Egyéb kategória

Az özvegyek megtörték a 400 éves hagyományt: részt vettek a Holi fesztiválon

Március 21-én több ezer özvegy nő gyűlt össze a templomnál Vrindavanban, Indiában, hogy megünnepeljék a tavaszt a Holi fesztivállal – ezzel egy 400 éves hindu hagyományt sértettek meg.
vous - 2016.03.25.
Az özvegyek megtörték a 400 éves hagyományt: részt vettek a Holi fesztiválon

Az ortodox hinduizmus azt követeli meg, hogy a nőknek le kell mondaniuk a földi örömökről, ha meghal a férjük. Az özvegyeket gyakran kiközösíti a társadalom, egyszerűen nem veszik őket figyelembe. A Holi fesztiválon például tilos részt vennie a hindu özvegyeknek, ugyanis úgy gondolják, jelenlétük balszerencsét hoz mások számára – írja a Quartz.

Igaz, nem ez az első alkalom, hogy az özvegyek is részt vettek a fesztiválon, de ez nem elfogadott viselkedés. Bár a régi, özvegyekkel kapcsolatos hagyományok közül már a legtöbb elhalványult India nagyvárosaiban, néhány vidéki területen még mindig szigorúan betartják őket.

Forrás:
AFP/ Europress Fotóügynökség

Rasia 17 éves korában vesztette el a férjét, most pedig 65 éves. Így nyilatkozott a fesztiválról a Times of Indiának:

Az idők változnak. Az emberek már nem úgy néznek ránk, mint egy átokra. Mikor látom ezeket a fiatal gyerekeket és azt, hogy megosztják az örömüket egy olyan nővel, mint én, nagyon boldog vagyok.

Forrás:
AFP/ Europress Fotóügynökség

Bár legális, az újraházasodás a hindu özvegyek körében még a mai napi nem teljesen elfogadott. Egy indiai nő életében a férj halála tragikus pillanat, ugyanis nemcsak szerelmét, hanem gyakorlatilag saját, önálló jogait is elveszíti.

A fesztivált egyébként többek között Budapesten is megrendezik, amiről ide kattintva bővebben is olvashattok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.