Lélek

„Nekem is vannak hormonjaim” – egy tisztasági fogadalmat tett fiú őszinte vallomása

Egyre több tabut számolunk fel. Abba az irányba halad a világ, hogy mindent szabad, semmi sem elítélendő, és mindenről nyíltan beszélhetünk. Ez alól a szexualitás sem kivétel: egyre nyíltabb és őszintébb kommunikáció folyik ezen a téren. Ehhez a nyíltsághoz képest ma már az a kirívó, ha valaki úgy dönt, elutasítja a szexuális szabadosságot.
vous - 2016.05.03.
„Nekem is vannak hormonjaim” – egy tisztasági fogadalmat tett fiú őszinte vallomása

Prekopa Donát fiatal, jóképű, de hiába forgolódnak utána a csajok: tartja magát a nyolc évvel ezelőtt tett tisztasági fogadalmához. A szó klasszikus értelmében véve még nem volt párkapcsolata, de szerelmes már volt – és biztos benne, hogy lesz is, csak meg kell még találniuk egymást azzal a lánnyal, akivel ugyanúgy gondolkoznak a világról. Ha megtalálták egymást, akkor majd elveszi feleségül, és azután – de csakis azután – kerülhet előtérbe a szex.

Miért döntöttél a tisztasági gyűrű viselése mellett?

8-9 éve, egy táborban hallottam erről a fogadalomról, és szimpatikusnak találtam. Aznap vettem magamnak egy jelképes gyűrűt, és letettem a fogadalmat – azaz megfogadtam, hogy a szex csak akkor lehet része egy kapcsolatomnak, ha megtaláltam az igazit.

A szüleim is ezt az elvet követték, és a kapcsolatukon úgy látom, hogy ez egy működőképes dolog. Öten vagyunk testvérek, többen is letettük az esküt – mégsem gondolom, hogy a szüleim erőltették volna rám a saját nézeteiket.

Ez egy olyan dolog, ami engem véd. Sok rossz időszaktól, csalódásoktól, esetleges betegségektől védhet meg, és rengeteg felesleges kört megspórolok. Én döntöttem így. Ez egy nehéz elhatározás – de a gyűrű nem igazán a szüzességet jelképezi, mint inkább a tisztaságot. Ebbe sok minden beletartozik, és inkább a határokat jelöli ki – ezekre pedig a házasságkötés után is oda kell figyelni.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A vallási értékén – bibliai vonatkozásán – túl miért gondolod jónak a döntésedet?

A gyűrű sok olyan értéket képvisel, ami egy nem hívő életében is felhasználható. Hűséget, állandóságot, hosszú távú terveket szimbolizál.

Azt gondolom, hogy a fiatalok életében az állandóság mint érték egyre ritkább. Ahogy az sem jellemző, hogy bárki keményen és kitartóan megdolgozna valamiért, hogy aztán hosszú idő elteltével learassa a befektetett energia gyümölcsét.

Mindenki mindent AZONNAL szeretne – és ez alól a párkapcsolat és a szexualitás sem kivétel. Sokan gondolják azt, hogy egy másik emberrel a lehető leghamarabb ki kell próbálni egy kapcsolatot – és ha nem működik, akkor mihamarabb ki kell szállni belőle. A szüleimnél viszont azt láttam, hogy ha két ember képes a párkapcsolatában a nehezebb időszakokat is átvészelni, akkor az később megtérül, mert a kapcsolat csak erősebb lesz tőle. A pároknak meg kéne tanulniuk, hogy bizonyos dolgokat együtt kell átvészelniük.

Aki hozzászokik, hogy bármikor lecserélheti a mellette lévő embert egy másikra, az nem tanulja meg kezelni a párkapcsolati konfliktusokat és problémákat.

Mi az a tisztasági fogadalom?

A tisztasági fogadalom egy szándékot, elhatározást jelöl. Aki leteszi az esküt, fogadalmat tesz arra, hogy a továbbiakban tiszta, szűzies életet él. Egy állapotbeli elhatározásról beszélünk, amely saját döntés eredménye.

Szinte biztos vagyok benne, hogy fiatal fiúként a skalpgyűjtés mint beszédtéma napi szinten szembejön veled bizonyos helyzetekben. Ezt hogy kezeled?

Álságos lenne, ha azt mondanám, hogy ezzel nem küzdök, mert valóban körülvesz. Nekem is vannak hormonjaim, ugyanúgy működik a testem, mint másoké – ezért naponta meg kell magammal harcolnom bizonyos dolgokat. Sok év után mostanra kialakult bennem egy automatizmus a nehézségek kezelésére, de amikor mondjuk egy edzőterem öltözőjében hallom ezt a témát – és érzem, hogy valami olyasmiről van szó, amiből kimaradok –, akkor nyilván felmerül bennem, hogy talán nem lenne olyan nagy baj, ha kicsit lazábban kezelném a saját elhatározásomat.

