Egyéb kategória

„A melegek mindig is felbosszantották” – A fegyvertartásról az orlandói eset kapcsán

Nagy kérdés a minden idők legsúlyosabb tömegmészárlásaként aposztrofált orlandói tragédia kapcsán, hogy hogyan tematizáljuk a történtek hátterét: azon van-e a hangsúly, hogy az elkövető egy afgán származású fiatalember volt, aki az utóbbi időben szélsőséges iszlamista szervezetekkel kacérkodott, vagy éppen fel merjük tenni a kulcskérdést is: mégis hogyan juthat támadófegyverhez bárki akár civilként is, és miért csodálkozunk, ha sokan vissza is élnek ezzel a jogukkal?
vous - 2016.06.14.
„A melegek mindig is felbosszantották” – A fegyvertartásról az orlandói eset kapcsán

Nem épp istennek tetsző életet élt, de agressziója a szélsőségek felé vonzotta

Vasárnap virradóra egy melegbárban nyitott tüzet a 29 éves férfi, Omar Mir Seddique Mateen: ötven halottról és ötvenhárom sebesültről tudunk eddig. A rendőrség kommandósai végül bejutottak az épületbe, és végeztek a gyilkossal, egyelőre még tart a vizsgálat, hogy Mateennak voltak-e segítői, illetve valóban kapcsolatban állt-e a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezettel.

Omar Mateen New Yorkban született afgán bevándorlók gyermekeként, biztonsági őrként dolgozott az Orlandótól kétórányira fekvő Port St. Lucie-ben. Korábban nős volt, de feleségét rendszeresen verte, mellé ivott és mentálisan instabil, kiszámíthatatlan volt. 2011-ben vált el, majd 2013-ban az FBI látószögébe is bekerült, mivel kapcsolatba lépett egy amerikai férfival, aki később Szíriában hajtott végre öngyilkos merényletet.

Több helyen is olvashattuk, hogy Mateen a támadás előtti percekben felhívta a rendőrséget, és esküt tett az Iszlám Államnak, később pedig elő is került egy szelfi egy terrorszervezethez köthető portálon, amelyen a férfi látható. Ezzel együtt egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy közvetlen kapcsolat állt volna fenn más terroristák és az orlandói vérengzést elkövető férfi között.

A tragédia kapcsán a fegyveres támadó apja, Mir Seddique is megszólalt: elmondta, hogy fiát soha nem érdekelte a vallás, nem épp Istennek tetsző életet élt, viszont a melegek mindig is felbosszantották. Néhány hónappal ezelőtt az utcán látott két férfit csókolózni, és ettől irdatlan dühbe gurult. Apja így nyilatkozott hétfőn az NBC Newsnak:

Minket is ugyanúgy sokkolt ez az egész, mint az országot. Nem tudok mást mondani, mint hogy bocsánatot kérünk a történtekért…

Kiderült az is, hogy bár környezete valóban keveset tudott erről, a férfi az utóbbi időben az iszlám felé fordult, és rendszeresen járni kezdett a helyi mecsetbe. Az imám elmondta, hogy Mateen soha nem kért tőle szellemi útmutatást, viszont meglehetősen agresszíven viselkedett, és egyre durvábban kezdett edzeni, „mintha valamire készülne”.

Az eset kapcsán újra felmerül a kérdés: miért vásárolhat támadófegyvert bárki?

Az esetet könnyű úgy tematizálni, hogy újabb első generációs amerikai – afgán szülők gyermeke – gyilkolt az iszlám nevében, a migránsok tehát egytől egyig terroristák, ideje tehát kizárni őket az országból. A republikánus elnökjelölt, Donald Trump egész kampánya erre épül, az orlandói eset kapcsán gyengekezű kormányt emleget, és bőszen ígérgeti, hogy megválasztása esetén hatalmas falakkal védi majd az Egyesült Államok határait…

Csábító a tragédia kapcsán arról is beszélni, hogy az elkövető kimondottan egy melegbár közönségét választotta célpontjául: lehet szörnyülködni, hogy lám, a túlzottan is nyitott, befogadó, „migránssimogató” liberális eszmék hová vezetnek, mégiscsak Trumpnak van ám igaza.

