Egyéb kategória

Minden, amit tudnotok kell a kullancsokról! – készüljetek fel időben a szezonra

A nyárral belegyalogolunk a kirándulások és túrák legkedveltebb évszakába, és ezzel együtt – szó szerint – nyakunkba kapunk egy jelentős problémát. Sötét színű, 8 lábú állatka, mely 1-4 milliméter nagyságú. Ugye, már tudjátok, mire gondolok? Kezdődik a kullancsszezon!

vous - 2021.06.15.
Minden, amit tudnotok kell a kullancsokról! – készüljetek fel időben a szezonra

Ha a kullancsok kerülnek szóba, engem azonnal kiver a víz. Elsősorban nem azért, mert a vérszívó bejut a bőrömbe, és a többi. Pusztán amiatt, hogy ilyenkor felötlenek bennem az osztálykirándulásos emlékek. Már az indulást megelőző napokban szétizgultam az agyam, válogattam a ruháim, mi kell, mi nem, majd ott hevert az íróasztalomon egy levél tabletta. Ez volt a Polybé étrend-kiegészítő, 20 szemnyi borzalom.

A kívülről feltűnő aranycsomagolás belül cseppet sem aranyos dolgot rejtett. Neki „köszönhetően” mindenem bűzlött, szó szerint az összes porcikám. A B-vitaminokból álló pirula ugyanis miután feloldódik a testben, kellemetlen szagot kezd el árasztani a külvilág felé. Innentől talán már körvonalazódik bennetek a tabletta célja. A bűznek hála, a kiránduláson a kullancsok a közelembe sem mertek jönni. Még jó, hogy az osztálytársaim igen… A módszer tudományosan ugyan nem bizonyított, de – tudtommal – bennem még sosem volt kullancs.

Forrás:
www.pixabay.com

A kullancs az egyik legveszedelmesebb állat az emberre nézve. Igaz, hogy a veszélyzónába már a tavasz végén beléptünk, de a csúcsidőszak a nyári hónapokra tehető. Számuk pedig a klímaváltozás következtében folyamatosan nő az átlaghőmérséklettel együtt, ami ugye kiváló táptalajt biztosít a szaporodásukhoz. Ráadásul nemcsak sokasodnak, hanem terjeszkednek is. Régebben főként csak az erdőkben, a megmunkálatlan területeken kellett ódzkodni tőlünk, manapság azonban már ott vannak a gondozott parkokban, a patakpartokon, vagy akár a nagy odafigyeléssel ápolt kertekben.

Barna kullancs

Az összes kullancsfajt jobb, ha most nem sorolom fel, ugyanis csak a Kárpát-medencében körülbelül két tucat fordul elő belőlük. Egyet azért mégis kiemelnék a közönséges változat mellé, a barna kullancsot. A jelenléte itthon még nem gyakori, de addig örüljünk! Hiszen ők még a lakásokba is képesek beköltözni.

Lyme-kór

A kullancsfertőzés legsúlyosabb következménye a Lyme-kór. Viszonylag rövid ideje ismeretes betegség, így garantált ellenszere egyelőre nincs. Nem minden esetben fertőződtök meg, de ha több mint három napja lakmározik bennetek az állat, valószínűleg már átadta nektek a kórokozót. A probléma olyan tünetekkel jár, mint az étvágycsökkenés, a görcsök gyakorisága, a fáradékonyság. Ha pedig romlik a helyzet, szívritmuszavar, arcidegbénulás, illetve különféle gyulladások is jelentkezhetnek. Külső ismertetőjegyei: a csípésnél kokárdaszerű élénk színű folt, akár égető érzéssel. Ha nem fordultok időben orvoshoz, könnyen kialakulhat bennetek egy életen át tartó krónikus betegség, az állapototok jelentősen romolhat.

Megelőzés

Konkrét védőoltás ugyan nincs a kullancsok ellen, de sokan beadatják azért az agyhártyagyulladás elleni verziót, ezzel azonban nem magától az állattól tudhatjátok magatokat biztonságban, hanem az általa terjesztett betegségtől. Keressetek fel túra előtt például egy drogériát, akár egy patikát, vegyetek különböző riasztószereket, vagy próbáljátok ki az illatosított kullancstaszító karkötőt. A végére pedig a legfontosabb: minden esetben úgy öltözzetek fel, hogy csak nagyon kevés testrészetek maradjon fedetlen! Kirándulás után pedig igen alaposan ellenőrizzétek a testeteket, hogy még időben megtalálhassátok és kiszedjétek a kullancsot!

Önellátás

Ha hazaérvén az alapos átvizsgálás után találtok magatokban egy élősködőt, higgadjatok le, az még nem a vég! Semmiféle gáztasakra nem lesz szükség. Valamint kerüljétek azt a régi tévhitet is, mely szerint ha egy benyálazott gyufával körözgettek a kullancsnál, akkor az magától kimászik belőletek. Amennyiben rosszul közelítetek, a kullancs elkezd fulladozni, és a véretekbe juttatja a váladékát. Ebből pedig pont az lesz, amit el akartatok kerülni: fertőzés. Csak egyetlen „kísérletezős” módszer javasolt otthonra, és csak azért, mert a sebészeten is ezt alkalmazzák (először).

Ehhez szükséges egy nedves gézlap vagy vatta, ezzel kell az állat körül mozgatást stimulálnotok, de csak és kizárólag akkor döntsetek e mellett, ha még nem ásta magát mélyre az állat. Amennyiben már jobban bent van a bőrötök alatt, jöhet a legjobb házi megoldás: a kullancskiszedő csipesz/kanál. Ezeket is számtalan helyen beszerezhetitek, baráti áron. Ennek a lényege, hogy a vérszívót összepréselés nélkül, a nyakánál fogva tudjátok kiszedni, így elkerülhetitek azt, hogy a szájszerve – a következményekkel együtt – leszakadjon, és bennetek maradjon. DE! Ha igen mélyen táplálkozik már, azonnal irány az orvos!

Négylábú kedvencek

Azonban ne csak magatokra legyetek kellő tekintettel ebben az időszakban. Egy-egy séta után vizsgáljátok jól át a kutyusotokat, ugyanis őket kifejezetten veszélyezteti a babéziózis nevű betegség. De ha elkóborol néha a cicátok, vegyétek őt is alaposan szemügyre. Megelőzésként pedig adjatok házi kedvenceitekre egy kullancsnyakörvet, ha azt nem viselik el, akkor csepegtessetek a bundájukba kullancs elleni oldatot.

Ugye most már nemcsak a tájra, hanem magatokra is odafigyeltek a túrán?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.