Egyéb kategória

Mi történik, ha 25 millió, vízzel teli labda közé ugrotok? Hát ez!

Kiskoromban mindig arról álmodoztam, hogy milyen lenne beugrani nagyon sok labda közé. Ha jobban belegondolok, gyermeteg énem még mindig erről ábrándozik, főleg azután, hogy megtaláltam a most következő videót…

vous - 2016.08.18.
Mi történik, ha 25 millió, vízzel teli labda közé ugrotok? Hát ez!

Szerintetek mi történik, ha 25 millió, vízzel töltött labda közé vetitek magatokat? Milyen mélyre fogtok süllyedni? Egyáltalán lesüllyedtek? Mark Rober vlogger megválaszolta a kérdést, amit legnagyobb örömünkre videóra is felvett.

Mielőtt lerántanánk a leplet, gondolkodjatok el egy kicsit! Süllyednétek vagy lebegnétek? Nem sima vízbe ugrotok, hanem vízzel teli labdák milliói közé, ezért is cseles a kérdés. Mark éppen ezért három opciót sorolt fel:

  • szinte megálltok a labdák tetején
  • lesüllyedtek
  • lebegtek

Miután több embert megkérdezett a témában, megcsinálta a kísérletet. Egy medencét feltöltöttek ilyen labdákkal, majd a videó készítője megsaccolta, hogy kb. a hasáig fognak érni a labdák.Tévedett! Ezután áthívta az unokaöccseit is, hogy teszteljék a rendkívüli medencét.

Egy baseball-labdával és egy kisebb kancsó vízzel magyarázta el, miért is lenne lehetetlen teljesen elsüllyedni a labdatengerben. A baseball-labda 134 grammot nyomott, vagyis ugyanennyi vizet nyomott ki a kancsóból, majd lebegett tovább, hiszen a sűrűsége feleakkora, mint a vízé. Ezért lehetetlen, hogy teljesen elsüllyedjen. Vagyis annyi labdát/vizet nyomtok ki mindig, amekkora a tömegetek. Ha az anyag sűrűsége – ez esetben a vízzel teli labdáké – nagyobb, mint az emberi testé, akkor nem fogtok a labdatengerbe fulladni.

De hogy is néz ki egy ilyen labdamedence? Íme:

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.