Egy dologról azonban kevés szó esik, pedig mindennél fontosabb volna: vajon miért juthat fegyverhez ilyen könnyen bárki az Államokban? Itt ráadásul nem egy önvédelmi fegyverről van szó, a tömegmészárlás során bevetett AR–15-ös ugyanis a hadsereg által használt M16-os gépkarabély polgári változata.

Az AR–15-ös fegyver Amerikában óriási népszerűségnek örvend, hiszen pont olyan, mint amilyet a hadsereg háborús övezetben támadás céljából használ, és rengeteg változatban, számos kiegészítővel kapható, méghozzá rendkívül olcsón.

A 29 éves elkövető biztonsági őrként dolgozott, munkaköréből fakadóan nyíltan viselhetett fegyvert, de Florida állam egyéb esetekben is megengedő: a fegyvervásárlás nem engedélyköteles, elég regisztrálni a fegyvert. Akkor is, ha nem önvédelmi, hanem kimondottan támadófegyverről van szó, mint jelen esetben.

Egy alapfegyver ebből a kategóriából már 5-600 dollárért is beszerezhető, 140–180 ezer forint az ára, elég egy hétig minimálbérért alkalmi munkát vállalni ahhoz, hogy bárki megvehesse magának. Abszolút bárki, hiszen 18 év felett az összes államban vásárolható fegyver, amelynek rejtett viselése a legtöbb államban ugyan engedélyköteles, de az engedély különösebb nehézség nélkül, pillanatok alatt kiváltható. És itt el is érkeztünk a kissé naiv, mégis nagyon fontos kulcskérdéshez:

hány elmebeteg ámokfutó kell még ahhoz, hogy az Egyesült Államok kormánya felülbírálja a meglehetősen laza, fegyvertartással és -viseléssel kapcsolatos törvényeket?

Hiszen nemcsak terrorszervezethez köthető fundamentalisták gyilkolnak, hanem magányos őrültek is könnyedén golyót ereszthetnek bárkibe, amikor csak késztetést éreznek rá.

Csupán egyetlen nappal – igen, egy nappal! – a példátlan tömegmészárlás előtt ugyanitt – Orlandóban – egy másik magányos elmebeteg is gyilkolt: Kevin James Loibl a The Voice énekesnőjét, Christina Grimmie-t lőtte le, szintén egy támadófegyverrel, amelyhez gond nélkül jutott hozzá, pedig még csak nem is dolgozott biztonsági őrként.

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention szerint 2013-ban 11 208 amerikai civil halt meg azért, mert tüzet nyitottak rá, és 84 258 sérülést okozott fegyver. Az öngyilkosság eszköze 21 175 esetben volt puska, és 505 esetben a fegyver véletlen elsülése vezetett halálos balesethez.

Összességében véve elmondható, hogy az Egyesült Államokban a halálesetek 1,3 százaléka a fegyverhasználathoz köthető. Elképesztő szám ez ahhoz képest, hogy az ország területén nincs háborús helyzet.

Ezzel együtt nem valószínű, hogy valaha is változnak a jelenlegi törvények: egyrészt az amerikaiak megszokták a szabad fegyverhasználatot, és érzelmileg kötődnek ehhez a „szabadságjogukhoz”, másrészt pedig mind a demokraták, mind pedig a republikánusok rengeteget profitálnak a fegyverlobbiból befolyó vaskos dollármilliárdokból. A fegyverhasználati jogokat propagáló NRA az ország legbefolyásosabb civil szervezete, több mint 50 millió taggal, és erős kötődéssel a mindenkori amerikai kormányok felé…

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Otthon

A népszerű és designos franciaágyak
Otthon
A népszerű és designos franciaágyak
vous - 2023.11.23.
Az alvás fontos szerepet játszik mindennapi életünkben, és egy megbízható franciaágy kiválasztása kulcsfontosságú a pihentető alváshoz. Az ilyen ágyak között két gyakran választott lehetőség van a rugós és a matracos változatok. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a választás függ az egyéni szempontoktól és az alvási szokásoktól.