Egyéb kategória

5 ok, hogy idősebb állatokat fogadjatok örökbe

Mikor úgy döntünk, hogy örökbefogadunk egy állatot, általában a fiatal példányokat választjuk, hiszen annyira cukin tudnak nézni, ráadásul még előttük az egész élet. Mellettük fel sem merül bennünk a gondolat, hogy esetleg egy idősebb állatot vegyünk magunkhoz, pedig nekik is ugyanúgy kijárna a szeretetünkből!
vous - 2016.05.04.
5 ok, hogy idősebb állatokat fogadjatok örökbe

Higgyétek el, akármilyen édesen játszadoznak is a pár hónapos kölyökmacskák, nem mindenkinek való fiatal állat. Ha idősebb állatot választunk magunk mellé, az kicsit olyan, mintha elköteleződnénk egy komoly kapcsolat mellett. Mindkét félnek megvannak már a tapasztalatai és emlékei, és az igényei is hasonlóak: mindketten vágynak például a délutáni szundikálásra.

Persze ennek a nyugalomnak is megvan az ára, idős állatok esetében valószínűleg több gyógyszerre és állatorvosi kezelésre kell költenünk, de az érzés, hogy épp mi vagyunk azok, akik adnak egy második vagy harmadik esélyt ezeknek az állatoknak, felbecsülhetetlen.

1. Valószínűleg már be vannak tanítva

Aki együtt élt már bármilyen állattal, az tudja, hogy mennyi idő és energia betanítani őket az alapvető dolgokra és parancsokra. Ha viszont egy idős állatot választotok, ez a fázis valószínűleg már megvolt neki, vagy egy előző gazdinál, vagy a menhelyen, ahol eddig élt. Persze ettől függetlenül nekik is lehetnek rossz szokásaik, de máris hatalmas előnnyel indultok, ha bármire meg akarjátok tanítani, hiszen az állat már legalább azzal mindenképp tisztában van, hogy mi az a tanulás. És higgyétek el, hatalmas előny tud lenni, ha a macskátok nem akar percenként kiugrani az ablakon…

Forrás:
Giphy

2. Már van egyéniségük

Az idős állatok esetében tényleg igaz a mondás, hogy nem vesztek zsákbamacskát. Ugyanis egy fiatal állat még bármilyen lehet, ha megnő – és bizony arra is van esély, hogy egy nap úgy dönt, innentől megkeseríti az életeteket. Az idősebb állatoknak azonban már kifejlődött a személyisége, és ha egy kicsit ismerkedtek vele, mielőtt végleg magatokhoz veszitek, akkor már nem érhet benneteket olyan nagy meglepetés.

3. Nekik még jobban kell a törődés!

Általában a legfőbb oka annak, hogy nem veszünk magunkhoz idősebb állatot, az a félelem, hogy alig tölthetünk már vele együtt időt, ráadásul egy állat halála minden gazdi számára szörnyű élmény, amit később lehetetlen kitörölni az emlékezetünkből. Pedig ebben nincs igazunk! Sosem tudhatjuk, hány évet tölthetünk el egy állattal, hiába veszünk fiatalabbat, ő is itt hagyhat bennünket idő előtt – mert sajnos a betegségek vagy balesetek őket is utolérhetik. Gondoljunk inkább ehelyett arra, hogy mit kaphatunk és mit adhatunk egy állatnak, így az idősebbek máris jobb eséllyel indulnak.

4. Nem kell nekik különleges bánásmód

Attól még, hogy ezek az állatok már beléptek a nyugdíjas korba, nem szükségszerű, hogy különleges bánásmód kelljen nekik. Az sem biztos, hogy többet fognak betegeskedni, mint fiatalabb társaik, egyszerűen csak többet fognak aludni. Ha pedig mégis olyan betegsége van, ami miatt több törődést igényel, felfoghatjátok úgy is, hogy ti vagytok ennek az öreg állatnak a megmentői. Hát nem jó érzés?

Forrás:
Giphy

5. Részesei lehettek egy közösségnek!

Azok a gazdik, akiknek idősebb állatuk van, szeretik megtalálni egymást. Nem véletlen, hogy az ilyen csoportok ennyire népszerűek a Facebookon, és az sem, hogy Steve, aki 9 idős kutyussal és egy Bikini nevű malaccal él együtt, ekkora Instagram-sztár, a világ legöregebb macskájáról nem is beszélve. Tehát ha egy állatén kívül egy közösség társaságára is vágytok, egy indokkal több, hogy miért válasszatok idősebb állatot. Nem fogjátok megbánni!

Ajánlott cikkek