha valaha éreztétek már így magatokat az outfitetekben, akkor ti már tudjátok, milyen érzés egy tökéletes szettbe bújni. Mivel a VOUS-n a mai nap témája a Rózsaszín kiskosztüm, Jackie Kennedy kosztümjéből kiindulva összegyűjtöttem nektek 5 olyan legendás nőt, akiknél csak a tökéletes szettjeik legendásabbak.

vous - 2022.01.06.
5 ikonikus nő, 5 tökéletes szett – és a történet, ami mögöttük rejtőzik

Amit viselsz, azzal prezentálod magad a világ felé, főleg manapság, amikor az emberi kapcsolatok olyan gyorsak. A divat egy instant nyelv.

Ez az idézet Miuccia Pradától származik, és ha belegondolunk, ez tényleg így van. A divat nyelvét ugyan sokan megértik, de csak az igazán kivételes nők tudják felső szinten beszélni. Most ők következnek!

Jackie Kennedy rózsaszín kiskosztümje

Az egyik leghíresebb first lady, Jackie Kennedy mindenkit levett a lábáról letisztult eleganciájával. Öltözködése mindig is téma volt, de az egykori elnökfeleség ikonikussá vált pink kosztümje valóságos legenda a mai napig. 

5 ikonikus nő, 5 tökéletes szett

A divatikon first lady – infografikán Jackie Kennedy stílusváltásai

Jackie Kennedyt igazi stílusikonként emlegetjük még ma is. Sikkes stílusát nők milliói imádták és követték. Nem csoda, hiszen a francia haute couture-t Európából egyenesen a tengerentúlra telepítette. Egyszerű vonalvezetésű ruháit, nőies kalapjait ma is megirigyelnénk. De hogyan alakult az időközben elnökfeleségből hajómágnás-feleséggé változó Jackie stílusa? A cikkért kattintsatok a linkre!

A ruhakölteményt eredetileg Coco Chanel tervezte 1961-es őszi/téli kollekciójának részeként. A first lady sajátja viszont mégsem a Chaneltől, hanem egy New York-i divatszalonból, a Chez Ninontól származik, ami még 1961-ben átvette a Chanel ruhakölteményét. Több mint hat hivatalos elnöki látogatáson is ebben jelent meg, beleértve a férje ellen elkövetett végzetes dallasi merényletet is. 

A first lady az eset után nem volt hajlandó levenni a vérfoltos kosztümöt. Azt akarta, hogy az emberek lássák, mit tettek a férjével. Addig – valóban – nem vette le a kosztümöt, amíg a merénylet másnapján vissza nem tért a Fehér Házba. 

Miután hajlandó volt megválni tőle, egyik szolgálója dobozba tette, és átadta az édesanyjának, Janet Auchinclossnak. Fél évvel később ő átadta a kosztümöt a Nemzeti Archívumnak egy cetlivel, amin az állt:

Jackie ezt a kosztümöt és táskát viselte 1963. november 22-én.

A kosztümöt sosem tisztíttatták ki, a mai napig a nyilvánosságtól elzártan, egy speciális hőmérsékletű, nedvességszabályozott szobában tartják, pontos tárolási helyét nem ismerni.

Forrás:
AFP Europress Fotóügynökség

Marilyn Monroe „buta kis ruhácskája”

Hétévi vágyakozás című filmben látható az emlékezetes jelenet, amit 1954. szeptember 15-én forgattak le a Lexington Avenue és az 52. utca sarkán, New Yorkban. A felvételeket hajnali egykor kezdték el, és összesen 3 órát és 14 próbálkozást igényeltek. A szokatlan időponttal a bámészkodókat szerették volna elkerülni, de ez egyáltalán nem sikerült: több száz fotós és több ezer rajongó előtt kellett újra és újra megmutatnia a bugyiját. 

A legendás fehér ruhát egyébként William Travilla tervezte, aki sosem tartotta túl nagyra az általa csak „buta kis ruhácskának” titulált ikonikus darabot, mások viszont megőrültek érte. 2011-ben 4,6 millió dollárért kelt el egy aukción.

Forrás:
Wikipedia

Audrey Hepburn kis feketéje

Audrey Hepburn a Breakfast at Tiffany's című film leghíresebb jelenetében, 1961-ben viselte a Hubert de Givenchy által tervezett ikonikus ruhát. Érdekesség, hogy végül a ruha egyik eredeti verziója sem került be a filmbe: egy a The Museum of Film in Madridban van kiállítva, egyet Givenchy privát archívumában őriznek, a harmadikat pedig egy aukción árverezték el.

A filmben viselt ruhát Edith Head tervezte újra, hiszen a combig kivágott fazon akkoriban nem volt elfogadott  -botrányosnak számított. 2006-ban Natalie Portman volt az a szerencsés, aki a Harper's Bazaar címlapján viselhette az egyik eredeti ruhát, amit később majdnem 1 millió dollárért adtak el egy aukción. A ruhakölteményért kapott teljes összeget kalkuttai iskolák építésére ajánlották fel.

Forrás:
AFP Europress Fotóügynökség
kisfekete

Egy ruha, amire minden helyzetben számíthattok: a kis fekete

Mindannyiunk életében előfordul, hogy tanácstalanul állunk a tükör előtt, miközben a bútorokat szétdobált ruhakupacok borítják. Ezek azok a pillanatok, amikor úgy érezzük, nincs semmi, amit felvehetnénk, viszont szorít az idő. Ilyenkor egészen egyszerűen csak vegyük elő azt a bizonyos kis feketét!

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok!

Katalin hercegné sárga-fehér ruhája

Emlékeztek, milyen gyönyörű volt Katalin pár nappal szülés után? De mégis hogy csinálta? A titok talán a tökéletesen megválasztott sárga, virágos ruhában rejlett. Katalin kedvenc angol tervezőjének, Jenny Packhamnek köszönheti a bájos ruhakölteményt. A virágmintás napsárga-fehér öltözet nálunk az egyik nagy kedvenc. Szerintünk jól tette, hogy most nem Diana hercegnőt utánozta, mint első gyermeke születésénél.

Forrás:
AFP Europress Fotóügynökség

Sarah Jessica Parker tüllruhácskája

A Szex és New York főleg a divatról és a drága luxusruhákról híres. A sorozat legikonikusabb darabja, az intróban látható rózsaszín tüllszoknya mindössze pár dollárba került, amit egy használtruha üzletből vásároltak. Patricia Field jelmeztervező ruhája Sarah Jessica Parkernek azonnal megtetszett, de sokáig kellett győzködniük a sorozat producerét, Darren Start, hogy belemenjen abba, hogy Carrie tütüben illegjen a sorozat főcímében. Végül – nagy örömünkre – csak sikerült nekik.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek