Egyéb kategória

Kiút a kaotikus rendetlenségből – 10 tipp egy igazán pihentető otthonért

Mindenki másképp tudja kipihenni a fáradalmakat. Vannak, akik a szabadban tudnak a legjobban kikapcsolódni, mások az éjszakában vezetik le a feszültséget, megint mások otthon tudnak a leginkább pihenni, na meg vannak olyanok, akiket szinte rá kell kényszeríteni a lazításra. De abban egyetérthetünk, hogy az otthonunk alapvetően a kényelmünket, felfrissülésünket és a relaxálást kell hogy szolgálja.

vous - 2016.04.28.
Kiút a kaotikus rendetlenségből – 10 tipp egy igazán pihentető otthonért

Ha lakásotok kaotikus – rendetlenség és szervezetlenség uralkodik benne –, nem szívesen töltitek majd otthon az időtöket. Ebben szeretnénk most nektek segíteni néhány egyszerű ötlettel, amit játszi könnyedséggel kivitelezhettek, hogy otthonotok harmonikusabb és békésebb legyen, ahova majd örömmel tértek vissza egy fárasztó nap után.

600

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Az emberiség szerintem két csoportra osztható: a rendimádókra és a rendetlenekre. Persze vannak időszakok, amikor az egyik halmazból átkerülünk a másikba. Egy időre. De ez nem hosszú távú, csupán pillanatnyi „elmezavar”, amit valamilyen belső vívódás idéz elő. Vajon az a képesség, hogy rendet tartsunk magunk körül, tanulható? Marie Kondo – a rendrakás koronázatlan királynője – szerint határozottan!

Fókuszpont

Amikor átlépitek otthonotok küszöbét, fontos, hogy legyen egy pont, amit szerettek, amire jó ránézni. Ez lehet egy műalkotás, egy csokor virág vagy egy különleges ajándéktárgy. Már ez az első benyomás segít a lelazulásban.

Objektum doboz

Rend

A lakásba belépve az előszobában egy halom számla, újság, és elintéznivaló vár titeket? Ettől hamar le lehet lombozódni. Minden olyan tárgyat, ami emlékeztet a kötelezettségeitekre, pakoljatok el. Tegyétek be őket egy fiókba, vagy dobozba. Persze ha újra elhagynátok a lakást, ne feledkezzetek meg róluk, kifelé menet!

Nappali

Ha túl sok minden van a nappaliban, nem csak a rendetlenségre gondolunk – túl sok tárgy, bútor, magazin, könyv …stb -, az szorongást idézhet elő. Gondoljátok végig, hogy tényleg mindenre szükségetek van-e, és ha nem, könyörtelenül szelektáljatok!

A világos színek használatával javíthattok a szoba térérzetén, amit úgy is elérhettek, ha például egy beépített polc, vagy egyéb bútort, a fallal azonos színűre festetek, így beleolvadnak a bútorok a térbe.

Objektum doboz

Világítás

Ha túl sok a fény, nem tudtok kikapcsolni. Gondoljatok csak egy üzlethelyiség, vagy gyorsétterem világítására. Legyen minél több helyi világításotok: asztali-, álló-, olvasólámpa, és válasszatok olyan izzókat amelyek minél inkább természeteshez közeli világítást adnak.

600

Új bútorok nélkül is gyönyörűvé varázsolhatjátok az otthonotokat – csupán a lámpáitokra lesz szükségetek!

A természetes fénynek nagyon fontos szerepe van az otthonunkban, de legalább ennyire fontos a jól kiválasztott mesterséges fény is. Nem csak azért, hogy ne botorkáljunk esténként a sötétben – ezek a fények abban is segítenek, hogy módosítsunk otthonunk térérzetén, perspektíváján, vagy épp melegítsünk, vagy hűtsünk rajta, sőt, hogy megadjuk vele a lakás alaphangulatát!

Közlekedő

Ha itt-ott nekiütköztök egy bútornak, éppen hogy elfértek tőlük amikor végigmentek az egyik szobán, ideje átrendezni a lakást! Hiszen ha nem tudtok biztonságosan, könnyedén mozogni a térben, megint csak szorongás lehet az eredmény, ami nem feltétlenül tudatosul bennetek, de higgyétek el, nagyon nyomasztó tud lenni.

Objektum doboz

Színek

Ha nyugalomra vágytok, ne használjatok túl harsány színeket, és vibráló mintákat. Ha túl sok élénk színt használtok, vagy erős kontrasztokat a mintákkal, állandóan dolgozni fog a szemetek ahelyett, hogy pihenne. Válasszátok inkább a barnákat, bézseket, kékeket, zöldeket – vagyis a természet közeli földszíneket.

Természet

Nem csak a földszínek, de a természeti elemek, tájképek is meg tudnak nyugtatni. Használjátok bátran őket a falakon, és persze ne feledkezzetek meg a növényekről sem! A cserepes növények és virágok is rendkívül nyugtatóan hatnak ránk.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Nyugtató árnyalatok

Ha nem szeretnétek újra festeni a falakat – vagy egyéb nagy változásokat a lakásban -, használjátok a már említett színeket a szőnyegeken, ágyneműkön, párnákon, képeken. Ezek a színfoltok a lakásban, segíteni fognak az ellazulásban.

Kapcsoljátok ki a kütyüket

Persze ráér lefekvés előtt. Bár tudom, hogy még így is nehéz, de jobban fogtok nélkülük  aludni, hiszen így nem zavarnak majd álmotokban a tech cuccok jelzőfényei, és a csipogásuk. Tegyetek az éjjeliszekrényre, vagy az ágy mellé egy kosarat, majd esténként dobáljátok bele a már kikapcsolt telefont, tabletet, távirányítót.

600

Ha ma is bedugva hagytátok a telefontöltőtöket, ez a cikk nektek szól

Ahogy öregszünk, egyre inkább takarékoskodunk, spórolunk, és egy csomó olyan dologra is odafigyelünk, ami nem a saját önös érdekeinket szolgálja. Vagy legalábbis nálam így történt. Hogy mire gondolok? Például elzárjuk a csapot fogmosás közben, nem kérünk zacskót bevásárláskor, nem engedjük csurig a kádat minden nap – hiába esne jól. Igaz?

Keltsétek életre a fantáziátokat

Gondoljátok végig hol tudtok a legjobban kikapcsolódni. Tengerpart? Erdő? Egy trópusi sziget? Vegyétek végig ezeknek a helyeknek a legjellemzőbb elemeit, például a kék vízet, homokot, pálmafákat, majd szerezzetek be erre utaló kiegészítőket, például fonott kosarakat, cserepes pálmát, kagylókat.

Mindent, ami elősegíti, hogy elűzzétek a stresszt!

Ajánlott cikkek