Egyéb kategória

Legyen nagyobb az otthonotok falbontás nélkül! – Optikai csalás a lakberendezésben

Kicsi az otthonotok? Vagy épp túl nagy? Egyáltalán van olyan, hogy túl nagy? Egyesek számára bizony van! Ha például nagy a belmagasság, akkor sokkal kevésbé érezhetitek magatokat jól a helyiségben, ahogyan az alacsony mennyezet mellett is kevésbé jó a térérzet.

vous - 2016.04.04.
Legyen nagyobb az otthonotok falbontás nélkül! – Optikai csalás a lakberendezésben

Ha eddig nem tudtátok, miért nem érzitek magatokat jól egy helyiségben, de most már szívesen módosítanátok rajta, segítünk! Még csak nem is kell majd hozzá varázspálca, falbontás, vagy épp építés. Következzenek térmódosító tippjeink!

Objektum doboz

Falak

Munkám során sokszor javaslom a megrendelőimnek a sötétebb árnyalatú festékeket, amitől rendszerint megijednek. Sőt, olyan is volt, hogy az általam megvásárolt sötétkék festéket odaadtam a festőnek, és azt mondta, ezzel nem hajlandó kifesteni a lakásomat. Kisebb vita után meggyőztem, hogy:

 1. Ez az én otthonom.
 2. Lakberendező vagyok, higgye el, tudom, mit csinálok.

Miután végre elkészült a festés, mosolygott, és csak annyit mondott:

Önnek teljes mértékben igaza volt!"

Objektum doboz

A tapasztalataimból azt sikerült leszűrnöm, hogy az emberek sokszor megijednek, félnek új dolgokat kipróbálni, és rengeteg rossz beidegződéssel élnek, ám valójában csak nem tudják, hogyan használják a színeket. Pedig ha az alapdolgokkal tisztában vagytok, nem hibázhattok.

Amit egy helyiség festésénél érdemes figyelembe venni:

 • helyiség mérete
 • belmagasság
 • fény (természetes, mesterséges)
 • helyiség funkciója
 • hőmérséklet (hideg vagy meleg a szoba)

De térjünk is vissza a sötét színekhez. Ezekkel az árnyalatokkal drámaiságot, kifinomultságot és karaktert vihettek a térbe. Ha valóban nagyon kicsi a helyiség, ne az összes falat fessétek le vele, csak mondjuk a főfalat, nagyon dekoratív és mutatós lesz a végeredmény.

Objektum doboz

Ha tágítanátok a teret, nem feltétlenül kell egyből a világos színekhez nyúlnotok. Vannak olyan sötét árnyalatok – mint például a tintakék –, amelyek mélyítik a teret, ezáltal nagyobbnak érzitek majd a szobát. Meghitt és bensőséges lehet vele egy kis helyiség. A hideg színekről általánosságban tudni kell, hogy sokkal jobban tágítják a teret, mint meleg társaik. Ha kicsinyítenétek a térérzeten válasszatok a vörösek, barnák színpalettájáról.

Padló és mennyezet

Ha világos a padló és a mennyezet, a belmagasság nagyobbnak hat, míg sötét színben alacsonynak. Éppen ezért sokszor – ha színesek is falak – a mennyezetet fehéren szokták hagyni. Ez a fény szempontjából is fontos lehet, mert a világos színek derítik a fényt. De nem minden esetben kell fehéren hagyni. Ha jók a fényviszonyok a szobában, bátran lefesthetitek a mennyezetet is a fal színével megegyezően. Nagyon más lesz a térhatás. Sokkal intimebb, kuckósabb!

Objektum doboz

Világítás

Fontos figyelembe vennetek a fényviszonyokat is. Míg a természetes fények tágíthatják, úgy egy-egy sárgásabb fényű mesterséges fény – falszíntől, vagyis a színhőmérséklettől függően – szűkítheti a teret.

Fényes és tükröződő felületekkel – amelyek visszaverik és derítik a fényt – világosabbá, légiesebbé és tágasabbá tehetitek a szobát.

Minták

Ha csíkosra festitek a falat, szintén rengeteget módosíthattok a térérzeteteken. Vízszintes csíkozással tágítjátok, míg a függőleges csíkozással magasítjátok a helyiséget. Egy ilyen csíkozásban, ha matt és fényes csíkok váltják egymást, szintén mélységet adhattok a térnek.

Kis helyiségnél ne használjatok nagyon apró mintákat a falon, mert összeszűkíti a teret, ahogyan egy nagyon texturált fal sem a legjobb választás ezeken a területeken.

Forrás:
Cole & Son

Forrás:
Cole & Son

Bútorok és egyéb térmódosító hatások

Ha színekről és térmódosító hatásokról van szó, ne feledkezzetek meg azokról a bútorokról sem, amelyeknek nagy a felülete, például egy beépített szekrény. Jól gondoljátok át ezeknek a színét is – ha módosítanátok a térérzeten –, ne csak a falfestékekét.

Objektum doboz

 • Ha a szegélyeket, kereteket, beugrókat sötétre festitek tágíthatjátok a teret.
   
 • Függönyök közül ha hosszabbat, akár földig érőt választotok növelhetitek a belmagasság érzetét.
   
 • A már említett tükrök nem csak a fény szempontjából fontosak. A tükröződő felület miatt szintén tágítják a teret.

Ha falfestéket vagy nagyobb bútort vásárolnátok, mindig kérjétek ki az eladók tanácsát. Rengeteget segíthetnek nektek. Vagy keressetek olyan weboldalakat a neten, ahol fotókon átszínezhetitek a falakat, így több változatot is megnézhettek, mielőtt festésre adnátok a fejeteket.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!