Egyéb kategória

Háztartásvezetés magányos férfiként? – Túlélési tippek egy profitól

Minden férfi életében eljön a pillanat, amikor elszakadva a családi tűzhely szeretőn óvó közegétől, egyik pillanatról a másikra rákényszerül, hogy hosszabb-rövidebb ideig egyedül legyen kénytelen fenntartani egy háztartást. Nekem ez a pillanat öt éve jött el, és azóta folyamatosan igyekszem minél jobban megállni a helyem a mosatlan edények, egyszerű mikrós receptek és kiismerhetetlen mosógépprogramok világában.

vous - 2016.08.12.
Háztartásvezetés magányos férfiként? – Túlélési tippek egy profitól

A dolgok újrafelfedezése

A legdrámaibb pillanat abban, ha egyedül találod magad fiatal, magára hagyott férfiként egy saját háztartásban, az, amikor rájössz, hogy az eddig teljesen alapvetőnek tartott mechanizmusok hirtelen megszűnnek működni. Nem terem ott magától a mosott, vasalt, friss-tavaszi-búzamező-szagú ruha a szekrényedben, nem marad tiszta a WC hetekig, és érthetetlen módon nincs tele a hűtőd nem erősen rohadó kajával.

Ezzel párhuzamosan elkezdődik bizonyos háztartási eszközök újrafelfedezése, lépésről lépésre, mint ahogy az ősember felfedezte a pattintott követ, a tüzet, a mezőgazdaságot és az internetes pornót. Mennyire fantasztikusan praktikus eszköz például egy vágódeszka, amin ugye nemcsak vágni lehet, hanem az esetek 97%-ában tökéletes tányérként, tálcaként, vagy kiváló egérpadként is funkcionál!

Vagy például nem lehet eléggé túlértékelni egy tekercs konyhai papírtörlőt, ami tényleg a magára maradt férfiember legjobb barátnője. Szó szerint. Extrákkal. :((

És nem szabad megfeledkezni a háztartási eszközök Tyrion Lannisteréről, a WC-pumpáról, ami olyan szorult helyzetekből mentette meg hősünket, amiből nem tudom, másként hogyan szabadultam volna.

A legrosszabb ebben a helyzetben, hogy egy csapásra felnőtt és felelősségteljes emberré kell válni, túl korán. Ha a főzés közben a rántottás serpenyőből kieső kolbászdarabkát reflexszerűen berúgod a radiátor alá, biztos lehetsz benne, hogy azt helyetted soha nem fogja kiszedni onnan senki.

Meg kell találni a kívánt egyensúlyt a saját kreatív minimalista konyhatechnikád és az alapvető, életben maradáshoz szükséges higiéniai szükségletek között, ha nem akarod, hogy az ÁNTSZ törje rád az ajtót, és a hűtőszekrényedbe nézve, mint önmagát életben tartani képtelen embert, örökre gyámság alá helyeztessen.

Ezért összeszedtem sokévi tapasztalatom alapján néhány tippet, amivel megkönnyíthetem a magányos háztartásvezetésre kényszerült férfiak kietlen életét:

Főzz és mosogass keveset!

A főzés iszonyú idő- és energiapazarlás, mivel nemcsak elkészíteni kell az ételt, hanem el is kell előbb-utóbb takarítani azt az indokolatlanul sok edényt, amit a főzéshez felhasználsz. Valójában egy ideális konyhában a gáztűzhelyen kizárólag kotyogós kávé készül, az összes többi ínyencségre ott a mikrohullámú sütő, amiben egyszerűen MINDEN étel elkészíthető. Kedvenc receptjeim: mikrózott sajt saját levében, gulyáskrémes melegített kenyér, és virsligasztronómia minden mennyiségben.

Ami pedig a mosogatást illeti, megfelelő optimalizálással ráállhatsz arra a rendszerre, hogy miután elmosogatsz, szép lassan felhasználod az összes evőeszközödet és edényedet egy hét alatt, majd a hónap maradék három hetében ugyanazt az egy készletet öblíted el gyorsan étkezés előtt, így elég évi tíz-tizenkétszer mosogatni (gondolj a környezetre, a Föld erőforrásai végesek)!

Forrás:
iStock

Ruhásszekrény? Minek???

Ha megfelelő rutinnal rendelkezel, egy idő után pontosan úgy tudod majd optimalizálni a használatos ruháid mennyiségét, hogy minden ruha kizárólag három helyen legyen megtalálható:

  1. Amit éppen viselsz.
  2. Ami éppen mosásra vár a mosógépben.
  3. Ami tiszta a szárítón.

Amit leveszel, dobd a mosógépbe. Ha megtelik, indítsd be. Ha lejárt a mosás, teregesd ki. Ha ruhát kell venned, öltözködj szárítóról. Ezzel megspórolhatod a teljesen szükségtelen hajtogatást és vasalást, valamint a szennyestartót és a ruhásszekrényt.

Az egyetlen dolog, amire figyelni kell ruhavásárláskor, hogy fehér ruhát soha ne vegyél. Mindenfajta katasztrófák fordulhatnak állítólag elő, ha összemosod őket bizonyos színes ruhákkal, meg állítólag vannak más szabályok is, de ehhez annyira nem értek.

Ha sokkal több öblítőt használsz a mosáshoz, akár napokkal tovább húzhatod a teregetést anélkül, hogy NAGYON büdösek lennének a ruháid.

Legyen katasztrófaterved!

Ha véletlenül felugrik egy vendég vagy ismerős, egyszer-egyszer könnyen lehet védekezni egy „hú, bocs a kupi miatt, csak várom a szobafestőt/épp most jöttem vissza nyaralásból” kifogással. Ha viszont beüt az apokalipszis, és anyukád rád ír, hogy „felugrom hozzád EGY PERCRE”, akkor nincs menekvés.

Legjobb, ha mindig van egy bekészített benzineskannád, amivel sietve fel tudod gyújtani a lakást, és az erkényen keresztül gyorsan távozol Kanadába.

Remélem, ezzel mindenkinek sokat segítettem, hogy talpára álljon mint egyedülálló, háztartást vezető férfi, és ne feledjétek el az ételhordó dobozokat hazavinni!

Ajánlott cikkek