Világ

Mozgássérült nők foglalták vissza a strandot és elmesélték a történetüket

A strandolás valahol minden nőnek kihívás, hiszen ilyenkor megszabadulunk a legtöbb olyan ruhadarabtól, ami elrejti a testalkatunkat, vonalainkat, és nincs lehetőség ámításra: a strandon mindenki olyannak lát minket, mint amilyenek tényleg vagyunk. Ha pedig a teljesen egészséges nők is stresszelnek azon, hogy hogyan néznek ki fürdőruhában, milyen élmény lehet ez a mozgássérült nőknek?
vous - 2016.05.06.
Mozgássérült nők foglalták vissza a strandot és elmesélték a történetüket

A Refinery29 magazin azt a kérdést boncolgatta, hogy milyen érzés lehet egy mozgáskorlátozott nőnek fürdőruhát ölteni, mások elé tárni a testét, és kimenni a strandra. Megkerestek kilenc mozgássérült nőt, akik bevállaltak egy rövid beszélgetést arról, hogy milyen betegség vagy baleset következtében lettek mozgássérültek, illetve azt is hagyták, hogy fotó formájában megörökítsék a fürdőzést. Következzen most néhány a kilenc közül.

Lacey Henderson

A 26 éves hölgy mindössze kilencéves volt, amikor rákot diagnosztizáltak nála. Több sikertelen kezelés után végül 1999-ben amputálták a bal lábát combtól lefelé. Ez a nyilvánvaló indokokon túl azért is volt hatalmas trauma Laceynek, mert a családjában szinte mindenki sportolt, így neki is hasonló jövőt szántak. Miután elvesztette a fél lábát, Lacey családja a maga furcsa módján igyekezett segíteni neki, lényegében azzal, hogy teljesen magára hagyták: így egyedül kellett megtapasztalnia, hogyan oldja meg a mindennapjait.

Lacey ezután nem gyakran merészkedett ki a strandra, egyrészt azért, mert Coloradóban nőtt fel, ahol az időjárás annyira nem kedvezett a pancsolásnak, másrészt a műlábát sem érheti víz. A magazin kérésére azonban fürdőruhába öltözött, és megmártózott a vízben, habár elmondta, hogy műlábbal sokkal nehézkesebb járni a homokos tengerparton, mint egyébként.

Forrás:
EMILY BERL

Caxmee

A szintén 26 éves brooklyni lányt 2005-ben diagnosztizálták csontrákkal, ez pedig végül a teljes jobb lábának amputálásához vezetett. Caxmee szintén kihangsúlyozta, hogy az ő állapotában milyen nehéz olyan bizonytalan talajon sétálni, mint a homok. Mankót is szokott használni, de azt nem praktikus tengerpartra vinni, mert előfordult már, hogy betemette a homok, és nem találta meg. Viszont ha talál magának egy csendes kis zugot, és sikeresen el is tud menni odáig, onnantól már nincs más hátra, mint élvezni a napsütést és a gyönyörű tájat. Caxmee-nak szintén műlábra van szüksége, mivel hiányzik a jobb csípőcsontjának egy része.

Habár már lassan 11 éve volt hozzászokni, a lány még mindig megalázónak érzi levenni a műlábat és csak feküdni a strandon a többi egészséges fürdőző között, mivel mindig akad, aki nem bírja ki, hogy nagy szemeket ne meresszen a féllábú, de egyébként kifejezetten jókedvű Caxmee-ra.

Ha kíváncsiak vagytok a többi nőre, aki annak ellenére, hogy mozgássérült, visszafoglalta a strandot, kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.