Egyéb kategória

Ezért hisszük folyton, hogy rezeg a telefonunk

Ha azok közé tartoztok, akik rendelkeznek okostelefonnal, és ez manapság majdnem mindenkit jelent, nagyon is ismerős lehet számotokra a szituáció, hogy akkor is telefonrezgést hallotok, amikor valójában senki sem keres benneteket. Nem is hinnétek, hogy ez a jelenség mennyire gyakori, és milyen indokok idézhetik elő!
vous - 2016.04.19.
Ezért hisszük folyton, hogy rezeg a telefonunk

Meglepően gyakran fordul elő az okostelefon-tulajdonosokkal, hogy telefonrezgést hallanak, de mikor előhalásszák a telefonjukat, nincs nem fogadott hívásuk, ráadásul még SMS-ük sem érkezett. Kutatások szerint az okostelefonosok több mint kétharmada számol be időről időre fantomrezgésekről, ráadásul ez a szám még magasabb a fiatalok körében – írja a Bustle. Azonban nem csak a fiatal kor lehet az egyetlen oka a furcsaságoknak.

Habár az ezzel foglalkozó kutatások azt állítják, hogy mindenképpen szerepet játszik, hogy milyen generációhoz tartozik a felhasználó – a fiatalkorúak életében ugyanis sokkal nagyobb szerepet játszanak a kor technológiai vívmányai, mint az idősebb generációkéban –, egy 2012-es tanulmány szerint bizonyos személyiségi jegyek is előidézhetik a fantomrezgéseket.

300 gimnazistán végezték el a kísérletet, ami azt hivatott kideríteni, hogy miért hallunk olyankor is telefonrezgést, amikor valójában senki nem keresett minket. Az eredmények között az is szerepelt, hogy az olyan emberek, akik fokozottan félnek attól, hogy magukra maradnak, sokkal többször számolnak be a jelenségről.

Forrás:
Pexels

Érdekes módon a tanulmányból az is kiderült, hogy azok az emberek, akik fokozottan tartanak az elkötelezettségtől sokkal kevesebbszer érzékelnek ilyet. Kiderült az is, hogy azok, akik hajlamosak a lelkiismeretességre, szintén kevesebbszer tapasztalják a téves rezgéseket.

A kutatás azt is megpróbálta kideríteni, hogyan vélekednek a fantomrezgésekről azok, akik gyakran tapasztalják őket, így kiderült, hogy ez is személyiségtől függ. A megkérdezettek túlnyomó része nem bánja, hogy időről időre feleslegesen kell elővennie a telefonját, de azokat már zavarja a jelenség, akik érzelmileg jobban kötődnek a telefonjukhoz.

Természetesen erre a problémára is a mértékletesség a megoldás. Ha azt veszitek észre magatokon, hogy kétségbeestek, ha nem tudjátok rendszeresen ellenőrizni a telefonotokat, akkor itt az ideje átgondolni a dolgokat. Mint ahogy a pszichológus Larry Rosen is elmondta, a telefon ellenőrzése alapvetően nem függőség, de könnyen azzá nőheti ki magát – írja a Bustle.

Ajánlott cikkek