Egyéb kategória

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Az emberiség szerintem két csoportra osztható: a rendimádókra és a rendetlenekre. Persze vannak időszakok, amikor az egyik halmazból átkerülünk a másikba. Egy időre. De ez nem hosszú távú, csupán pillanatnyi „elmezavar”, amit valamilyen belső vívódás idéz elő. Vajon az a képesség, hogy rendet tartsunk magunk körül, tanulható? Marie Kondo – a rendrakás koronázatlan királynője – szerint határozottan!

vous - 2016.08.08.
A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Marie Kondo Tokióban olyan magas szintre emelte a rendrakás „művészetét”, hogy számtalan rádió- és TV-adásban megfordult már. Emellett tanácsadással is foglalkozik, ahol akár három hónapos várólistára is kerülhetnek az ügyfelek. De állítólag megéri rá várni, hiszen segítségével a túlzsúfolt otthonokból pikk-pakk átlátható, kacatmentes és inspiráló tereket hozhatunk létre!

minimalista

Egy giccsgyilkos lakberendezési trend: a minimalizmus

Ha utáljátok a színeket, mintákat, káoszt, a dísztárgyakat, otthonos tereket, kényelmes, puha ülőalkalmatosságokat, de szeretitek a Bauhaust, a japán stílust, az átláthatóságot, sterilitást, és imádtok folyton elpakolni magatok után, ezt a stílust tutira nektek találták ki. 

Ha érdekel a minimalista stílusirányzat, itt közelebbről is megismerkedhettek vele.

Egy rakás könyvet tud már a háta mögött – közülük van, ami bestseller lett –, és még „rendrakási” applikációval is rendelkezik, ami viszont sajnos csak iPhone-ra tölthető le.

Én és a kupi

Évekkel ezelőtt volt jó néhány olyan műsor a tévében – lehet, hogy most is van, csak egy ideje már száműztem a tévét az életemből –, amiben házhoz ment a segítség olyanoknak, akik gyűjtögettek, vagy csak annyira ragaszkodtak tárgyaikhoz, hogy képtelenek voltak megszabadulni tőlük még akkor is, ha már be sem lehetett férni egy-egy helyiségbe. A holmik egy részét a bolhapiacon adták el, egy részük ment a rászorulóknak, egy részüket pedig megtarthatták az alanyok.

Irigykedve néztem a műsort, és arra gondoltam, bárcsak felettem is állna valaki, aki megmondja, mitől kell megszabadulnom. Nem mondom, hogy kényszeres gyűjtögető vagyok, de az való igaz, hogy a kelleténél több cuccom van. Örökségből hozzám vándorolt tárgyak, fotózásokról rám maradt csetreszek és a nővérem által nem hordott ruhák is nálam landoltak, illetve landolnak a mai napig.

Szóval szükségem van a segítségre! Ha ti is hasonlóan éreztek, és nem szeretnétek „belefulladni” a felesleges holmikba, megosztjuk veletek Marie tanácsait, aztán döntsetek kedvetekre, hogy megfogadjátok-e, vagy inkább elmentek shoppingolni.

Rend a lelke mindennek

  • Marie szerint nem elég, ha hetente megszabadultok egy-két holmitól. Egyszerre kell nekiállnotok! Szánjatok rá legalább egy napot, amikor semmi mással nem foglalkoztok. Ez a nap pedig lehetőleg legyen minél hamarabb.
     
  • Általában szortírozásnál több kupacot is készítünk, igaz? Egyet, amit ki akarunk dobni, egyet, amit el akarunk ajándékozni, egyet azoknak, amiket el akarunk adni a neten vagy a bolhapiacon, és egyet pedig a „még jól jöhet” kategóriának. A hölgy szerint a „majd meglátjuk” kupacnak semmi értelme, mert soha nem fog eljönni az a pillanat, amikor szükségetek lehet ezekre a tárgyakra. Bevallom, én ezzel vitatkoznék, és el is mesélnék egy történetet, hogy miért nem értek vele egyet, de sajnos most nem jut eszembe egy ilyen sem…

Válogassatok, szelektáljatok, és csak utána rakjatok rendet!

Szerinte nagyon fontos, hogy olyan tárgyakkal kezdjük a szelektálást, amelyektől könnyebben megszabadulunk. Régi papírok, el nem olvasott könyvek, elhasznált törölközők, és csak ezek után essünk neki a számunkra kedves emlékeknek, mint például egy régi szerelmes levél vagy fotó.

Oké, van benne logika, belátom. De ki akar a számára kedves emlékektől megszabadulni?

Forrás:
iStock, www.konmari.com

Ruhaüzlet

Minden olyantól szabaduljatok meg, amit nem szerettek – ezzel, azt hiszem, nem tudunk vitatkozni! Majd következzen egy valóban nagyon jó tanács tőle:

Tekintsetek úgy a szekrényetekre, mint egy ruhaüzletre, válogassatok úgy, mintha csak vásárolnátok, és tegyétek fel magatoknak a következő kérdéseket: Tetszene ez a ruha a boltban? Megvenném?

Ha a válasz igen, akkor tartsátok meg, majd ezzel a pár kérdéssel menjetek végig az egész szekrényen!

Dokumentumok és társaik

Habár szerencsére egyre kevesebb papír található meg az otthonunkban, azért még így is akad 1-2 elhagyatott kupac. Ezeket tegyétek két csoportba: az egyik legyen, amiket meg kell tartani – például hivatalos nyomtatványok –, egy pedig legyen, amivel dolgotok van még később, mint a csekkek és számlák. 

Régi bankszámlakivonatokra, használati útmutatókra semmi szükség! Többnyire ezek amúgy is elérhetőek online, nem igaz?

Az elengedés művészete

Csúnya bögrék, képek, vázák, szobrok és társaik. Azok a tárgyak, amikkel tuti a szülinapotokon, karácsonykor vagy egyéb jeles napon lepett meg egy kedves, hozzá(tok) nem értő családtag. Épp itt az ideje, hogy megszabaduljatok ezektől is.

Ha semmilyen pozitív érzelmet nem váltanak ki belőletek, semmi keresnivalójuk az otthonotokban. Persze Marie szerint ne akárhogy dobjátok ki! Először gondoljatok arra a személyre, akitől kaptátok, majd köszönjétek meg neki a tárgyat, ezután köszönjétek meg a tárgynak is a vele töltött időt. Ez szerintem azért elég beteg, inkább csak vigyétek el ezeket a cuccokat egy adományboltba. De van ennél egyébként durvább tanácsa is:

Kezeljétek úgy a cuccaitokat, mintha emberek lennének. Legyetek folyamatos kontaktban a ruháitokkal, mert ha így tesztek, akkor szerinte megérzitek, mikor kell megválnotok a felesleges daraboktól.

Nos, az én cuccaim vagy némák, vagy csak nem akarnak szóba állni velem. Lehet, meg kellene szabadulnom tőlük?

De viccet félretéve, az utolsó tanácsot mindenképp érdemes megfogadni, bár ezzel, azt hiszem, nem sok újat fog mondani nektek: tanuljatok meg rendesen hajtogatni, mert ezzel jóval kevesebb helyet foglalnak majd a ruhák a szekrényetekben!

Na jó, szóval a nő nem teljesen komplett, de lehet tőle mit tanulni. Próbáljátok meg betartani a hasznos tanácsokat, és ha még több útmutatásra vágytok, keressétek fel az oldalát vagy szerezzétek be a könyveit.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.