Test

Görcsöl éjjel a lábatok? Ezeket egyétek, hogy megszűnjön a fájdalom

A legtöbb fizikai fájdalmunk gyorsan jön és gyorsan el is múlik: ha például megvágjuk magunkat, az csak egy pillanatra fáj, aztán már el is múlt. A görcs azonban más tészta: gyakran teljesen indokolatlan helyen és időben jön ránk, és sokáig tart, vagy újra visszatér, mikor a legkevésbé számítunk rá – sokszor éjjel, a legszebb álmunk kellős közepén.

vous - 2021.12.30.
Görcsöl éjjel a lábatok? Ezeket egyétek, hogy megszűnjön a fájdalom

A testünkbe álló különböző görcsök mindennapi események ugyan, de mégis a fájdalom egy olyan fajtáját ismertetik meg velünk, amik hosszú távúak és csak nehezen találunk rájuk megoldást. Az egyik leggyakoribb a lábgörcs, ami általában a vádliban, a combban vagy a lábfejen jelentkezik – írja a WebMD. A legtöbb ember ezt a típusú görcsöt éjszaka tapasztalja, általában olyankor, amikor álmukban átfordulnak vagy felriadnak valamire. Úgy tűnik, hogy valami az elalvásban és a félálomszerű állapotban beindítja a lábizmainkat.

Mi okozhatja?

Az ilyen lábgörcsök egyik okozója lehet a dehidratáltság. Ha esetleg nem ittatok elég vizet napközben, vagy egy nyári meleg nap közben több vizet veszít a szervezetetek a kelleténél, a vízzel együtt elektrolitokat is veszítetek. Ezek pedig segítenek kontrollálni az izomműködésünket, így ha a kellő mennyiségnél kevesebb található belőlük a szervezetetekben, előfordulhat, hogy valamitek begörcsöl.

Ezen kívül a hideg is lehet a lábgörcs egyik előidézője. Habár sokan szeretünk úgy aludni, hogy előtte gondosan lerugdossuk magunkról a paplant, ráadásul még az alvási fázisoknak is az a kedvező, ha alacsonyabb a testhőmérsékletünk, de ha kint van a lábunk, gyakrabban jelentkezik a kellemetlen görcs. Tudományosan még nem teljesen érthető, hogy a hideg miért idéz elő görcsöt, csak egy feltételezés, hogy az alacsonyabb hőmérséklet hatására az izmaink kevésbé rugalmasak, így könnyen görcsbe állnak – írja a Little Things.

Ha a munkátok megköveteli, hogy egész nap talpon legyetek, vagy még rosszabb, álljatok, akkor a lábban jelentkező görcs oka ebben keresendő. Hiszen a szervezeteteknek ez olyan, mint egy kiadós edzés, csak éppen mindenféle bemelegítés és levezető nyújtás nélkül – és mint tudjuk, ilyenkor nő a sérülések lehetősége.

Forrás:
Pexels

Mit tehetünk ellene?

Senki sem tudja, miért, de sokak szerint az első számú ellenszer az éjszakai lábgörcs ellen, ha megragadtok egy szappant, és bedugjátok a matrac és az ágynemű közé. Persze sokan erre csak legyintenek egyet, és azt mondják, hogy csak placebo – de a placebo-hatás lényege, hogy elhisszük, hogy működik.

Mivel az izmaink jobban funkcionálnak, ha melegen vannak tartva, egy alvás előtti meleg zuhany is megoldásul szolgálhat a lábgörcs ellen. Ennek hatására ellazulnak a lábizmaink, így kisebb az esélye, hogy arra a szörnyű görcsre kell ébrednünk.

Megoldásul szolgálhatnak azonban különböző ételek és italok is – csak tudni kell jól választani. Az uborkalé például – akármilyen furán is hangzik – sóban gazdag, izzadáskor pedig a só az első, ami távozik a szervezetből. Ha sót, cukrot és ecetet viszünk a szervezetünkbe, elkerülhetjük a görcsöket. Jó választás lehet tehát egy banán, nem véletlen, hogy a balerinák banánt esznek fellépés előtt: a banán ugyanis tele van káliummal, ami szintén segít az izmaink megfelelő működésében.

Ha gyakran ébredtek az éjszaka közepén arra, hogy görcsöl a lábatok, vessétek be a fenti trükköket!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!