Egyéb kategória

Mit tanít egy mai lánynak az a művész, aki meztelen előadással polgárpukkasztott?

Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser. Áhh, meg se próbáljátok kimondani, megjegyezni meg még inkább ne. Elég csak annyit tudni, hogy Hundertwasser. Ezt viszont érdemes jól az eszetekbe vésni, mert olyan különleges építészeti élményben lehet részetek, amit más művész, lehet, nem tudna megadni. A legjobb, hogy ehhez nem is kell messzire utaznotok.
vous - 2016.04.17.
Mit tanít egy mai lánynak az a művész, aki meztelen előadással polgárpukkasztott?

Épp elég Bécsig menni. Ismerjük jól az osztrák fővárossal kapcsolatos (köz)helyeket: adventi vásár, Mozart-golyó, bécsi kávé és Sacher-torta. Áll ebben a tüchtig városban egy ház, ami előtt ha megálltok, hosszú pillanatokig csak gondolkodtok. Ez a valóság lenne, vagy egy háromdimenziós Dalí-festmény van előtettek? Ekkor vagytok jó helyen: a Hundertwasser-ház előtt, Bécs 3. kerületében, a Kegelgasse utcában. A következő 5 pontban mesélek nektek erről a furcsa figuráról, aki a 20. században élt, de sokat taníthat ma is nekünk.

1. Miért szögletes az ablak? Legyen inkább kör alakú!

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

Hundertwasser épületei nem ismertek határokat. Ha esetleg Oszakában jártok, ki ne hagyjátok az ottani hulladékfeldolgozó üzemet, ezt tervezte újra a művész. Az égetőt a legmodernebb szűrőrendszerekkel szerelték fel, ezzel is megmutatva, hogy a környezetvédelem milyen nagy szerepet játszott az életében.

Ha ez nem lenne elég, és még mindig Hundertwasser-épületek után kutattok a világ minden táján, irány Kalifornia! Itt található a Quixote Winery, egy borászat. Képzeljetek el egy épületegyüttest, amit teljesen benőtt a növényzet. Ez az installáció megint szembesít Hundertwasser természetszeretetével. A művész egész életében jelen volt a természet, és ezt mesterien egyesítette az építészettel.

Forrás:
quixotewinery

2. A meztelenség mint eszköz

Az időpont: 1967. december 12., a helyszín: München, az előadó: Hundertwasser. Amikor a pódiumra lép: MEZTELEN. Installációként jelent meg élete első beszédekor, ahol nagyon fontos dologra akarta felhívni a figyelmet. A pucérságot ezzel magyarázta:

„Meggyőződésem, hogy az ember három rétegből áll: a bőre, a ruhája, és az épületek, amik körülveszik. A bőrön kívül minden átesett az évszázadok fejlődésén, és megváltozott. Elveszett az összhang a természet és az egyén között. A körülmények megváltozása ellen tiltakozni nem tudtam másképp, mint az írással és a vetkőzéssel. Amikor az ember meztelen, akkor az egyén a legtermészetesebb állapotában van jelen.”

Ruha ide vagy oda, Hundertwasser meztelensége több volt mint polgárpukkasztás. A természetszeretetét nem korlátozta, hanem teljesen beleélte magát. Elveit nem környezetével támasztotta alá, hanem önmagából indult ki.

3. Néha a legőrültebb ötlet a legjobb

Forrás:
Facebook / Friedensreich Hundertwasser

Ha eddig nem tudtátok, hogy írjátok bele magatokat a történelembe, tervezzetek zászlót! Hundertwasser tervezői nevét viseli Új-Zéland zászlaja. Fekete, fehér és zöld színekből áll, a művészhez képest egész szolid a mintája: egy csigavonal – ami visszatérő motívum nála.

Egyenes? Minek az! Személyesen neki volt problémája a zászlóval, mert a gyarmatosítási időkre emlékeztette. Mit kell ilyenkor tenni? Újratervezésre fel! Elő a csigavonalakkal, mert néha a legőrültebb ötletből lesz a legjobb! Sokan elérhetetlennek gondolunk olyan dolgokat, amik az orrunk előtt vannak. Ilyenkor gondoljátok újra: lehet, senkinek nem volt bátorsága hozzányúlni?

5 kreativitást ébresztő gyakorlat

Talán meglepő, és sokan nem is sejtitek, hogy elképesztő kreativitás bujkál bennetek. Megosztunk veletek néhány ütős módszert, ami a gyakorlatban is könnyedén alkalmazható, hogy felébresszétek az alkotóerőtöket. Némelyikük szinte már okkult szeánsz, míg vannak csajbulikban is hasznosítható ötletek: a lényeg azonban, hogy felfedezzétek, mi minden van bennetek! A tippeket ide kattintva olvashatjátok.

4. Találjátok meg a saját csigavonalatokat!

Aki valami feltűnőt csinál, esetleg máshogy gondolkodik, mint az átlagember, azt a kritikusok hangja sem kerülheti el. Hundertwasser, aki utálta az egyenes vonalat, aki szembement minden kritikusával, ma az önmegvalósítás szó mellett illusztrációként szerepelhetne. Elcsépelt közhellyé vált, hogy „légy önmagad!”. De Hundertwasser tényleg önmaga volt.

Vajon hányan tudják megtalálni a saját csigavonalukat, miközben mindenki más egyenesen megy előre?

5. Törekedjetek az egyediségre!

Forrás:
Facebook / Friedensreich Hundertwasser

Ez a nem hétköznapi figura az épületeken kívül tervezett képeslapokat, posztereket, poharakat, sőt még egy sétahajót is átfestett 1996-ban. Zöldre pingálta, mert ezáltal úgy érezte, mintha fű nőne a hajón, amivel közelebb érezhette magát a természethez. Megint. Ismétlődő motívumai ellenére minden alkotásába bele tudott vinni valami olyan egyedi vonalat (!), amire kevés művész volt képes a művészettörténetben.

Forrás:
Wikipedia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.