Egyéb kategória

Jennifer Lawrence, a világsztár, aki olyan, mint mi – vagy mégsem?

Jennifer Lawrence. Elég ennyit mondanom, és mindenki tudja, kiről van szó. Az egész világ rajong érte: váratlan válaszaival a sajtószobák kedvence. Megunhatatlan a humora, a lazasága, az őszintesége. Ez a nő egy jelenség – de vajon tényleg annyira őszinte, amit belőle látunk? Vagy csak egy zseniálisan felépített brandről lenne szó?

vous - 2016.08.15.
Jennifer Lawrence, a világsztár, aki olyan, mint mi – vagy mégsem?

Ha valakivel egész Amerika szívesen meginna egy sört, az Jen. Mindenki úgy képzeli, hogy a színésznő remek társaság lenne erre, hiszen olyan, mint a jó fej csaj a szomszédból…

Nyilatkozatai szerint imád enni, a díjátadók ideje alatt mindvégig a kajára gondol, mielőtt válaszolna egy csapat újságíró kérdéseire, benyom egy felest – ezt az infót pedig el is árulja nekik –, ugyanúgy rajong más sztárokért, mint mi, elesik, csetlik-botlik.

Jennifer titka abban rejlik, hogy úgy viselkedik, ahogy egy hétköznapi halandó ember viselkedne. Bárki tud vele azonosulni.

Hogy hol itt a probléma?

Ott, hogy Jennifer Lawrence nem a jó fej csaj a szomszédból. A szomszédainknak nincsenek nívós díjai, nem keresnek dollármilliókat, nem járnak sztárok partijaira és nem szerepelnek magazinok címlapjain. Ez a színésznő olyan közegben és környezetben mozog, amelynek az emberiség 99%-a még csak a közelébe sem férkőzhet.

A színésznő neve akkor robbant be igazán a köztudatba, amikor 2013-ban megnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat a Napos oldal című filmben nyújtott alakításáért – de nem a díj keltette a legnagyobb visszhangot, hanem az azóta legendássá vált esése és a sajtószobában adott szokatlan válaszai. A világ ekkor kapott először ízelítőt abból, hogy milyen is ő: szabadszájú, túlzottan őszinte, meggondolatlan, esendő. Imádta mindenki.

Objektum doboz

Jen egy csapásra a hollywoodi elit tagadhatatlan tagjává vált, ma már a legtöbbet kereső színésznőként tartják számon, rengeteg további díjat kapott (megérdemelten), és valószínűleg teljesen természetesen mozog a hollywoodi celebvilágban. Ő mégis ugyanúgy viselkedik, mint ahogy akkor viselkedett, amikor a világ megismerte: átlagember módjára. Ez lehetne erény: mondhatnánk, hogy legalább nem szállt el, nem változtatta meg a siker – csak ebben a kontextusban kilóg a lóláb.  

Átlagember vagy a hollywoodi elit tagja?

Az átlagember valóban úgy viselkedne egy díjátadón, ahogy ő: meglepődne, hogy miért kíváncsiak az újságírók bármilyen témában is a véleményére, nem tudná, hogyan viselkedjen egy annyira elegáns helyen, és fogalma sem lenne róla, mit illik és mit nem illik tenni.

Az átlagember azért csinálna ilyeneket, mert számára teljesen idegen lenne az a közeg és esemény, amely Jennifer Lawrence számára egyébként egyáltalán nem az.

Jennifer Lawrence nem átlagember – és ezt ő is tudja saját magáról.

Forrás:
AFP Europress Fotóügynökség

Na, ne már!

Lángoló szenvedély  MacGregor, Kinley Alexandra Kiadó

 MacGregor, Kinley, Lángoló szenvedély
Forrás:
Alexandra

Az én szememben az egész probléma a második nyilvános elesésével kezdődött. Akkor azt mondtam magamban, na ne már…

Elsőre elhittem, hogy ez a vidéki lány nem tudott mit kezdeni a hatalmas abroncsos szoknyájával, de a második alkalommal már felmerült bennem a kérdés: senki nem tanította meg ezt a lányt járni?! Dehogynem. Ha cél lett volna, hogy ne essen el…

Aztán azzal folytatódott ez az egész, hogy továbbra is mindenhol úgy nyilatkozott és viselkedett, mint aki életében nem járt még díjátadón, premieren vagy sajtótájékoztatón. Félreértés ne essék, nem azzal van a problémám, hogy jó fej – sőt, el is hiszem, hogy magánemberként is szórakoztató jelenség. Inkább azt tartom furcsának, hogy olyan ez az egész, mintha a színésznő nem ment volna keresztül semmilyen személyiségfejlődésen.

Jennifer olyan, mint aki nem fogta fel, hogy világsztár lett.

Számomra ez hiteltelen, hiszen testőrei vannak, paparazzók követik mindenhová, a világ luxusmárkáinak egyik legkedveltebb reklámarca, magánrepülőgéppel utazik, és a filmrendezők sorban állnak a kegyeiért. Azt hiszem, ilyen körülmények között kizárt, hogy ne tudna egy díjátadón úgy viselkedni, mint aki tudja magáról, hogy kicsoda. Mégsem tud: más sztárok interjúit szakítja meg, hogy odaköszönhessen a kedvencének; photobombol, vagy arról panaszkodik, mennyire fáj a lába a magas sarkúban. Aztán arról panaszkodik talkshow-kban, hogy milyen kellemetlenül érzi magát a hollywoodi partikon, amiért ott csak nála sokkal menőbb emberek vannak. Na persze.

Objektum doboz

Valódi személyiség vagy személyes brand?

Amikor egy sztárról van szó, valójában egy brandről beszélünk, ami mögött egy egész csapat munkája áll. A brand maga pedig dollármilliókat ér, így mindenki érdeke, hogy jól működjön. A menedzsment, a stylistok, a kommunikációs trénerek mind-mind tagjai ennek a csapatnak, amely tökéletesen működő gépezetként azért felel, hogy az adott arc hibátlanul hozza azt az imidzset, amit az első perctől fogva képvisel. Egy gondosan felépített imidzset pedig egyetlen megfontolatlan mondat vagy lépés romba dönthet.

Épp ezért nehezen tudom elhinni, hogy Jennifer Lawrence vörös szőnyeges ámokfutásai ne lennének kontrollálva.

Nincs az a dollármilliókat érő márka (jelen esetben ugyebár Jen), akit csak úgy szabadon engedne egy menedzsment, hogy kedvére garázdálkodhasson. A pénzzel nem szórakoznak a filmiparban, márpedig a sztárok maguk pénzcsináló masinák.

Amikor Jennifer Lawrence először beszabadult abba az Oscar-sajtószobába, pontosan tudta, mi vár majd rá. Fel volt készítve a helyzetre, foglalkoztak vele, semmi nem érhette váratlanul. Az a hebrencs csaj, akit látunk, igazából egy nagyon profin összerakott és jól csomagolt személyes márka. Nyilván a brand Jen valódi személyiségére épül – ez nem kérdés –, de az ember személyisége változik a körülmények hatására. Jenniferé nem változott, pedig óriásit fordult vele a világ.

Egy biztos: a szerepet remekül hozza. Továbbra is kíváncsian várja mindenki, mi lesz a következő lépése vagy mondata – és végül is csak azt teszi, amit minden celeb:

szórakoztatja a népet.

Ajánlott cikkek