Ilyenkor tudatosítom magamban, hogy amikor valaki kitálalja másoknak a szexuális életét, akkor egy pillanatnyi jó élményt oszt meg a többiekkel – ami hosszú távon viszont nem feltétlenül pozitív hatású.

A sorozatos kalandok apránként ugyan, de elvesznek az emberből. Ezzel szemben engem épít a fogadalmam. Az önfegyelem az egyik legférfiasabb tulajdonság a határozottság mellett, így nem hiszem, hogy szégyellni valóm lenne ilyen helyzetekben.

Az az alapfelfogás, hogy minél több tapasztalatot szerzel, annál jobban működik majd a jövőbeli párkapcsolatod – de ezzel nem értek egyet. Én például nem szeretnék a leendő feleségemnek más szexuális élményeket „vinni” a múltamból, mert nem akarom, hogy más nőkkel találkozzon bennem az, akit szeretek. Azt akarom, hogy a leendő feleségem lássa és érezze, hogy mindent hozzá, és csakis hozzá igazítok.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Mi lesz veled/veletek, ha nem klappol a szex és ez csak az esküvő után derül ki?

Erről nagyon nehéz úgy beszélni, hogy nincs szexuális életem. Bízom benne, hogy a döntésem megtérül majd, és akit választani fogok, azzal működni fog a dolog. Lehet, hogy mesébe illő hiú ábrándnak tűnik, de ha egyszer majd egy nő igent mond, akkor fogom annyira szeretni, hogy egy ilyen problémán felül tudjak emelkedni.

Nem ijeszt meg, hogy nincs barátnőd?

Az ember eleve hajlamos mindenen aggódni, így természetesen para rágondolni. A legrosszabb pillanataimban kellő öniróniával néha azt gondolom, hogy szűzen fogok meghalni – de persze tudom, hogy nem.

Ha ismerkedésről van szó, én szabom meg a határokat. Nyitott ember vagyok, szeretek emberekkel megismerkedni, de hamar világossá válik a lányok számára, hogy hol vannak a határaim – ezért rövid időn belül kiderül, ha egy lány számára nem elfogadható, hogy esetleg várni kell az együttléttel.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A Színház- és Filmművészeti Egyetemre jársz, televíziós műsorkészítő szakra. Hogy fogadta egymást a művészeti suli liberális szellemisége és a te konzervatív világnézeted?

Volt bennem tartás, elismerem. Volt egy prekoncepcióm a liberális oktatással és tanárokkal szemben. Azt gondoltam, nekem az nagyon sok konfliktust fog okozni, hogy sokkal kisebb a mozgásterem, mint a többi diáknak. Féltem tőle, hogy milyen ellentétek adódnak majd abból, ha bizonyos dolgokra nemet mondok – például nem vagyok hajlandó egy témáról anyagot forgatni, vagy nem mondok ki bizonyos dolgokat kamera előtt.

A tanáraim viszont megnyugtattak: azt mondták, minél határozottabb az elképzelésem a világról, annál inkább támogatnak benne, hogy önmagam legyek. Utólag én is azt látom, ha minél karakteresebb vagy, annál inkább elfogadják, ha olyan vagy, amilyen.

Sokat tanultam ettől a közegtől az elfogadásról. Az a feltétlen tolerancia, amivel ez a társaság másokhoz áll, szerintem példaértékű – és nekem korábban ez nem volt az erényem.

A liberális emberek alapértéke, hogy mindent elfogadnak. Ezért azt is elfogadják, ha egy olyan ember kerül közéjük, aki viszont nem fogad el mindent – ez voltam én. Meg kellett tanulnom, hogy van, aki már döntött és velem ellentétben nemet mondott a szüzesség megtartására. Ma már ezt tiszteletben tudom tartani.

Elfogadom, hogy mások mozgástere sokkal tágabb az enyémnél. Nem próbálok „megtéríteni” senkit, és nem erőltetem rá a nézeteimet másokra. Az osztálytársaimmal sokat tanultunk egymástól. Nem kell meggyőznünk egymást a magunk igazáról: egy alapvető nézetkülönbség ellenére még nagyon sok dologban egyetérthet két ember, és ez épp elég.

Az emberség jó mérőfoka, hogy ha két ember közt ellentmondás feszül a nézeteik miatt, akkor felül tudnak-e ezen emelkedni és tudnak-e normálisan beszélgetni egymással.

Ajánlott cikkek