A „kalter hund”, vagyis hideg kutya egy német édesség, és a háború utáni időkből származik, amikor fontos szempont volt, hogy olcsó, ugyanakkor tartalmas ételek szülessenek. A hideg kutya tulajdonképpen a csokiszalámi unokatestvére: keksz és kakaós kence találkozása, de itt a kekszet nem kell apróra tördelni, hanem egészben rétegezzük a csokis masszával, és amikor a keksz a vajas-kakaós krémtől kellően megpuhult, szeletelve egy csíkos sütit kapunk.
A hideg kutyát nevezik egyébként keksztortának, hideg pofának és hideg sündisznónak is. A hideg nyilván azt jelzi, hogy sütés nélkül, hűtéssel készül, a kutyával kapcsolatban viszont megoszlanak a magyarázatok: van, akik szerint a süti kinézete egy kutya pofájára emlékeztet, mások szerint a szögletes sütiforma, amiben készül, a bányászok csilléire emlékeztet – grubenhunt –, és ez rövidült és alakult át hunddá (kutya).
És hogy hogyan készül a csokis finomság? A receptet megtaláljátok a Cookta oldalán!