Egyéb kategória

Mosógép bekapcs, gyerek a hátra és kezdődhet a takarítás! – gyakorló mamik tippjei

A házimunka nem kis feladat, főleg ha néhány gyerek is zsizseg körülötted. Morzsás csendélet témájú napunkon mamik osztják meg velünk trükkjeiket!

vous - 2016.07.21.
Mosógép bekapcs, gyerek a hátra és kezdődhet a takarítás! – gyakorló mamik tippjei
Anna Quindlen: Morzsás csendélet

Anna Quindlen: Morzsás csendélet
Forrás:
Alexandra Kiadó

A legtöbben azt gondolják, otthon „ülő” anyaként egyszerű lehet a háztartás vezetése, hiszen más is kitakarít, kimos, kitereget 8–10 órás munka mellett is, akkor ez miért ne mennek annak, aki egész nap otthon van?! Igen ám, de egy, két vagy akár három gyerekkel otthon a káosz is nagyobb, a rumli és a kosz is hamarabb kialakul, a szennyest is többen termelik. Ráadásul a takarítás, a rendrakás mellett rengeteg más otthoni teendő hárul – legtöbbször a nőkre –, hiszen hazánkban még nagyrészben mi maradunk otthon a gyerekkel.

Na, de hogyan csinálják a mamik? Milyen trükkökkel hangolják össze a háztartási dolgokat a többi teendőjükkel? Hogyan spórolnak időt? Őket kérdeztük.

Spóroljatok időt házhozszállítással! 

Tapasztalatból mondom, hogy egy szárítógép aranyat ér. „Van szárítógépünk, ami hatalmas segítség. Időzítek, és sose teregetek, szinte soha nem vasalok. Rengeteg időt spórolok. Igaz, az ingeket vasalni kell, de semmi mást nem!” – lelkendezik Anna, aki egyébként a felmosáshoz is hagyományos felmosó helyett gőztiszítót használ. Emellett önjáró porszívóval is sok időt megtakaríthatunk, hiszen bekapcsoljuk, és megy magától, teszi a dolgát.

takarítás anyukák gyerek Séllei Lilla

„Amíg nem éhezünk, nem fogok magamnak mosószert gyártani!” – hogyan mossuk a babaruhákat?

A mosás akkor válik igazi kihívássá, amikor az embernek gyereke lesz. Az egész kezdődik a kakával, aztán folytatódik a ruhába ivódó nedves homokkal a játszótéren, majd az óvoda udvarán összeszedett fűfoltokkal… Tudjátok folytatni a sort? Ha igen, akkor ez a cikk nektek készült. Anyukák osztják meg veletek, hogyan tisztítják a makacs foltokat: az átlagos mosószerektől az öko verziókon át egészen az otthon kotyvasztott szerekig. 

Ide kattintva elolvashatjátok a cikkünket! 

Időt spórolhattok azzal is, hogy nagybevásárlás helyett online rendeltek és házhozszállítást kértek. Ha a kiszállítás ideje napközben is alkalmas, akkor meglepően kedvező áron az ajtóig hozzák akár az egész havi készletet az üzletből.

Kérjetek segítséget! 

Sok megkérdezett anyuka választja a munkakiszervezést, mint időspórolást. Érdekes, hogy a legtöbbekhez kéthetente jár a takarítónő. „Két cicával lakunk, kéthetente jár a takarítónő, a köztes időben én is porszívózok és próbálom a rendet fenntartani” – mondja az öt hónapos Mari anyukája, Tekla. Tekláék nem szeretnek otthon lenni abban a négy órában, amit náluk tölt a takarítónő, ezért ilyenkor kirándul a család.

Hasonló a helyzet Rékáéknál is, ahol két kutya van: „Kéthetente jár hozzánk is a takarítónő, közben én is porszívózok, de igazából a két szőrös eb miatt naponta lehetne.”

Sokakat viszont zavar a takarítónő, Anna így vélekedik:

Egy takarítónő hívása még soha nem jutott eszembe. A szomszédokhoz is jár, látom, és biztos valakiknek nagyon bejön. Én mégis tartok attól, hogy esetleg nem végzi megfelelően a munkáját, pedig a higiénia múlik rajta.

Hordozzatok!

A hordozást én is sokszor alkalmazom takarításnál és ilyen-olyan tevékenységeknél, hiszen így a gyerek sem sír a szeparációsan szorongó időszakában, amikor anya porszívózik és nincs vele, ráadásul én is folyamatosan szemmel tarthatom a kis rosszaságot. 

Objektum doboz

„Eleinte abszolút a hordozással oldottam meg az ilyenen helyzeteket. Most már nagyobbak, nem teszek be senkit a hordozóba emiatt” – mondja Anna.

„Nálunk a babakocsi a fő kellék, onnan figyel, míg ezt-azt csinálok. A teregetés a kedvence, amit szintén együtt végzünk, akkor ő a kisszékből figyel.”

A mosogatógép bekapcsolása csakis délután, alvásidőben lehetséges, mivel rögtön elalszik a zümmögő hangjára.

– osztja meg velünk ezeket a trükköket Réka.

takarítás anyukák gyerek Séllei Lilla

Hordozóval a városban – Mobilitási kézikönyv anyáknak a városhoz

A városi lét kész kihívás egy anyának. Olyan mamikkal beszélgettünk, akik a városi túlélés kulcsát a hordozásban látják. Milyen nehézségekkel kell szembenézni? Milyen tuti túlélési tippek és városi babás pihenőhelyek vannak?

ITT megosztjuk veletek. 

Lehetetlen nem létezik – vagy mégis?

„Egyedül a felmosás az, amit nem lehet akkor csinálni, amikor a kölykök a közelben vannak. Belemásznak, vizesek lesznek, elcsúsznak” – mondja Anna. Én ezt még kiegészíteném a mosogatógépből ki- és bepakolással, mert a kisebbik minden alkalommal megpróbál felmászni a mosogatógép kinyitott ajtajára, ami mosogatás előtt egyrészt koszos, másrészt meg leszakadhat. Ezen kívül egyébként nincs más, amit én ne tudnék megcsinálni gyerek mellett, alvásidő előtt, amikor Bora baba már lenyugszik, akkor még varrni is tudok úgy, hogy ő a hátamon figyel.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!