Egyéb kategória

A Pinterest-mennyországban jártunk: megnéztük az Edinas Paper workshopját

A Pinterest egyik legnépszerűbb trendje a papír – mármint dekorációs alapanyagként, hiszen a felhasználási módja végtelen számú lehetőséget rejt. A láz pedig már Magyarországot is elérte: Németh Edina, az Edinas Paper Installations alkotója nemcsak gyönyörű installációkat készít papírból, de workshopokat is tart.

vous - 2016.04.06.
A Pinterest-mennyországban jártunk: megnéztük az Edinas Paper workshopját

Edina mosolygós, kedves nő. Árad belőle a jókedv és a nyugalom. Ha nem tudnám, mivel foglalkozik, akkor is valamilyen alkotó tevékenységre tippelnék: ruhája csinos, ízléses, de azért el van benne rejtve némi rafinéria.

Eredetileg belsőépítészetet tanult Hollandiában és a tervezés során sokszor kellett papírral dolgoznia. Ekkor szeretett bele ebbe a teljesen hétköznapi anyagba, amely sokkal többféle módon használható, mint azt elsőre gondolnánk. Miután hazatért Magyarországra, marketingesként dolgozott négy évig – de úgy érezte, a kétkezi alkotás és a kreativitás nagyon hiányzik a hétköznapjaiból.

Forrás:
Balkányi László / We Love Budapest

Így született meg benne az ötlet, hogy visszakanyarodjon a papírhoz és létrehozza saját vállalkozását, az Edinas Paper Installationst. Bár az indulással egy időben az egész világon nagyon felkapott téma lett a papír használata, Edina nem divatból kezdett ezzel foglalkozni, mindössze visszakanyarodott régi szerelméhez. Elmondása szerint hosszú távon gondolkozik és évekre szóló tervei vannak.

Inspirálódjatok a Pinteresten!

Ha titeket is magával ragadott a papír világa, az alábbi Pinterest-oldalakat érdemes követnetek:

  • Zoe Bradley Design
  • Moondo
  • Design & Paper
  • Wanda Barcelona

15 ezer papírpillangóval árasztotta el a várost

Egy gerillaakcióval robbant be a köztudatba: 2014 tavaszán papírvirágokkal árasztotta el a Deák teret.

Nyilván az első gerillaakciónak marketingszerepe is volt, hiszen valami olyat akartam csinálni, amire felkapják a járókelők a fejüket. Ezen túl viszont ebben – és a munkáimban úgy általában – volt egy kedves gesztus is: örömet okozni az embereknek.

A Deák téri akciót újabb követte: a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül 15 ezer papírlepkével árasztotta el az Erzsébet teret és környékét. A lepkék hamar „életre keltek”: az emberek a papírt mint írása alkalmas felületet kezdték használni, és a lepkéken keresztül üzentek egymásnak.

Az Edinas Paper Installations azóta szerves részévé vált a budapesti kulturális életnek: Edina alkotásai fesztiválokról, bálokról, díjátadókról és esküvőkről köszönnek vissza. Merő Péter tervezővel együttműködve ruhakollekciót is készített már. Idén pedig bővült a paletta, és már workshopokat is tart azoknak, akiknek kedve támad az alkotáshoz és a kikapcsolódáshoz.

Forrás:
Kiss Lenke 'Dalocska'

Most vasárnap mi is tiszteletünket tettük a foglalkozáson, ahol teljes mértékig családias volt a hangulat. Nem lepődtünk meg: csak nők vettek részt rajta – ők viszont minden korosztályból képviseltették magukat.

Edina szerint a férfiak érdeklődését is fel lehet kelteni papírinstallációval, de őket inkább a geometrikus, mértani formák érdeklik, nem a virágok. Bevallom, nem lepett meg a dolog, de én azért megnéztem volna egy harmincas macsót, ahogy serényen ragasztópisztolyozza a papírból készült virágszirmokat…

A workshop kellemes hétvégi kikapcsolódás – és amikor azt mondom, kellemes hétvégi kikapcsolódás, akkor ne arra gondoljatok, hogy nem jutott jobb az eszembe: ez a program tényleg az.

Forrás:
Molnár Anikó

Nyugalom van, halk zene, kávé, limonádé és kedves emberek. Ottjártunkkor az egyik résztvevő elmondta, kicsit bűntudata van, amiért nem a családjával foglalkozik vasárnap – de nagyon jólesik neki, hogy egy picit kiszakadhat a mókuskerékből.

Szerintem ezzel minden résztvevő így volt: eleinte nagy volt a zsivaj, de aztán mindenki teljesen belefeledkezett a munkába és egyszer csak azt vettem észre, hogy teljes csend van. Na nem az a kínos, zavaró csend – hanem sokkal inkább az a megnyugtató fajta, ami akkor keletkezik, amikor mindenki elmerül az alkotás folyamatában. Edina a workshopon nemcsak instruál, hanem segít és mesél is. Árad belőle a lelkesedés: látszik rajta, hogy azzal foglalkozik, amit szeret.

A szüleink korában még nem volt „papírinstalláció-tervező” szakma – sőt, valószínűleg Edina gyerekkorában sem volt még. Szerintem elismerésre méltó, hogy ez a fiatal nő mégis megteremtette magának azt a szakmát, amiben boldog lehet.

A kész munkákat – de sokszor már a félkész darabokat is – mindenki izgatottan fotózza. Papírvirágokat készíteni vizuális jutalomjáték: minden szemet gyönyörködtető. Hogy a fotókból hány lájkos Facebook- és Instagram-posztok lettek, nem tudom.

Azt viszont igen, hogy Edina workshopjára én nyomtam egyet. Nekem tetszik.

Forrás:
Molnár Ancsa

Forrás:
Molnár Ancsa

Forrás:
Molnár Ancsa

Forrás:
Molnár Ancsa

Forrás:
Molnár Ancsa
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.