Otthon

Szuperolcsó trükkök az otthont belengő kellemetlen szagok ellen

Kevés annyira kínos érzés van, mikor vendégeket vártok, ám megcsapja az orrotokat egy kellemetlen szag a lakásban. Sőt, először lehet, be sem tudjátok azonosítani a bűz forrását. Megmutatjuk, melyek a „veszélyzónák”, és mit érdemes tenni, ha a probléma nálatok is jelentkezik.

vous - 2021.12.28.
Szuperolcsó trükkök az otthont belengő kellemetlen szagok ellen

Egy lakás vagy ház illatosítása gyakran nem olcsó mulatság. A boltokban van már mindenféle ketyere, elektromos, elemes, zselés verziók. De miért kellene ezekért vagyonokat kiadni, ha mindössze pár száz forintból is orvosolhatjátok a kellemetlen szagokat okozó problémákat? Összegyűjtöttük, hol üti fel a fejét leggyakrabban a bűz, és hogyan szüntessétek meg azt.

Levegő

A legelső, amivel a vendégek a lakásban érintkeznek, az a levegő. Még át sem lépték a küszöbötöket, de már egy fura szagra figyelnek fel. Előfordulhat, hogy dohos szagú a bútorotok, esetleg – sajnos – penésszel küzdötök, vagy a háziállatotok a „bűnös”. A legegyszerűbb, ha szellőztetni kezdtek, de ezt nagyban befolyásolja az évszak és az időjárás.

Ha erre nincs módotok, fogjatok egy vízspriccelő flakont, és a kedvenc illóolajotokat. Cseppentsetek a vízbe minimum tízet, tekerjétek vissza a flakon nyakát, majd rázzátok össze, és mehet is a levegőbe! Amennyiben nincs ilyen vízpermetezőtök, jó lesz egy gyertya, teamécses, arra tegyetek az olajból, és gyújtsátok meg. A jó illat garantált!

Gardrób

A dohos bútor velejárója az állott szagú ruha. Hiába a mennyei illatú mosószer és öblítő, a gardróbból kivett darabok orrfacsaróak… voltak eddig! Az illóolaj itt is remek segítség, ha egy vattakorongra tesztek belőle, és azt óvatosan elhelyezitek a szekrény felső részében. A nagyik bevált receptje, azaz szappan a gardróbban, továbbra is életmentő lehet, de próbáljatok igazán finom illatban választani, a rózsásokat hanyagoljátok.

Ha már a rózsa szóba került, és olyan szerencsések vagytok, hogy a párotok folyton meglep egy szállal, szárítsátok ki mindenképp a szirmokat! Ezeket rakjátok egy (tiszta) bokaharisnyába, és mehet is a ruhák fölé!

Mosógép

Bármilyen mosógépet is használtok, ez az alapszabály mindenkire ugyanúgy vonatkozik: minél hamarabb szedjétek ki a kész mosást, és azután tilos becsukni a gép ajtaját! Nyitva kell hagyni, hogy kiszáradhasson! Emellett havonta egyszer a legmelegebb programot indítsátok el úgy, hogy ruhát nem, csupán 1 liter ecetet öntötök bele. Nyugalom, a csípős szag eltűnik, akárcsak a baktériumok és penészgombák okozta bűz.

Biztosan jól mostatok eddig?

Csak be kell dobni a mosógépbe, megnyomni egy gombot, és meg is vagyunk? Ha hiszitek, ha nem 2015-ben sem így működik a dolog. Nem mindegy ugyanis, melyik ruhadarabot milyen programon mossátok – a kedvenc ruháitok érdekében erre jó odafigyelni. A ti érdeketek viszont az, hogy tudjátok, hány hordás után kell(ene) kimosni a farmert vagy a pizsamát. Állandó grafikusunk, Panka ebben segít EZZEL az infografikával.

Lefolyó

Fura szagot éreztek mosogatáskor vagy a fürdőben? Akkor bizony a lefolyócső a ludas. A megoldás továbbra is az ecet, de most társul mellé még a szódabikarbóna is. Először ez kerüljön a lefolyóba, azt követően az ecet – vigyázat, ezek reakciójaként habozni fog a keverék –, majd mindezt mossátok le először forró, majd hideg vízzel. E módszer a szagtalanítás mellett a dugulást is megszünteti.

Hűtő

Korgó gyomorral indultok a hűtőhöz, kinyitjátok az ajtaját, megörültök, mert telis-tele finomságokkal, majd minden étvágyatok elillan, mert megérzitek a kiáramló szagokat. Az előbb már használtuk a szódabikarbónát, most is vele dolgozunk. Ugyanis ha ezt egy pohárban a hűtő polcára helyezitek, akkor az csodálatos módon magába szívja a bűzt. Ha nincs szódabikarbónátok, de van ecetetek, kerüljön az a pohárba! Sőt, ha maradt még az illóolajból, és van otthon só is, úgy ennek a kettőnek az ötvözete lesz a megoldás.

Ajánlott cikkek