Egyéb kategória

Napégéstől a melanomáig – ilyen út vezet a bőrrákhoz

Egy kedves olvasónk bizalommal fordult felénk, és elmesélte élete egyik legszerencsésebb és egyben legveszélyesebb történetét. Tavaly ugyanis rosszindulatú melanomát diagnosztizáltak nála, de ő idejében kezébe vette a sorsát. Mi az a melanoma? Bőrrák, vagy az egy egészen más dolog? Tisztába tesszük a dolgokat.
vous - 2016.05.26.
Napégéstől a melanomáig – ilyen út vezet a bőrrákhoz

A napégést nem szabad félvállról vennetek, még akkor sem, ha a barnább bőrtípusba tartoztok. Tévhit ugyanis, hogy csak a porcelánbőrű, szeplős, világos hajú lányoknak kell odafigyelniük a napsütésre. Próbáljatok fényvédős arckrémeket, ajakápolókat választani a nyárra, strandolásnál pedig mindenképp magas faktorú naptejet használjatok.

A-ból B-be

A napégés különböző szintekre tagolható. A legenyhébb kategóriában a megpirult terület pár nap alatt lehámlik, majd sötétebb árnyalat marad a helyén. Súlyosabb esetekben pedig felhólyagosodik a megégett rész, melyek könnyen elfertőződhetnek, ha nem kezelitek a megfelelő szerekkel. Ráadásul ilyenkor nagyobb az esély a szeplők kialakulására. Ezek az azonnali tünetek, de fennáll a kockázata annak, hogy a káros hatások csak az idő előrehaladtával jelentkeznek. Ha rendszeresen, hosszú ideig a napon vagytok, a bőrötök sokkal gyorsabban kezd el öregedni.

A legnagyobb probléma nem a felszínen történik, hanem a kültakarótok alatt. Azok az UV sugarak, melyek a testetekbe jutnak, károsíthatják a DNS-eiteket. A szervezetetek igyekszik minél többjüket helyreállítani, de amelyeket képtelen, azok a későbbi baj fő okozói. Ezekből alakulhatnak ki a kétes bőrelváltozások. A melanoma a festéktermelő sejtek, míg a bőrrák, például a spinalioma és a basalioma, a bőr saját sejtjeinek a rosszindulatú daganatai. A különböző veszélyes bőrbetegségekről részletesen olvashattok a Webbeteg honlapján.

Ne keverjük a szezont a fazonnal!

A melanoma viszonylag gyorsan nő, és hamar áttétet képez például a májban, az agyban, a tüdőben. Ha nem derül rá fény időben, sajnos halállal is járhat. Külsőleg az anyajegyhez hasonlít, ráadásul abban is kialakulhat, sötét színű foltként írható le. Az egyéb bőrelváltozások pedig lassabban történnek, és előfordulhat, hogy hosszú ideig tünetmentesek. Az áttét esélye kisebb, de ha olyan területen van, mint az orr vagy a szem, akkor számolni kell a helyrehozhatatlan következményekkel. Kinézetre kevésbé feltűnő, esetleg pirosas, fénylő rész, néha valamiféle kinövés.

Betegnek orvos a barátja

Forrás:
www.pixabay.com

Sokatokat a víz is kiveri, ha valamiért orvoshoz kell mennie. Nos, a bőrgyógyásztól kevésbé kell tartanotok az anyajegyszűrés során. A doki egy tízszeresen nagyító eszközzel (dermatoszkóp) szemügyre veszi az összes kétes anyajegyeteket. Ha valami rosszat észlel, további vizsgálatok következnek, melyek végén kiderül, el kell-e távolítani az elváltozást. Az anyajegyszűrés nem, vagy csak nagyon kevés helyen tb-támogatott, de évente legalább egyszer mindenképp csináltassátok meg. Az internet hemzseg az erre felhasználható kuponoktól, így kevésbé terheli majd meg a pénztárcátokat.

Saját bőrén tapasztalta meg

De sajnos van, amikor hiába minden igyekezet. Az egyik kedves olvasónk megosztotta velünk a történetét:

Andi bőre fénykárosodott, teli szeplővel és anyajeggyel. Mindig is tudatosan óvta magát, ez a magas faktorszámú fényvédőkben és a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálatokban is megnyilvánult. Az egyik anyajegye azonban megváltozott, hámlani kezdett, és a színe is másként festett. A bőrgyógyász javaslatára műtéti úton eltávolították, majd a szövettanból kiderült, rosszindulatú melanoma fejlődött ki az anyajegyében. A további vizsgálatok megmutatták, hogy jókor történt a beavatkozás, a melanoma még in situ stádiumban volt. Ilyenkor a daganat még csak a hámban van, és nem a mély rétegekben. Andinak hatalmas szerencséje volt, hogy időben felfigyelt a változásra, és nem halogatta az orvost. Ráadásul azóta sűrűbben jár kontrollra, és még ennél is jobban óvja a bőrét. Vegyetek példát róla!

Óvatosan napozzatok!

Ajánlott cikkek