Egyéb kategória

Kapcsolatuk bonyolult, de nem egészségtelen – Mit tanít nekünk Hosszú Katinka és Shane Tusup?

Hosszú Katinka a 2012-es londoni olimpián nem úgy teljesített, mint ahogy várták tőle, és ahogy ő várta magától: 400 méter vegyesen számítottak rá a dobogó legfelső fokán, de végül csak a negyedik helyen végzett – ezután döntöttek úgy a barátjával, azóta férjével, hogy régi edzőjét lecserélve szorosabbra fonják a kapcsolatukat, és Shane Katinka edzője is lesz.

vous - 2016.08.04.
Kapcsolatuk bonyolult, de nem egészségtelen – Mit tanít nekünk Hosszú Katinka és Shane Tusup?

Négy éve dolgoznak együtt, és azóta Katinka sikert sikerre halmoz, Iron Lady, világbajnok, év úszója és ismét olimpiai esélyes lett. Azonban egy ilyen sikertörténet láttán természetesen megszólaltak a rossz hangok is. A legtöbben Shane medence melletti, temperamentumos viselkedését kifogásolják, illetve azt, hogy megváltoztatta és befolyásolja Katinkát – derül ki a New York Timesból, amely hosszú cikket közölt Katinkáékról.

Sokan kétségbe vonják, hogy mennyire egészséges, hogy Katinka elsődleges motivációja férjétől való félelme, de a pár tagadja a vádakat:

szerintük kapcsolatuk bonyolult, de működőképes,

és Katinka apja is kiáll mellettük. Vajon tényleg működhet egy családi kapcsolat edzői kapcsolatként is? Aggódjatok Katinkáért, vagy megnyugodhattok, hogy minden rendben van velük?

Forrás:
Facebook/Katinka Hosszu

Az számít, ki mennyire van ott fejben

Egyre közismertebb, hogy a sportolói sikereket csak egy bizonyos szintig dönti el a fizikai, technikai felkészültség, e felett már az számít, ki mennyire van ott fejben. Az, hogy egy úszó képes önmagát a legvégsőkig elvinni, hihetetlen koncentrációt és akaraterőt igényel. Saját könyvében Katinka is leírja, hogy Londonban bizonytalan volt, nem hitt magában, nem bírta a rá nehezedő nyomást. Az, hogy ezután pár évvel már Iron Ladyként tündököl, Shane-nel közös munkájuk gyümölcse. Az az óriási bizalom, amit Shane fektet Katinkába, meglátszik rajta: megtanult bízni magában és a képességeiben, elhitte, és ez által valóban ő is lett az Iron Lady. Az elmúlt évek sikerei ellenére riói útja előtt

azt nyilatkozta, nem tudja garantálni az érmeket.

A modern sportpszichológia nézete változik: az eredményközpontúság felesleges terhe helyett arra biztatja a sportolókat, hogy hozzák ki magukból a lehetséges maximumot, aztán hogy ez mire elég, az majd kiderül. Katinka és Shane is ezt a fejlődésközpontúságot tartja szem előtt: az oké eredmény még akkor sem elég, ha akkor éppen aranyat ért, a cél a folyamatos fejlődés.

sport telefon app

Így tanulhat egymástól a férfi és a nő a sportban

Az edzőtermek és az uszodák már évtizedek óta kinyitottak a nők számára is. A futópályán, a bicikliken is egyenlő arányban képviselteti magát a két nem. Hagyományosan férfias sportok is kínálnak lehetőséget a nőknek, így például a boksz, a jéghoki és az amerikaifoci-csapatok is összeállnak csak a „gyengébbik nem” sportolóiból. Ettől még vannak lényeges különbségek a férfiak és a nők testfelépítése, sportolói mentalitása, így edzésmódja között is. Ide kattintva olvassátok el, mik ezek, és hogyan tudjátok kihasználni őket!

Ítélkezni hiba lenne

Párkapcsolati szempontból két ember felett ítélkezni, akikkel nem vagytok együtt nap mint nap, nem látjátok őket különböző helyzetekben, hiba lenne. Katinka állítása szerint Shane csak a medence mellett ilyen heves, otthon kedves, vicces, szerető férj. Katinka apja is kiáll az edző mellett, szerinte lánya első edzője, nagyapja is hasonló természetű volt. Bár mindenki ingerküszöbe máshol van, az Iron Ladynél ez az edzésmód úgy tűnik, működik. Saját bevallása szerint is bonyolult a párkapcsolatuk, de nem egészségtelen – és ne felejtsük el, Katinkának pszichológusi diplomája van, így nem minden alap nélkül állítja ezeket.

Felmerülhet bennetek a kérdés, hogy ők vajon mindig szakmáznak-e otthon, mennyire viszik haza a munkát, és vajon ti hogyan viselnétek, ha a párotokkal így kellene élnetek. Az élsportoló élete a sportjáról szól, így valószínűleg a Hosszú–Tusup házban is sok szó esik edzéstervekről, táplálkozásról, esélylatolgatásról, az állandó közös utazásról nem is beszélve. Azonban a hétköznapi életben valóban érdemes meghúzni a határt a munka és a magánélet között.

Munka vs. magánélet

Bár ha melóból hazaérve valami nyomja a lelketeket, azt érdemes kiadnotok magatokból, illetve jó dolog együtt ünnepelni a karriersikereket is, ezt a határt súlyosan és rendszeresen megsérteni nem ajánlott, még akkor sem, ha a párotokkal ugyanaz a munkátok, esetleg egy helyen dolgoztok. Sőt, ebben az esetben különösen vigyázni kell arra, hogy ne csak ez az egy témátok legyen, ne vegye át a munka egész életetek felett az uralmat. A közös kikapcsolódás, valami teljesen más dologgal foglalkozás egyrészt pihentet titeket, másrészt a látókörötöket is szélesíti. Gondoskodik róla, hogy észrevegyétek az új lehetőségeket, hogy feltöltődjetek, míg a munka területén egymás támogatása a háttérből örök motivációt nyújt.

Hiába, a Clooney–Alamuddin esküvő óta

tagadhatatlanul beköszöntött a power couple-ök kora!

Ajánlott cikkek