Világ

A nagy nászajándék-kérdés: mennyi pénzt tegyünk a borítékba?

Aki volt már esküvőn, biztosan ismeri az érzés, amikor azt a részt keresi a meghívón, hogy ajándékot kell-e vinni, illetve ha kell, akkor mit, és ha pénzt, akkor mennyit. Kínos a helyzet, mert a pár nem fog konkrét összeget mondani, a vendég pedig nyilván nem szegezi nekik kérdést, hogy mennyi az annyi.

vous - 2022.01.02.
A nagy nászajándék-kérdés: mennyi pénzt tegyünk a borítékba?

Bár sokan személytelennek tartják azt, hogy pénzt adjanak az esküvőn, még ha van is ebben némi igazság, azért valljuk be, praktikus módja az ajándékozásnak. Én még voltam olyan esküvőn, ahol dupla ugyanolyan étkészlettel és mixerrel gazdagodott a pár, és a továbbajándékozásból adódó kellemetlenségek sem maradtak ki ennek apropóján. A pénzt viszont tényleg csak hasznos dolgokra tudják fordítani, akár egy frászmentes nászútra, ebben, azt hiszem, egyetérthetünk. Bár ennek is van egy lyen furcsa mellékszála, hogy egymás zsebében kicserélitek a pénzt azzal, mikor a ti esküvőtökön „visszakapjátok” azt a pénzt, amit adtatok.

De mennyi az annyi?

Ez egy elég nehéz kérdés. Alapjáraton úgy tapasztaltam, talán 10–20 ezer körül mozog az alapösszeg, de ez a kapcsolat minőségével ugrál fel vagy le. A család és a szülők adják általában a legtöbbet, ilyenkor százezres összegről is beszélhetünk, de a barátok, kollégák között megint más a helyzet.

Általánosan igaz, hogy minél közelebbi kapcsolatban vagytok a párral, annál magasabb lesz az „illendő” összeg, a Popsugar szerint. A nagyon közeli barátok körülbelül 30–50 ezer forintot adnak a házasodó barátaiknak. A kollégák, rokonok, távolabbi barátok ennél kevesebbet.

Forrás:
pexels

Persze ez számos más tényezőtől is függ, mint az egzisztenciális szinttől, keresettől, attól, hogy éppen milyen anyagi helyzetben vagytok, és mennyit tudtok a borítékba tenni. Ha mégis minden kötél szakad, és nem tudjátok, hogyan lőjétek be az összeget, akkor jó, ha egy olyan közeli baráttal beszélitek meg, aki olyan viszonyban van a párral, mint ti. Nem ciki ezt megbeszélni, szerintem. Menyasszonyként pedig azt gondolom, hogy mindenki annyit ad, amennyit akar, függetlenül a baráti kapcsolat milyenségétől. Jó, ha van alternatíva, ami kiváltja a pénzt mint ajándékot, ami minden vendégnek kötelező. Ilyen lehet egy kaparós sorsjegy, valami cuki kis kék, vagy egy kézzel írott képeslap.

Ti mit gondoltok, mennyit illik a borítékba tenni?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.