Egyéb kategória

Az együttélés sokszor nem könnyű – pláne, ha az illető túl szőrös!

Vannak, akik odavannak a rágcsálókért, és persze vannak olyanok is, akik nem. De abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a lakásban semmi keresnivalójuk – hacsak nem egy terráriumban, ahol felügyelhetjük őket. Ha nem így tennénk, mindent megrágnának és tönkretennének – ahogyan „vadon” élő társaik teszik, ha véletlenül beszabadulnak otthonunkba. Ezektől a példányoktól pedig jobb megszabadulni!

vous - 2016.07.27.
Az együttélés sokszor nem könnyű – pláne, ha az illető túl szőrös!

Szeretgethetjük a házi kedvenceket, de a kósza példányokat inkább ne dédelgessük, hanem – a lehető leggyorsabban – tessékeljük ki őket otthonunkból! Ha nem így teszünk, nemcsak hogy leamortizálhatják a lakást, de egy csomó kórokozót is bejuttatnak otthonunkba, arról nem is beszélve, hogy pikk-pakk elszaporodnak, onnantól kezdve pedig szinte lehetetlen lesz házi módszerekkel megszabadulni tőlük.

Objektum doboz

Mi arra buzdítanánk titeket, hogy minél előbb és a lehető „leghumánusabb” módon szabaduljatok meg tőlük. Ez persze nem azt jelenti, hogy olyan méreggel, ami gyorsan hat és nem okoz nekik fájdalmat. Ha lehet, hagyjátok őket életben, és használjatok olyan praktikákat – amíg lehet – amikkel megkímélitek az életüket.

Egerek és emberek

Az egerek főleg ősszel költöznek be a házakba, de nem árt erre már jó előre gondolni, hogy időben kiküszöbölhessétek a problémát. Ebben az esetben a távol tartásra kell fókuszálni. De ne szaladjunk ennyire előre, vegyük végig szépen sorban, hogy melyek az egerek kedvenc terepei:

  • a bőséges táplálékot nyújtó házak
  • a települések szélére épült házak
  • a zöldterületek mellett elhelyezkedő házak
  • rossz higiéniás viszonyok
  • lomos területek, amelyek búvóhelyül szolgálhatnak számukra: garázs, fészer stb.

Az egerek ellen háromféle módon védekezhetünk; távol tartás, elűzés, illetve a kiirtás – de utóbbit, mint már említettük, állatbarátként nem vesszük górcső alá. Senkit sem szeretnénk állatkínzásra, illetve állatok leölésére buzdítani.

A másik két opcióra pedig szerencsére egy rakat praktikát találhatunk, amelyet már évszázadok óta alkalmaznak.

Objektum doboz

Távol tartás

Ha megtaláljátok az egérlyukat, helyezzetek el benne erős illatot árasztó dolgokat/szereket:

  • fokhagyma
  • borsmenta
  • keserű mandula
  • terpentines vagy ecetes rongy

A kisebb lakásoknál persze egyszerűbb dolgotok lesz a járatokat felkutatni, mint egy családi háznál, de ha mégis találnátok egy-két gyanús lyukat, szórjatok ki homokot a „bejáratuk” elé, vagy tegyetek elé egy papírlapot vagy kartont. Az apró lábnyomokból, illetve a megrágcsált papírokból pedig biztosra vehetitek majd, hogy megtaláltátok, a rágcsálók élőhelyét.

Sajnos ha későn kaptok észbe, illetve későn fedezitek fel az illegális bevándorlókat, lehet, hogy már egy komplett kis családdal álltok szemben. Sajnos az erős szagú cuccok itt már körülbelül annyit érnek, mint halottnak a csók. Ilyen esetben radikálisabb eszközökre lesz szükségetek, így jobb, ha ilyenkor már szakértőhöz fordultok.

Élve elfogás

Kevésbé szagos megoldás, ha egy befőttesüveg alá betesztek egy fél diót, ahogyan a vidéki nagyiknál is láthattatok ilyet. A módszer hatásos, és mindössze egy befőttesüvegre, illetve egy fél dióra lesz szükségetek.

Állítsatok fel egy félbevágott diót úgy, hogy a dióbél befelé nézzen – hogy az egérkének be kelljen másznia, ha hozzá akar férni a csemegéhez –, majd támasszátok a dió tetejére az üveget. Ahogy elkezdi rágcsálni az egérke a diót, az üveg csapdába ejti.

Objektum doboz

Ha nem bajlódnátok üvegekkel, élvefogókat is be tudtok szerezni, ez főleg akkor éri meg, ha elég sok apró bundással álltok szemben, hiszen az élvefogó nem olcsó mulatság. De ha belegondoltok, hogy mennyi bosszankodástól kímél meg titeket, előbb-utóbb meg fogja érni nektek azt a 10-20 ezret.

Patkány in da house

Főleg a csatornákban, illetve parkokban lehet találkozni vándorpatkányokkal, de gyakorlatilag bárhol felbukkanhatnak, ahol megbontják a csatornát, vagy épp házfelújítás van. Egykettőre megjelenhetnek ezek az igen fertőző rágcsálók, és a legközelebbi házakban vernek tanyát. Nemcsak hogy borzasztó károkat okozhatnak, különböző betegségeket terjesztenek, és szuperszaporák. Ez pedig nemcsak a gyorsaságukra, de a „családalapítási” szokásaikra is értendő.

Távoltartási végzés és elfogás

A patkányokat az egerekhez hasonló módszerekkel tudjátok távol tartani. Bevethettek itt is erős szagú dolgokat vagy ultrahangos riasztókat – amik emberi fül számára természetesen nem hallhatóak. A riasztók, az élvefogó csapdákhoz hasonlóan, nem túl olcsóak, de azt hiszem, ha patkány lenne az otthonomban, inkább perkálnék, mint hogy egy percet is együtt kelljen töltenem velük.

Ha nem szívesen bajlódnátok a rágcsálókkal, hívjatok szakembereket, és kérjétek meg őket, ha van rá mód, ne mérgekkel, hanem élve befogókkal felszerelkezve érkezzenek.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.