Egyéb kategória

Stílustrükkök, amiktől a panellakásból is mediterrán otthon lesz

Ha szeretitek a mediterrán stílust, és miért is ne szeretnétek – hiszen otthonos, meleg, hívogató, és szuper pihentető, ahol az ember lánya úgy érezheti magát, mintha folyton nyaralna –, kicsit segítek eligazodni abban, hogy mik is jellemzik pontosan. Hogy mitől működik egy ilyen tér, és hogy egyáltalán milyen otthonokba ajánlanám.

vous - 2016.07.20.
Stílustrükkök, amiktől a panellakásból is mediterrán otthon lesz

Habár ez a stílus leginkább vidéki házakba, illetve nyaralókba passzol, semmi ne tartson vissza attól, hogy egy kis panellakást berendezzetek ennek megfelelően. Ami fontos, hogy ne essetek túlzásba, ne zsúfoljátok tele a lakást, legyen átlátható, letisztult. Ne feledjétek a „kevesebb, több” elvét. Válasszatok inkább kevés, de annál dekoratívabb berendezési tárgyakat.

Először is szögezzük le, hogy a mediterrán stílus nemcsak az olasz vidékekre jellemző, hanem a Földközi-tenger teljes partvidékére: Portugáliától egészen Görögországig. Ennek köszönhetően négyféle mediterrán stílust különböztetünk meg:

 • görög
 • olasz
 • spanyol
 • provence-i

Bár számtalan hasonlóság van az alstílusok között, például a kovácsoltvas korlátok, élénk színek, terméskő-burkolatok, rusztikus felületek és a kézműves tárgyak használata, ugyanilyen számban akadnak különbségek is közöttük.

Ahhoz pedig, hogy ne nyúljunk mellé, és ne legyen kaotikus, vagy épp túl eklektikus a végeredmény, nem árt kicsit beleásnotok magatokat a különböző tájegységek stílusjegyeibe.

Görög mediterrán

Talán nem meglepő, hogy két alapszín jellemzi. Igen! Az a kettő, ami most – nagy valószínűséggel – elsőre be is ugrott nektek: fehér és kék. Gondoljatok csak a kívül-belül fehérre meszelt falakra és a kék nyílászárókra.

Objektum doboz

Objektum doboz

A többi mediterrán altípussal szemben ez a változat sokkal „hűsítőbb” a hideg színek használatának köszönhetően. Ha például folyton meleg van az otthonotokban, ezzel a stílussal akár a közérzeteteket is javíthatjátok kicsit.

Hideg burkolatok, terrakotta padlócsempék, illetve kavicsburkolatok jellemzik. Bútorokból keveset használnak, és azok is igen puritánok, sokkal inkább a funkcionalitást helyezik előtérbe, mintsem a díszítést.

Objektum doboz

Olasz mediterrán

Ez a stílus ötvözi az egyszerűséget az eleganciával. Aki szereti a stílusokat keverni, annak ezt a változatot ajánlanám, mert letisztult, mégis szuperizgalmas és nagyon jól keverhető más stílusú lakberendezési tárgyakkal.

Egyszerű formavilág, karakteres motívumok, élénk színek, természetes, illetve luxus textíliák és rusztikus fabútorok jellemzik.

Objektum doboz

Objektum doboz

Spanyol mediterrán

Energikus, meleg színek, sötét faragott vagy kovácsoltvasból készült, gazdagon díszített bútorok és bőrkárpitok jellemzőek rá.

Objektum doboz

Objektum doboz

Provence-i mediterrán

Kopottas, rusztikus felületek, meleg földszínek, fából és kovácsoltvasból készült, fehérre festett, egyszerű vonalvezetésű, nem túl díszes bútorok az ismérvei.

Manapság a legtöbb rusztikus, vidéki enteriőrre ezt a kifejezést használjuk.

Ha még nem tettétek le a voksot egyik változat mellett sem, de szívesen becsempésznétek egy kis mediterrán otthonosságot, életszeretetet és kényelmet az otthonotokba, sorolom, mire lesz szükségetek!

Objektum doboz

Objektum doboz

 • Ha nagyobb átalakításon töritek a fejeteket, a padlóra és munkafelületekre jöhet a gránit, kő, mészkő, terrakotta, tégla, csempe és kopottas padlólapok – persze legyen mind matt hatású, amire tehettek egy jó kis gyapjú-, gyékény- vagy kókuszszőnyeget. A lényeg, hogy természetes anyagokat válasszatok.
   
 • A falak legyenek fehérek, vagy díszítőfestéssel készítsetek márványos, foltos, kopottas felületeket.
   
 • Színek közül a törtfehéret, krémszínt, vaníliát, sárgát, okkert, narancsot, lazacszínt, terrakottát, olívazöldet, diót és a kéket részesítsétek előnyben.
   
 • Textilek és kárpitok közül jöhetnek a már említett lenvásznak és egyéb strapabíró textíliák, csipkék, kézi hímzésű anyagok.
   
 • Minták közül jöhetnek a rózsamintásak, csíkosak, vagy épp kockásak.
   
 • A bútorok legyenek robosztusak, faragottak, natúrak vagy koptatottak.
   
 • Kiegészítőnek használhattok gyertyákat, mécseseket, viharlámpásokat, tengeri herkentyűket: kagylókat, csigákat, fűszerolajokat, vázákat, kerámiaedényeket.
   
 • Ha a teraszra is szeretnétek valami dekorációt a stílusnak megfelelően, ültessetek máz nélküli cserepekbe leandereket, tujákat, örökzöldeket, vagyis minden olyan növény jöhet, amely ezekre a tájegységekre jellemző.  
Objektum doboz

Forrás:
Vous

1.Tányér – Zara Home
2. Komód – Butlers
3. Csíkos párna – Ikea
4. Függőlámpa – Butlers
5. Képkeret – Zara Home
6. Szőnyeg – H&M Home 
7. Szennyeszsák – H&M Home
8. Kosár – Zara Home

Objektum doboz

Ajánlott cikkek