Egyéb kategória

A sci-finek nem csak a DVD-polcon van helye – Futurisztikus stílus a lakberendezésben

Mi jut eszünkbe a futurisztikus látványvilágról? Természetesen temérdek film és könyv, amely a jövőbe mutat: Az ötödik elem, Hétalvó, Gattaca, Mátrix, Az éhezők viadala, Szárnyas fejvadász – csak hogy néhányat említsünk. Utóbbi egyébként éppen aktuális is, hiszen a második részt júniusban kezdik forgatni nálunk. De hogy mi a közös bennük, és mitől lesz egy tér jövőbeli, arra igyekszünk most megadni nektek a választ.

vous - 2016.05.24.
A sci-finek nem csak a DVD-polcon van helye – Futurisztikus stílus a lakberendezésben

Mivel a jövőt – sajnos vagy nem sajnos – nem látjuk előre, ezért nem is lehet pontosan meghatározni ezt a stílust. Csakis a képzelet, a mai dizájn és a fejlődés szabhat határt neki. De ha megnézitek az imént felsorolt filmeket, akkor láthatjátok, hogy nagy eséllyel sokkal inkább a funkció és a dizájn veszi majd át az uralmat, mintsem a túldíszített, túltextilezett, kacatokkal és dísztárgyakkal megtűzdelt enteriőrök, illetve dizájn.

Talán a takarítás egyszerűsége miatt, talán mert nem töltünk majd annyi időt otthon, talán mert egészen máshogy fogjuk kipihenni magunkat, mint most. Számtalan oka lehet, amit szintén nem látunk előre. Lehet, hogy nem a kanapén heverve, a tévét bámulva lustálkodunk majd, hanem beállunk valami masinába, ami majd gombnyomásra felfrissít minket.

Válasszatok jövőt!

Érdemes belekukkantani néhány filmbe, illetve bazárunkba, és megfigyelni, hogy ti melyiket tartjátok reális jövőképnek, hogy ti melyiket tudnátok elképzelni, vagy melyikkel tudnátok egyáltalán azonosulni.

@niiktophilia által közzétett fénykép,

Számomra a futurisztikus stílus eléggé behatárolt, de leginkább amiatt, amit én gondolok a jövőről. Ahogy az én fejemben vizualizálódik a jövő. És persze a filmek miatt, amikből inspirálódhatunk. Erre pedig az egyik legjobb példa a Hétalvó című film Woody Allentől. Mókás, hogy egy olyan film adja vissza nekem kiválóan a jövőt, ami egyébként már több mint 40 éves.

Ez a sci-fi vígjáték egy coloradói házban játszódik, amit Charles Deaton tervezett 1963-ban. Az épület talán egy űrhajóra emlékeztet leginkább. Vonalvezetése és formavilága pedig annyira klasszikus, hogy akár a múltban, akár a jelenben, akár a jövőben – de mindig megállja a helyét.

Ilyen lehet a jövő

Letisztult, átlátható, funkcionális, puritán, mégis élhető, és persze szuperdizájnos.

Ahogy az előbb említett ház, úgy még egy halom épület, lakberendezési tárgy és bútor példázza ugyanezt a múltból. Vagyis minél egyszerűbb és letisztultabb valami, annál jobban illeszthető be ebbe a stílusba, illetve annál nagyobb az lesz a „szavatossági” ideje.

Korábban már írtam nektek a minimalista stílusról, ami talán a legközelebb áll a futurisztikus irányzathoz. Ebben a stílusban főként egyenes, párhuzamos és egy kevés íves vonalvezetés váltja egymást, emellett minőségi anyagok, fényes és fémes felületek, illetve minimális színhasználat és kevés textil/kárpit jellemzi.

Puritán okosotthonok

Nagy valószínűséggel ebbe az irányba fog haladni a jövő lakberendezése, hiszen már most is megfigyelhető például tech vonalon, hogy mennyire letisztult, egyszerű vonalvezetésű, de nagy tudású kütyüket gyártanak a cégek, amik nagy valószínűséggel otthonainkba, bútorainkba is begyűrűznek majd.

Ezekben a futurisztikus terekben nem a mennyiségre, hanem a minőségre koncentrálnak. Anyagokban ugyanúgy visszaköszönnek a drága időtállók: márvány, gránit, beton, fém és üveg, ahogyan egyébként a fröccsentett műanyagok is – persze ebből is a drágább, minőségibb darabok.

Amennyire kevés a díszítés, annyira fontos a dizájn. Kevés bútort használnak, azonban annál karakteresebbeket. Egy-egy ilyen darab már-már szoborszerű műalkotásnak tűnik. Nagyon ütősek önmaguk puritán valójában. Ettől lesz igazán izgalmas az amúgy letisztult és átlátható dizájn, illetve tér.

A jövő tárgyai

1. Lerakóasztal – Code Showroom

2. Lámpa – IKEA

3. Szék – Vitra

4. Dohányzóasztal – IDdesign

5. Állólámpa – BoConcept

6. Üvegtál – Tom Dixon

7. Íróasztal – Ligne Roset

8. Togo fotel és kanapé – Ligne Roset

9. Tv-állvány – IDdesign

Ajánlott cikkek