Egyéb kategória

Eddig rosszul tudtuk, meddig hat a koffein a szervezetre

Bizonyos szempontból csak kétféle ember létezik a világon: az egyik típus azért iszik kávét, mert szereti az ízét, a másik pedig azért, hogy kihúzza a napot ébren. Azonban egy új kutatásból kiderült, hogy eddig rosszul tudtuk, meddig hat a kávéban rejlő koffein ébresztő hatása a szervezetünkre! 

vous - 2016.06.17.
Eddig rosszul tudtuk, meddig hat a koffein a szervezetre

A Women's Health magazin hozta le az új kutatás eredményeit, ami valószínűleg el fogja tántorítani a kávézástól azokat a kávéfogyasztókat, akik csak a koffeintartalma miatt fogyasztják ezt a nedűt. Az eredmények ugyanis kifejezetten sokkolóak: az első két napon még felébreszti a koffein a szervezetünket, de a harmadik napra ez a hatás teljesen elmúlik!

Objektum doboz

A tudósok úgy jöttek rá erre a sokakat elszomorító eredményre, hogy több tesztet is elvégeztek egy 48 tagból álló csoporton. A kísérletben részt vevő személyeknek szigorú alvásrendet kellett tartaniuk: öt napon át csak öt órát aludhattak éjszakánként. Ezalatt az idő alatt véletlenszerűen kiválasztottak embereket, akik tabletta formájában kaptak 400 mg koffeint, mások viszont ugyanolyan alakú és ízű placebo tablettát kaptak.

Egy sor vérvizsgálattal és más teszttel később a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy azok a résztvevők, akiknek valódi koffeintabletta jutott, élénkebbnek mutatkoztak az első két nap során, a harmadik naptól kezdve azonban nem találtak különbséget a placebót szedők és a koffeint szedők között.

Objektum doboz

Hát, így nézünk ki. Azon felül, hogy nem túl jó belegondolni, hogy kik és miért terjesztették egészen idáig ezt a gyönyörű mítoszt, hogy a koffein felébreszt bennünket az esős és hosszú napokon is, szomorú igazsággal kell zárnom a cikket: ha a kávét kihúzhatjuk a listáról, nem maradt más hátra, mint eleget aludni.

Ajánlott cikkek