Egyéb kategória

Óvodások (rém)álom országban – avagy mit tegyünk, ha sírva riad éjjel a gyerek?

A gyerekek sokszor félnek a sötétben, néha rémálmaik vannak, sőt esetenként félelmetes éjszakai felriadásokat produkálnak. Mit tehet a szülő, ha sírva riad fel éjjel a gyereke? Mi okozza ezt? Mikortól álmodnak a gyerekek? Ezekre keressük a választ.

vous - 2016.08.10.
Óvodások (rém)álom országban – avagy mit tegyünk, ha sírva riad éjjel a gyerek?

Teljes sötétség: kapcsoljuk ki az éjjeli fényeket!

Szinte már köztudott, hogy a jó és pihentető alváshoz teljes sötétség szükséges. Éjjel ugyanis teljes sötétségben termelődik a melatonin, az a hormon, amit csak úgy szoktak emlegetni, az alvás szabályozója. A legkisebb fény is visszaszorítja ennek a termelődését, ami hátráltatja a pihentető alvást. Érthető, hogy ha a gyerek fél a sötétben, akkor beszerzünk egy éjszakai fényt, de arra ügyeljünk, hogy amikor már mélyen alszik, kapcsoljuk ki, semmi szükség rá, hogy egész éjjel világítson.

Mumusriasztó és társai

Ha a gyerek az ágy alatt, a szekrényben vagy az ajtó mögött rejtőző szörnyektől fél, akkor megoldás lehet, ha a mese és a lefekvés előtt együtt ellenőrizzük ezeket a helyeket. Ha ez nem lenne elég, akkor készítsünk együtt mumusriasztót – nekünk van egy mesekönyvünk, amiben egy szuper prototípus található: csengőkkel, zseblámpákkal, minden olyan eszközzel felszerelt, ami garantáltan elijeszt egy mumust.

Emellett a legfontosabb, hogy figyeljünk a gyerek igényeire, ha szeretné, hogy ott üljünk az ágya mellett, míg elalszik, tegyük meg. Az egy ágyban vagy egy szobában alvás ma már kisgyereknél teljesen hétköznapi, ne aggódjunk azon, hogy sosem fogjuk tudni kipaterolni. Azon se lepődjünk meg, és semmiképpen ne küldjük vissza a saját szobájába az óvodást, ha az éjszaka közepén megjelenik a hálószobánk ajtajában.

Forrás:
iStock
aludj el szépen bendegúz

Altassátok a gyereket úgy, mint Katalin hercegné!

Hogyan vethetünk véget annak a mindennapos harcnak, ami az esti altatást kíséri? Hogyan altassuk el egyszerűen a gyerekünket? A kulcs a mese, ami mindennél fontosabb. És 2015-ben egy bizonyos meséről beszél az egész világ – vagyis az a fele biztosan, amelyik esténként altat. 

Hogy melyik ez a mese? ITT mindent elmesélek! 

Azok a fránya rémálmok

A gyerekek legtöbbször az álmok miatt riadnak fel éjjel. A rémálmok leginkább az óvodás korosztályra jellemzőek, de akár már bölcsődéskorban is előfordulhatnak. Az ovisok életében rengeteg változás következik be, éppen ezért intenzívebbek náluk az álmok, a szervezet ugyanis ilyenkor dolgozza fel az élményeket, kapcsolja össze az agy az új tapasztalatokat, tudást a már meglévőekkel. Amikor álmodunk, nem szakad meg a kapcsolat a külvilággal teljesen, így például sokszor előfordul az is, hogy egy pisilési ingert vagy egy elzsibbadt láb érzését szövi az álmaiba és erősíti fel. Egy rémálomból felébredő gyereket ne hagyjunk egyedül, nyugtassuk meg, előre készíthetünk egy pohár vizet az éjjeliszekrényre.

Pavor nocturnus, éjszakai felriadás

A pavor nocturnus egy ijesztő, de gyakoribb jelenség, mint hinnénk. Sajnos volt időszak, amikor a nagyobbik gyerekemmel mi is időről időre átéltünk. A pavor nocturnus, vagyis éjszakai felriadás az a jelenség, amikor a gyerek éjjel felriad, kiabál, sír vagy üvölt, és bár a szeme nyitva van, de láthatóan nincs ébren.

Ebben a helyzetben a szülők ébresztgetni próbálják a gyereket, de mindhiába, 5-10 percbe is beletelhet, mire a gyerek felébred. Ilyen élményben nekünk is volt részünk, sokszor tehetetlenek voltunk, de a nedves arcfrissítés a legtöbbször megtette a hatását, és a gyerek, amint felébredt, abbahagyta a sírást és a kiabálást. Szerencsére ez az időszak nálunk ahogyan jött, úgy is múlt el.

Jó tudni, hogy ez a félelmetes állapot általában az alvás első 3-4 órájában következik be, és részleges ébredést jelent. Jó hír, hogy bár ijesztő helyzet, de teljesen ártalmatlan. A szülő legfontosabb feladata a megnyugtatás, az ölelgetés, puszilgatás. A jelenség okát egyelőre nem ismerik, de kisgyerekeknél a genetikai tényezők, a fejlődés és különböző traumák is közrejátszhatnak. Jó, ha vezetünk alvásnaplót, azaz felírjuk, mik történtek aznap, amiket este roham követett!

Néhány apróság, ami segíthet a kicsiken

Forrás:
VOUS

1. Baglyos éjjeli fény, Babamamaoutlet, 6500 forint

2. Falra szerelhető, felhő alakú éjjeli fény, IKEA, 1990 forint

3. Felhő alakú éjjeli fény, Krisko Design, 4290 forint

4. Puha éjjeli fény, Mamas & Papas, 6490 forint

5. Zenélő éjjeli projektor, Skip Hop, 19 890 forint

Ajánlott cikkek