Egyéb kategória

Szuper találmány segít a látó gyerekeknek megtanulni a Braille-írást

Belegondoltatok már, hogy a vak gyerekek hogyan tanulnak meg írni, olvasni? Gondolom, egyből rávágjátok, hogy nekik van az a cucc, az írógépük, amivel tudnak írni. Nos, akkor most, lehet, meglepődtök kicsit.
vous - 2016.05.15.
Szuper találmány segít a látó gyerekeknek megtanulni a Braille-írást

A vakoknak ugyanis elenyésző része alkalmazza a Braille-írógépet, sokan hangos, felolvasószoftvert használnak inkább. S hogy ennek mi az oka, amellett, hogy a technológia fejlődik? Nos, az, hogy a látók nem alkalmazzák, és nem is ismerik a Braille-írást.

Annyt súlyos nystagmussal diagnosztizálták. Édesanyja, Janete szoptatáskor vette észre, hogy kislánya szeme nem fixál, nem tudja felvenni vele a szemkontaktust. A nystagmus azt jelenti, hogy a szem folyamatosan jár, rezeg, nem tud fixálni. Anny emiatt nagyon rosszul lát, mondhatni, vak.

Édesanyja mindent megtett azért, hogy lánya fejlődhessen, tanulhasson, még Braille-írógépet is szerzett, egyet a lányának, egyet a tanárnak, ám itt ütköztek komoly problémákba. A tanárok nem tudják, hogyan kell használni a Braille-írógépet, éppen ezért az írás-olvasás tanítása is sokkal nehezebb Anny esetében.

Amerikában mindössze a vak gyerekek 10%-a tanul látó gyerekek között. Ez a szám nagyon alacsony

mondta a Vakok Országos Szövetsége, az NFB. Szükség volt egy olyan megoldásra, ami természetessé teszi a Braille-betűkkel való ismerkedést nemcsak a látássérülteknek, hanem a látóknak is. Egy brazil nonprofit szervezet piacra dobta a Braille Téglát, ami az előbb említettek mellett még nagyon jól összehozza a látássérült gyerekeket a látókkal.

Egy ugyanis egy olyan játék, mint a lego, annyi különbséggel, hogy a legókon a Braille-betűknek megfelelő kidomborodás található. Így a gyerekek játék során látják, hogy mit jelent a vak társuknak a legó, elsajátítják a betűket, és még jót is játszanak közben.

Apropó, itt megnézhetitek, milyen klassz hétköznapi dolgok készültek legóból!

Címkék: #olvasás #vak #vakság
Ajánlott cikkek